Lasten Keskuksen viime vuonna julkaisema Valokuvauskirja on hurjan inspiroiva teos. Se tarjoaa alaotsikkonsa mukaisesti kuvakulmia kameran käyttöön ja sisältää seitsemänkymmentä erilaista, toinen toistaan hauskempaa tehtävää.

 

Valokuvauskirja - inspiroiva ideaopas lapsille

Valokuvauskirja sisältää kymmeniä kikkoja

Valokuvauskirjan on laatinut brittikuvaaja John Davis, ja sen englanninkielinen nimi, The Camera Book – Loads of things you can do with a camera, on varsin kuvaava. Kirja on nimittäin täynnä lukuisia hauskoja kikkoja ja leikkejä, joita voi hyödyntää tutustuessaan kameran käyttöön ja opetellessaan havainnoimaan ympäröivää maailmaa.

Kyseisen teoksen tarkoitus ei ole opastaa järjestelmäkameran teknisiä saloja pienille lapsille, vaan sen sijaan kertoa kymmenien esimerkkien kautta, miten kameran kanssa voi pitää kivaa. Ja tässä tehtävässään kirja onnistuu erinomaisesti!

 

Valokuvauskirja - inspiroiva ideaopas lapsille

 

Varjohahmoja ja kameratemppuja

Valokuvauskirja kannustaa mm. tutkimaan yksityiskohtia ja kiinnittämään huomiota valon ja varjon leikkiin.  Sen sisältämiä tehtäviä ovat mm. eri kuvakulmista kuvaaminen, pläräyskirjan teko, kummituskasvojen loihtiminen, hyppyjen ikuistaminen ja aakkosten etsiminen mitä oudoimmista paikoista. Kirjassa myös esimerkiksi vinkataan valtavan hauskasta tavasta rakentaa varjohahmoja vaikkapa hiekkarannalle ja kannustetaan kuvaamaan vettä.

Omia suosikkejamme ovat erilaiset kameratemput, kuten klassiset illuusiokuvat, joissa kaveri näyttää kannattelevan patsasta yhdellä sormellaan, maalaavan siveltimellä taivasta tai antavan kukkia varjokuvalle.

 

Valokuvauskirja - inspiroiva ideaopas lapsille

Apua, jättiläislelut hyökkäävät!

Ylivoimaiseksi ykköseksi omassa perheessämme on noussut ns. jättiläislelujen hyökkäys. Tämän tehtävän idea on saada lelut näyttämään yhtä isoilta kuin ihmiset. Illuusio luodaan sijoittamalla kuvattavat ihmiset kauas kamerasta ja lelu puolestaan aivan lähelle kameraa. ”Aarrghh! Hai hyökkää! Varokaa!”

Poikiemme kameraan ei ehkä ole ikuistunut ihan niitä kaikkein parhaimpia otoksia, mutta jo pelkkä ajatus ”isojen petojen” hyökkäämisestä on riittänyt tuomaan suurta hupia. Ja juuri nämä kekseliäät ideat ja hupaisat leikit ovatkin Valokuvauskirjan parasta antia!

 

Valokuvauskirja - inspiroiva ideaopas lapsille

Isoille ja pienille

Mielestäni Valokuvauskirja sopii loistavasti kouluikäisille lapsille itsenäiseen käyttöön ja tätä pienemmille lapsille hauskoihin hetkiin yhdessä vanhemman kanssa. Meidän kaksivuotiaskin on ollut innolla mukana näissä kameraleikeissä. Suosittelen!

 

Valokuvauskikka

 

John Davis: Valokuvauskirja. Kuvakulmia kameran käyttöön. (Lasten Keskus 2015, suomennos Reija Jousjärvi)

Kirja on saatu kustantajalta.

 

Seuraathan Taidekotia myös Facebookissa ja Instagramissa!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *