Kun edellisiltana ja -yönä on satanut vettä koko kuukauden edestä, löytyy pihalta vielä aamulla vesilätäköitä, sateen täyttämiä ämpäreitä – ja sitä ihan kaikkein parasta: märkää, limaista ja sotkevaa mutaa. Tämä tilaisuus kannattaa toki käyttää hyväkseen ja antaa lasten tehdä mutamaalausta. Niin houkuttelevaa! Niin hauskaa! Niin kivaa! (Siis ainakin meidän pienten poikiemme mielestä…)

 

Mutamaalausta

Mutamaalausta

Hurjan hauskaa mutamaalausta

Lapseni hihkuivat riemusta mentyään sunnuntaiaamuna ulos leikkimään. Vaikka aurinko paistoi, oli kaikkialla ihan märkää, ja pihan perältä löytyi ”ihanaa” mutaa. Jee, jee.

Tätä ruskeaa luonnonmateriaalia kaivettiin, kerättiin ja purkitettiin. Ja lopulta sillä myös maalattiin.

Teippasin Ikean muovisiin työpöytäsuojiin isot paperit ja kannoin suojat pihalle. Pojat saivat laittaa paperille mutaa ja ajella näiden mutakasojen päältä leikkiautoillaan. Erityisesti keskimmäiseni innostui puuhasta välittömästi. Hän synnytti autoillaan mitä erilaisempia kuvioita, viivoja ja kiekuroita. Välillä hän täytti kuorma-autonsa lavan märällä mudalla, tiputteli lastista roiskeita paperille ja jatkoi taas ajelua. Lopulta koko lavallinen sai valua paperille – ja taideteos sai näyttävää kolmiulotteisuutta. 🙂

 

Mutamaalausta

 

Ilmaista maalia, kiehtovaa struktuuria

Muta on mahtava materiaali – paitsi muissa leikeissä myös taiteilussa. Se on ilmaista. Se on riittoisaa. Sitä voi huoletta ohentaa. Se on usein ihan luonnollista. Se lähtee yleensä helposti pois vaatteista. Ja niin edelleen. Mutaa voi maalata siveltimellä tai sormilla, mutta se toimii loistavasti myös esimerkiksi tällaisessa autotaiteilussa.

Leikkiautojen renkailla maalatessa syntyy kiehtovia kuvioita. Ja maalina käytetty muta muodostaa elävän pinnan ja yllättävänkin kauniin struktuurin. (Riippuu toki autonrenkaista, millainen syntyvä jälki on. Suosittelen tällaiseen taidekäyttöön mahdollisimman ropoliaisia leikkiauton renkaita.)

Tämä taidepuuha ei välttämättä sovellu sellaisille, jotka karsastavat likaa ja sotkua. Mutta muille se tuo todennäköisesti sitäkin enemmän riemua!  Ja tärkeintähän tässäkään lasten taiteilussa ei suinkaan ole lopputulos, vaan ilo ja itse tekeminen.

 

Mutamaalausta

 

Autot huoltoon

Tämä projekti tuo hupia ja hienoista jännitystä myös päätyttyään: ”Milloin ”maali” on kuivunut? Saako nämä autot nyt pestä?”

Ja kyllä toki, kun maalaukset olivat valmiit, pääsivät autot pesuun ja huoltoon. Ne suihkutettiin ja puhdistettiin. Bensatankit täytettiin. Renkaat tarkastettiin ja öljytkin kuulemma vaihdettiin. Ja kaikki oli näiden leikkiautojen suhteen jälleen kunnossa. Mutta entä oikeat autot? Onko öljyt kunnossa? Entä jarrunesteet? Tuulilasinpesunesteet ja hoitotuotteet? Jos ei, kannattanee tutustua sivustoon moottorioljy24.fi. Tarjolla on vaikka mitä. 😉

 

Mutamaalausta

 

Jutun on sponsoroinut Delticom, Euroopan suurin online-rengasmyyjä.

Vastaavasta, askartelumaaleilla toteutetusta leikkiautotaiteilustamme voit lukea Leikkiautot maalareina -jutusta.

Seuraathan Taidekotia myös Facebookissa ja Instagramissa!

 

1 thought on “Mutamaalausta – eli ihanaa sotkemista luvan kanssa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *