Kesäiset kelit ovat vaihtaneet puukynät katuliituihin ja sormivärit saippuakupliin. Aurinko on houkutellut täyttämään illat puutarhapuuhilla ja viikonloput metsäretkillä. Koska kesäsää mahdollistaa kuitenkin myös monet persoonalliset, yllättävät ja poikkeuksellisen hauskat taidepuuhat, päätin koota kaikki omat suosikki-ideamme helposti hyödynnettäväksi koostejutuksi. Tässä siis hauskojen kesätaiteilujen top 20!

 

Kesätaide / Kesäpuuha / 20 ideaa lapsille

 

1. Auton maalaus

Tämä on kaikkien aikojen suurin suosikkimme: auton maalaaminen vesiliukoisilla väreillä, pehmeillä siveltimillä ja mm. sumutepulloilla. Ihan superkivaa! 😉 Lisätietoja löytyy Maailman makein auto -jutustani.

 

Kesätaide / Kesäpuuha / Autonmaalaus

 

2. Vesipyssymaalaus

Vesipyssyt ovat takuuvarma kesähitti, mutta oletteko kokeilleet maalata niillä? Kun säiliön täyttää esim. elintarvikeväreillä värjätyllä vedellä tai reilusti ohennetuilla temperaväreillä, voi isolle paperille ampua näyttäviä jälkiä. Lisäinfoa löytyy Vesipyssyt maalauskäytössä -jutustani.

 

Kesätaide / Kesäpuuha / Vesipyssymaalaus

3. Sumutepullomaalaus

Vesipyssymaalaus on innostavaa, mutta myös sumutepullot toimivat aina. Suuttimen voi säätää mieleisekseen, ja ihan pienikin lapsi onnistuu käyttämään sumutepulloa helposti. Lue lisää Lisää suihkemaalausta -jutustani.

 

Kesätaide / Kesäpuuha / Suihkepullomaalaus

4. Saippuakuplamaalaus

Saippuakuplat kuuluvat kesään, mutta klassisen puhaltelun lisäksi niitä voi hyödyntää myös taiteilussa. Kun kuplanesteeseen sekoittaa hitusen esim. elintarvikeväriä, voi sen avulla puhaltaa paperille uskomattoman kauniita jälkiä. Lisäinfoa löytyy Saippuakuplamaalausta-jutustani.

 

Kesätaide / Kesäpuuha / Saippuakuplamaalaus

5. Itse tehdyt saippuakuplavälineet

Uutta intoa saippuakuplapuhalteluun saa toki myös itse tehdyillä välineillä. Näihin löytyy ideoita Saippuakuplia itse tehdyillä välineillä -jutustani.

 

Kesätaide / Kesäpuuha / Saippuakuplat

6. Maalausta autonrenkaalla

Yksi poikkeuksellisen hauska kesäidea on autonrenkaiden hyödyntäminen maalauksessa. Levitä pihalle esimerkiksi iso, vanha lakana ja maalaa autonrenkaan pintaan haluamaasi vesiliukoista väriä. Pyöritä rengasta kankaan päällä – ja toista vaikkapa toisella värillä. Lisäinfoa löytyy Rengastaidetta-jutustani. Ja kannattaa testata samaa myös palloilla!

 

Kesätaide / Kesäpuuha / Rengasmaalaus

7. Maalausta polkupyörillä

Vastaavaa ideaa voi toteuttaa myös polkupyörien avulla. Kun pihalle on levittänyt ison lakanan, voi siihen kaataa maalikasoja (vesiliukoista maalia!) ja ajella ympäriinsä polkupyörällä. Hurjan kivaa. 🙂

 

8. Maalausta vedellä

Jos sen sijaan kaipaa hitusen siistimpää tai helpompaa taideideaa, kaikkein parasta on pelkällä vedellä maalaaminen. Tämä on aivan ihana puuha erityisesti pienten taaperoiden kanssa. Kun lapsi saa käteensä maalisudin ja ämpäriin vettä, hän voi huoletta maalailla omia ”taideteoksiaan” ympäri pihaa, niin  kivetyksiin kuin terassilautoihinkin. Lisäinfoa löytyy Maailman helpoin taidepuuha? -jutustani.

 

Kesätaide / Kesäpuuha / Vesimaalaus

9. Mutamaalausta

Jos maa muuttuu mutaiseksi, kannattaa tästä riemuita. 😉 Miten siis olisi antaa lapselle iso, tukeva paperi, ämpärillinen mutaa ja vaikkapa leikkiauto? Näiden avulla saa nimittäin aikaan suurta iloa… Lue lisää Mutamaalausta-jutustani.

 

Kesätaide / Kesäpuuha / Mutataide

10. Maalausta leikkiautoilla

Samaa puuhaa voi toteuttaa mudan sijaan esimerkiksi sormiväreillä. Tästä voit katsoa esimerkin Leikkiautot maalareina -jutustani, ja ideaa voi soveltaa myös vaikkapa levittämällä liukumäkeen pitkän paperin, pursottamalla yläosaan värejä ja lähettämällä autoja (tai vaikka palloja) mäkeä alas.

 

Kesätaide / Kesäpuuha / Automaalaus

11. Maalausta jäädytetyillä väreillä

Yksi kiva kesäpuuha on värien jäädyttäminen ja näillä jäädytetyillä väripuikoilla maalaaminen. Tähän löytyy tarkat ohjeet Kesäpäivän hauska taidepuuha -jutustani.

 

Kesätaide / Kesäpuuha / Jäämaalaus

12. Spray-katuliidut

Ja jos haluaa katuliitutaiteiluun uutta ideaa, kannattaa kokeilla spray-liituja! Näistä voit lukea lisää Spray-katuliidut-jutustani.

 

Kesätaide / Kesäpuuha / Spray-katuliidut

13. Katuliituhahmot

Yksi omista katuliitusuosikeistamme on toistemme ääriviivojen piirtäminen siten, että toinen makaa piha-asfaltilla ja toinen piirtää liidulla asfalttiin hänen vartalonsa kehoa seuraillen. Kun ääriviivat on piirretty, vartaloon lisätään kasvot ja muita yksityiskohtia.

 

Kesätaide / Kesäpuuha / Katuliituhahmot

 

14. Varjoleikit

Omaa tai toisen vartaloa on hauska hyödyntää myös varjojen kautta. Varjon mukaan voi piirtää ääriviivat tai varjoon voi lisätä vaikkapa silmät kivistä ja suun kepeistä (ks. Valokuvauskirja-juttuni). Ja yhtälailla voi piirtää myös esimerkiksi leikkieläimiä niiden varjojen avulla. Ja varjojen tarkkailu on aina hauskaa myös ihan sellaisenaan! Tai tehden käsistä perinteisesti lintuja, pupuja tms. 🙂

 

Kesätaide / Kesäpuuha / Varjoleikit

 

15. Kivien ja muiden luonnonmateriaalien asettelu

Kivistä, kepeistä ja esim. lehdistä voi asetella varjohahmoille silmiä, mutta niistä voi taiteilla myös lähes mitä tahansa muutakin. Niistä voi rakentaa erilaisia kuvioita, maailmoja tai vaikka mandaloita – ja tietysti ihan vaan abstrakteja sommitelmia. (Ks. esim. Hiekkarantataidetta-juttuni.)

 

Kesätaide / Kesäpuuha / Hiekkarantataide

 

16. Luonnon omat siveltimet

Luonnon omia materiaaleja voi hyödyntää myös esimerkiksi siveltiminä. (Ks. Siveltimet suoraan metsästä -juttuni.)

 

Kesätaide / Kesäpuuha / Luonnonsiveltimet

17. Maalausta kukilla

Ja ihastuttavaa on myös maalata kukilla ihan itsellään! (Ks. Vesivärinä voikukka -juttuni.)

 

 

Kesätaide / Kesäpuuha / Kukkamaalaus

18. Luonnon kehystäminen

Luonnosta saa paljon irti myös ihan vaan tarkkailemalla. Tätä havainnointia voi syventää rajaamalla kiinnostavia kohtia oikeiden kehysten avulla. Tästä ideasta voit lukea lisää tästä jutustani.

 

Kesätaide / Kesäpuuha / Luonnon kehystäminen

19. Hiekkamaalauksia

Myös hiekkalaatikolla (tai yhtälailla hiekkarannalla) saa hiekkalinnojen, -kakkujen yms. lisäksi aikaan myös muunlaista taidetta, jos ottaa mukaansa paperia ja liimaa. Paperiin voi pursottaa liimalla haluamansa muodon ja ripotella hiekkaa päälle. Yllättävän kivaa! Tästä voit lukea lisää Hiekkalaatikkotaidetta-jutustani.

 

Kesätaide / Kesäpuuha / Hiekkataide

20. Sademaalausta

Sitten kun jälleen saadaan sadetta, kannattaa tätäkin hyödyntää taiteilussa. Paperille voi levittää vesivärejä ja nostaa teoksen sateeseen – ja katsoa, millaisia kuvioita sade synnyttääkään teokseen. 🙂 (Ks. Yhteistyötä sateen kanssa -juttuni.)

 

Kesätaide / Kesäpuuha / Sademaalaus

 

 

Hauskoja kesäpäiviä ja innostavia taidehetkiä!

– Johanna

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Kesätaide / Kesäpuuha / 20 ideaa

 

3 thoughts on “Hauskat kesätaideideat! 20 innostavaa vinkkiä luoviin ulkopuuhiin

  1. Hienoja ja helppoa ideoita ja taatusti lapset tulee mukaan jos aikuinen itsekin.

  2. Kiitos Soile! Nämä ovat tosiaan olleet hauskoja puuhia – niin lasten kuin tosiaan itsenikin mielestä. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *