Taiteilussa ei aina tarvita parhaita maaleja ja laadukkaimpia papereita, ei moninaista kartonkivalikoimaa tai muita erityisiä materiaaleja. Upean lopputuloksen sijaan on hauska keskittyä nauttimaan tekemisen ilosta ja rennosta luovuudesta. 🙂

Tähän juttuun on koottu kahdeksan sellaista taideideaa, joiden toteuttamisessa on hyödynnetty paljon myös luonnon omia materiaaleja – ja joita on kiva tehdä niin kotipihalla kuin vaikkapa metsän keskellä.

Taidetta luonnossa lasten kanssa

1. Maalausta vedellä

Ehkäpä maailman helpoin ja antoisin taidepuuha on vedellä maalaaminen! Tämä sopii jo pienille taaperoille, mutta yhtä lailla isommillekin lapsille.

Toteuttamiseen tarvitaan ämpärillinen vettä ja maalisuti. (Vetenä toimii yhtälailla niin hana-, sade- kuin esim. järvivesi.) Lapsi voi kastaa maalisudin veteen ja loihtia veden avulla mitä hienoimpia kuvioita pitkin pihaa tai vaikkapa kallioita (esim. kivetyksiin, terassille, talon seiniin jne.). Niin kivaa. 🙂

Halutessaan sudin tilalla / rinnalla voi käyttää vesipyssyä tai sumutepulloa. Ja mikäli teoksia haluaa tallentaa, voi niistä toki ottaa kuvat. Mutta muuten kaikki haihtuu veden kuivuttua pois, eikä jäljelle jää sen paremmin sotkua, tahroja kuin vaikeasti säilöttäviä tuotoksiakaan. 🙂

Tämän idean olen esitellyt alunperin tässä jutussa.

Maalausta vedellä

2. Maalausta mudalla

Yksi poikkeuksellisen hauska taidepuuha on mudalla maalaaminen. 🙂 Kun ulkona on satanut vettä, ei mudan löytyminen ole useinkaan ongelma. Tätä voi kauhoa ämpäriin ja maalata sillä tukevaan paperiin mieleisiään kuvioita sormin, siveltimellä tai vaikkapa leikkiauton renkailla.

On hurjan hauskaa ajella mutakasojen päältä leluautolla, ja katsoa samalla, minkälaisia kuvioita auton renkaista syntyykään. 🙂

Tästä aiheesta voi lukea lisää tästä jutustani.

Mutamaalausta

3. Maalausta kukilla

Myös voikukilla tai muilla rikkakasveilla (ja esim. marjoilla) voi loihtia hienoja maalauksia paperille. Sateen jälkeen monista kukista irtoaa väriä helposti, mutta tarvittaessa esimerkiksi voikukkia voi kastaa vesikippoon – vesivärisiveltimen tavoin. 🙂

Tästä taiteilusta voi lukea lisää täältä.

Maalausta kukilla
Voikukkamaalaus

4. Maalausta luonnon omilla siveltimillä

Rikkakasveja voi käyttää myös ns. oikeina siveltiminä ja taiteilla niiden & askartelumaalin kanssa toinen toistaan hienompia teoksia paperille. Samaan tarkoitukseen voi käyttää myös esimerkiksi havunoksia. Ja kepeillä voi piirtää maalipintaan erilaisia tehosteita. 🙂

Lisää voit lukea Siveltimet suoraan metsästä -jutustani.

5. Varjoleikkejä

Hauskaa ulkopuuhaa on myös varjojen kanssa leikkiminen. Kaverin varjolle voi piirtää vaikkapa katuliidulla ääriviivat tai lisätä maahan heijastuneelle varjolle silmät ja suun luonnonantimista – ja valokuvata hauskan hahmon.

Tämän idean olen napannut John Davisin inspiroivasta Valokuvauskirjasta, josta voi lukea lisää täältä.

6. Rakentelua luonnonmateriaaleilla

Ei pidä myöskään unohtaa perinteisiä hiekkalaatikkoleikkejä! Linnojen, kaupunkien, kakkujen jne. loihtiminen on mitä parhainta taiteilua!

Ja yhtälailla muista luonnonantimista voi rakentaa hienoja tuotoksia. Kivistä, kepeistä, kävyistä jne. syntyy lasten käsissä vaikka mitä. Eikä aina kaiken tarvitse edes esittää mitään, vaan abstraktit mandalat ja muut sommitelmat voivat tuottaa tekijälleen hyvinkin suurta iloa.

Tähän aiheeseen liittyvä Hiekkarantataidetta-juttuni löytyy täältä.

Taidetta luonnossa

7. Luonnon kehystämistä

Luonnosta saa paljon irti myös ihan vain tarkkailemalla. Jos tähän havainnointiin haluaa liittää taide-elementin, se onnistuu helposti rajaamalla kiinnostavia kohtia oikeiden kehysten avulla.

Tästä ideasta voit lukea lisää tästä jutustani.

Taidetta luonnossa / Luonnon kehystäminen

8. Savinaamoja puunrunkoihin

Esikoiseni vietti viime kesänä antoisan viikon Espoon kuvataidekoulun kesäleirillä, ja yksi tuon leirin kiehtovimpia taidetoteutuksia oli erilaisten hahmojen tai ”metsänhenkien” loihtiminen puunrunkoihin. Materiaaleina tässä taiteilussa käytettiin savea ja metsästä löytyneitä lehtiä, käpyjä jne.

Koko leiristä voit lukea lisää täältä.

Taidetta luonnossa / pihataide

Jos olet kiinnostunut myös vauhdikkaista piha-aktiviteeteistä, kannattaa katsoa tämä kesäideajuttuni, jossa on mukana yllä esiteltyjen lisäksi mm. vesipyssy- ja saippuakuplamaalausta!

Hauskoja taidehetkiä!

Johanna

Seuraathan Taidekotia myös Facebookissa ja Instagramissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *