Kaupallinen yhteistyö: Taiko

” Vau! Mikä toi on? hieno! Tää on ihan niin ku sieni. tai puu! Kato, se kasvaa tonne ylös. Se on laho kanto, jossa on kääpiä. Eiku se on ikivanha tähystystorni!”

Kun lapsemme muutama viikko sitten esittivät kommenttejaan upouuden taideteoksemme ympärillä, en arvannut, miten tärkeäksi tämä hetki muodostuisi.

Ja kun helmikuussa selailimme taideverkkokauppa Taikon sivuja, en osannut kuvitella, miten merkittäviä ostoaikeemme todella olivat.

Vielä tuolloin meillä ei ollut aavistustakaan koronan tuomista rajoituksista, vaikutuksista ja vaaroista. Kukaan ei osannut arvata, miten suureen rooliin ikioma koti nousisi. Eikä kai kukaan uskonut, että taiteilijoille suunnatusta tuesta tulisi ihan näin tärkeää. (Ks. esim. tämä HS:n juttu.)

Kun maailma on täyttynyt huolesta ja epätietoisuudesta, sitä osaa olla entistä kiitollisempi kaikesta siitä hyvästä, jota ympärillään on. Mikään ei ole itsestäänselvää. Elämästä ei koskaan tiedä.

Jos on mahdollisuus auttaa, se kannattaa tehdä. Ja jos samalla pystyy lisäämään oman perheensä iloa, luovuutta, onnea ja yleistä hyvinvointia, on kai selvää, että tilaisuuteen kannattaa tarttua.

Väylänä voi olla taide.

Taiko / Kim Jotuni: Tower
Kim Jotuni: Tower, 2016

Hyvää itselle, toisille, taloudelle ja ympäristölle

Me itse olemme hankkineet helmi-maaliskuun aikana neljä uutta taideteosta.

Päällimmäisenä ajatuksenamme oli tuoda omaan kotiimme lisää kauneutta ja kiinnostavuutta. Halusimme helliä aistejamme uniikilla taiteella. Lisäksi halusimme kuorruttaa lastemmekin arjen mielikuvitusta ruokkivilla elementeillä.

Taidehankintojemme lähtökohta oli ilmeisen itsekäs, mutta näiden ostostemme kautta onnistuimme myös osallistumaan niin taiteilijoiden kuin kotimaisen yrittäjyyden tukemiseen. Lisäksi sijoitimme samalla oman pienen siivumme talouden ylläpitoon – poikkeuksellisen kestävällä ja ympäristöystävällisellä tavalla.

Ehkä sinä voit tehdä saman?

Taidetta netistä / Taiko

Maksavatko veistokset maltaita?

Me olimme jo pitkään haaveilleet hankkivamme maalaustemme rinnalle jonkin näyttävän veistoksen. Mutta tämän haaveen konkretisoituminen kesti kauan. Ihmeen kauan!

Meidän rajoittuneissa mielikuvissamme komeilivat kymmeniä (tai satoja) tuhansia euroja maksavat pronssipatsaat. Sellaiset legendaariset henrymooret, wäinöaaltoset ja muut suuruudet.

Ajatuksissamme veistotaide oli upeaa, mutta samalla äärettömän arvokasta. Eikä meillä suinkaan ollut mahdollisuutta sijoittaa tuollaisia summia edes taiteeseen. (Ei, vaikka olisimme kuinka tukeneet samalla taiteilijoita, taloutta tai ihan mitä tahansa…)

Mutta eiväthän nämä tolkuttomat hinnat suinkaan ole koko totuus.

Vaikka myytävänä on todella hintaviakin veistoksia, sijaitsee korkeuksiin kurkottavan hintahaarukan alapää hyvinkin matalalla: jo parilla – kolmella sadalla eurolla voi saada kotiinsa uniikkia veistotaidetta.

Taiko / Liisa Lehtimäki: Kehto
Liisa Lehtimäki: Kehto, 2015

Virtuaalitaidetta kotisohvalla

Kun me silloin helmikuun alussa selailimme Taikon sivuja, pyörivät ajatuksissamme mm. into, uteliaisuus ja tarjonnan runsaus.

Oli maalauksia ja grafiikkaa. Oli valokuvia ja veistoksia. Oli tuhansia teoksia ja satoja taiteilijoita.

Teimme muutamana iltana koko perheen virtuaalikierroksia kuvataiteen parissa. Tutkimme veistoksia. Bongailimme pareja. Rajasimme hakuamme materiaalien ja hinnan mukaan. Luimme tietoja tekijöistä. Ja niin edelleen.

Me istuimme iPadien kanssa sohvalla, ja lapsetkin intoutuivat esittämään omia toiveitaan ja tulkintojaan. Yksi olisi halunnut saada seinälleen muovista puristetun eläimen kallon ja toinen hauskan puuhahmon. (Ehkä seuraavaksi?) Kolmas innostui kivistä. Mieheni puolestaan havitteli ennen kaikkea harmoniaa. Omat toiveeni seilasivat hillityn ja huvittavan välillä.

Ajatuksenamme oli valita yksi veistos, mutta lopulta päädyimme poimimaan kattavasta valikoimasta peräti neljä toisiinsa sointuvaa teosta: Kim Jotunin Towerin, Mika Natrin Talven, Tatu Vuorion Journey is back on you -teoksen sekä Liisa Lehtimäen Kehdon.

Helppoa verkkokauppaa

Ostaminen tapahtui yhtä helposti kuin missä tahansa verkkokaupassa: tuotteet klikattiin ostoskoriin, mentiin kassalle ja valittiin haluttu maksutapa.

Tilauksen jälkeen taiteilijat pakkasivat omat teoksensa huolellisesti ja toimittivat ne lähetin kuljetettaviksi. Ja jo parin päivän päästä ensimmäiset taideteokset saapuivat omalle kotiovellemme.

Niin kätevää.

Taiko / Tatu Vuorio: Journey is back on you
Tatu Vuorio: Journey is back on you, 2018

Suomalaista ammattitaidetta

Tämä kyseinen taidekauppa, siis Taiko, on suomalainen kuvataiteen verkkokauppa, jossa myydään ainoastaan kotimaisia teoksia. Ja vain ammattitaiteilijoilta.

Valikoimista löytyy maalauksia, veistoksia, grafiikanlehtiä ja valokuvateoksia. Tyylisuuntia on lukuisia. Tekniikoita ja materiaaleja riittää. Taiteilijoita on lähemmäs 600. Hinnat vaihtelevat kympeistä reiluun kymmeneen tuhanteen. Ja – vaikka tämä kuulostaakin kovin kliseiseltä – jokaiselle todellakin löytyy jotakin.

Taiko / Taidetta verkosta / Mika Natri: Talvi
Mika Natri: Talvi, 2009

Voiko taidetta ostaa verkosta?

Näinä korona-aikoina monet alat ovat kehittäneet uusia verkkopalveluita, ja kulttuurinkin digimäärät ovat kasvaneet ihan hetkessä täysin uusiin sfääreihin. Tällä hetkellä kuvataiteen verkko-ostaminen on alkanut tuntua jopa itsestäänselvältä. Mutta tätä se ei todellakaan ole ollut pitkään.

Vaikka Taiko on mahdollistanut taiteen nettikaupat jo muutaman vuoden ajan, elävät kuvataiteen verkko-ostamiseen kohdistuvat ennakkoluulot edelleen yllättävän vahvoina.

Mistä tietää, että netistä ostaminen on turvallista? Entä järkevää? Ja teokset laadukkaita? Mikä takaa sen, että ostaa ns. oikeaa taidetta?

Näiden kysymysten rinnalle tuo vielä ihan oma lukunsa se vanhentunut käsitys, jossa uskotellaan taiteen kuuluvan vain rikkaalle eliitille tai vaihtoehtoisesti filosofisesta taidedepatista nauttiville ammattilaisille…

Taidetta kaikille

Kun turkulaiset Pia ja Patrik Edman perustivat Taikon vuonna 2016, heidän tavoitteenaan oli tarjota korkealuokkaista suomalaista taidetta kaikille – iästä, asuinpaikasta, koulutuksesta tai mistään muustakaan tekijästä riippumatta.

Vielä tuolloin Suomen taidemarkkinoilla oli digitaalinen aukko, jota Edmanit päättivät lähteä täyttämään.

He hyppäsivat viestintä- ja markkinointimaailmoista taiteen pariin ja lähtivät kumoamaan vääristyneitä oletuksia:

”Tavoitteenamme on ollut kumota yleinen harhaluulo siitä, että taidetta voisi hankkia vain pieni ja rikas eliitti, joka osaa tulkita teoksia mahdollisimman vaikeaselkoisesti”, Pia Edman kertoo.

Edmanit sanovat luoneensa Taikon itsensä kaltaisille ihmisille. Siis heille, jotka arvostavat tunnelmaa ja kauneutta sekä haluavat tehdä kestäviä hankintoja, mutta jotka eivät välttämättä ole aktiivisia gallerioiden tai näyttelyiden kiertäjiä.

Tästä taiteen demokratisoinnista huolimatta Edmanit eivät kuitenkaan vähättele taideasiantuntijoiden osaamista. Saatikka yritä myydä bulkkikamaa taiteen nimissä. Siis todellakaan. Onneksi!

”Alusta asti on ollut selvää, että haluamme tarjota laatutaidetta suomalaisilta ammattitaiteilijoilta.

Taikossa on työskennellyt sen perustamisesta lähtien koulutettu taidekuraattori, jonka tehtävänä on varmistaa edustamiemme taiteilijoiden ja myymiemme teosten laatu.”

Laatutakuu

Olen huojentunut kuullessani taidekuraattori Emmi Katteluksen arvioivan jokaisen Taikon sivuille haluavan taiteilijan mm. koulutuksen, näyttelyhistorian ja teosten taiteellisen laadun perusteella. 

”jopa puolet hakijoista on jouduttu hylkäämään”, PIA EDMAN täsmentää.

Kun itse selailimme Taikon sivuja, nousi esiin lukuisia kiinnostavia teoksia, mutta visuaalisen viehättävyyden ohella bongailimme mm. gallerioista tuttuja nimiä, vakuuttavia kokoelmatietoja, kuvataideakatemian tutkintoja sekä muita sellaisia tekijöitä, joita on perinteisesti pidetty takuuna taiteen laadukkuudelle.

Vaikka Taikossa on toki mukana paljon tuntemattomiakin nimiä, alkoi olla suhteellisen selvää, että kuka tahansa voi valita tästä verkkokaupasta täysin huoletta mieleisensä teoksen. Laatu on taattu.

Mikä on oikea hinta?

Mutta entäpä hinta?

Taikossa taiteilijat saavat itse päättää teostensa hinnat, mikä herättää kyynisessä kuluttajassa epäilyksen mahdollisesta vedätyksestä.

Mitä, jos ostaja ei tiedä näyttely- ja kokoelmahistorian toimivan osana hinnan määrittelyä? Entä, jos ei ole kuullutkaan siitä, että tekijän koulutus lisää teoksen arvoa? Tai siitä, mitkä materiaalit ja tekniikat ovat toisia arvokkampia?

Siinä missä itse olen käynyt taidehistorian kurssini, kiertänyt vuosia gallerioissa ja lukenut taidesijoittamiseen liittyvää kirjallisuutta, ei samaa kai voida olettaa jokaiselta kuluttajalta, joka ”tykkää hankkia kotiinsa tunnelmaa ja kauneutta”.

Onneksi Pia Edmanin vastaus onnistuu poistamaan myös tämän huolen:

”Kuraattori voi niin hyväksyntävaiheessa kuin myöhemminkin pyytää taiteilijaa tarkistamaan hintojaan.

Vaikka ammattitaiteilijat osaavat yleensä hinnoittelun perusteet, puutumme kyllä mahdollisiin ylilyönteihin, suuntaan tai toiseen”, Pia edman selventää.

 

Tatu Vuorio: Journey is back on you

Taiko test ja muu apu ”sen oikean” löytämiseen

Kun me silloin vajaa pari kuukautta sitten istuimme siellä olohuoneen sohvalla ja pähkäilimme omia veistoshankintojamme, ei valinta tapahtunut ihan yhdeltä istumalta.

Vaikka itsellemme taide on poikkeuksellisen tuttua, oli meidänkin mielessämme monia kysymyksiä: Mihin sijoittaisimme teoksen? Sopiiko ajattelemamme teos juuri tähän paikkaan? Näyttääkö se samalta kuin kuvissa? Onko koko varmasti oikea? Mikä olisi hyvä materiaali? Siis sellainen riittävän turvallinen kolmen 6-9-vuotiaan pojan kotiin…?

Halutessamme olisimme toki voineet kysyä valinta-apua Taikon henkilökunnalta. Ja maalausten, valokuvien ja grafiikan suhteen olisi ollut mahdollisuus hyödyntää myös Taiko Test -toimintoa, joka näyttää, miltä teokset näyttävät tilassa.

Jokaisen taideteoksen sivulla (veistoksia lukuunottamatta) on peruskuvien lisäksi neljä valmista huonekuvaa, joihin voi asettaa teoksen ja tätä kautta nähdä kyseisen taulun tms. osana ympäristöä. Lisäksi ohjelmaan on mahdollista ladata myös oma valokuva juuri siitä tilasta, johon taidetta ollaan hankkimassa – ja näin saada visuaalista tuntumaa siitä, millainen teos tulisi todellisuudessa olemaan.

Lisäksi vinkkejä teoksen valintaan voi hakea mm. Taikon laatimasta Taiteen ABC -tietopaketista.

Eikä kannata olla huolissaan myöskään siitä, jos teos ei jostain syystä lopulta vastaisikaan odotuksia. Kaikilla Taikosta ostetuilla teoksilla on nimittäin 14 vuorokauden palautusoikeus.

Palautuksia tulee kyllä todella vähän. Taikosta on myyty kolmen vuoden aikana yli 1500 teosta, ja palautuksia on vain muutama.

Haluamme madaltaa kynnystä taiteen hankkimiseen, ja Suomen sisällä palautukset ovat aina ilmaisia”, Pia Edman kertoo.

Turvaa ja tunnelmaa, kauneutta ja luovuutta

Emmekä me itsekään suinkaan suostuisi palauttamaan ostamiamme teoksia. Ne ovat juuri niin hienoja, kuin ajattelimme. 🙂

Me olemme innostuksissamme jopa nikkaroineet Mika Natrin pienelle Talvi-teokselle oman, klassisen jalustan ja rakentaneet Liisa Lehtimäen Kehdolle upouuden sohvapöytätason. Olemme asetelleet Kim Jotunin Towerin sointumaan muuhun sisustukseemme, ja muutama päivä sitten olemme myös kiinnittäneet Tatu Vuorion veistoksen lopulliselle paikalleen.

Ja nyt minä rakastan tätä uutta olohuonenäkymäämme. Nautin kutkuttavasta ja harmonisesta kokonaisuudesta sekä tunnen, miten tila hellii aistejani.

Jo ennen koronaa nämä teokset ehtivät edustaa itselleni mm. rauhaa ja turvaa, lepoa ja lempeyttä, nykyhetken arvostamista ja elämän arvaamattomuutta. Ja nyt en voisi olla onnellisempi siitä, että omassa kodissamme saa kokea tällaista taiteen tuomaa rentoutusta.

Kiitos.

Taiko / Liisa Lehtimäki: Kehto
Liisa Lehtimäki: Kehto, 2015

Mielikuvitus tarjoaa loputtomasti viihdykettä

Mutta eihän tässä toki ole kyse pelkästään harmonisesta visuaalisuudesta. Lapsillemme samat teokset edustavat jotain aivan muuta. He ovat intoutuneet esittelemään uudesta taiteestamme toinen toistaan mielenkiintoisempia tulkintojaan. Heille nämä teokset ovat tarinan lähteitä ja mielikuvituksen kiihdyttäjiä.

Lapsemme näkevät olohuoneessamme mm. jättiläisen pippelin, uima-altaan, skeittirampin sekä monia ihan uskomattomia ulottuvuuksia…

Tänään Kim Jotunin Tower on ollut heille umpilaho puu, jonka latvasta Tatu Vuorion pronssimies tähystää karkkikakkuja.

Ja tossa mökissä se asuu! Ja tossa kulhossa se käy uimassa!

 

Ja tämä tarina jatkuu. Se tullee saamaan uusia lukuja. Ja varmasti myös muuttumaan.

Sitä, mitä huomenna tapahtuu, ei tiedä vielä kukaan. Mielikuvitus on rajaton. Ja koko elämä arvaamaton. Mutta toivottavasti lopulta onnellinen – mahdollisimman monelle.

– Johanna

Taideverkkokauppa Taiko löytyy osoitteesta taiko.art.

Mika Natrin teoksia löydät täältä, Tatu Vuorion teoksia täältä, Kim Jotunin teoksia löydät täältä ja Liisa Lehtimäen teoksia täältä.

Muita taiteen hankkimiseen liittyviä juttujani ovat olleet mm.

Seuraathan Taidekotia myös Facebookissa ja Instagramissa!

2 thoughts on “Veistos verkosta! Taiteen nettikauppa mahdollistaa paljon hyvää

  1. Tuo Tatu Vuorion teos on todella hieno! Oma suosikkini kuvanveistäjistä on Kain Tapper.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *