Kun teatterisali hiljenee ja valot sammuvat, voi tuntea taian laskeutuvan ympärilleen. Kun lavalta alkaa kuulua säveliä, tietää astuneensa jo hitusen lähemmäs joulun tunnelmaa.

On hurmaavaa nähdä lasten silmien säihkyvän ja uppoutua itsekin sadun syleilyyn. On ihan parasta nautiskella joulufiiliksistä hämyisen katsomon lämmössä.

Tästä jutusta voit poimia kymmenen sellaista jouluesitystä, jotka tuovat iloa niin lapsille kuin aikuisillekin. Mukana on mm. teatteria, tanssia, konsertteja, nukketeatteria ja sirkusta. Oletko jo kokenut jonkun näistä? Mikä on oma suosikkisi?

Helsingin kaupungin teatterin suuri näyttämö / kuva: Miika Storm / jouluesitys
Kuva Helsingin Kaupunginteatterin suurelta näyttämöltä, kuvaaja: Miika Storm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Saiturin joulu / Suomen kansallisbaletti

Saiturin joulu on todellinen klassikko. Charles Dickensin hyvyydestä ja oikeudenmukaisuudesta kertovaa joulutarinaa on esitetty teatterilavoilla jo yli 150 vuoden ajan. Ja nyt tämä koskettava kertomus saa ensi-iltansa myös Suomen kansallisbaletissa.

Brittiläisen työryhmän toteuttama baletti on nähtävillä Kansallisbaletin päänäyttämöllä 1. – 31.12.2023. Liput maksavat 20 – 134 €, ja esitys on suunnattu yli 7-vuotiaille. Oletko jo varannut lippusi?

Ks. https://oopperabaletti.fi/ohjelmisto/saiturin-joulu/

 

2. Lumikuningatar / Helsingin kaupunginteatteri

Me näimme viime jouluna Saiturin joulun Helsingin kaupunginteatterin ja Shed-nuorten äärettömän vaikuttavana yhteisproduktiona. Istuin tuolloin kyynelsilmin Pasilan katsomossa. Tunsin vahvasti, koin syvästi ja vaikutuin suuresti.

Tänä jouluna HKT:n ja nuorten Shed-ryhmän yhteisproduktiona on Lumikuningatar, uudenlainen musikaaliversio H.C. Andersenin klassikkotarinasta. Ja olen aika varma, että jälleen on tarjolla jotain ihan suurenmoista.

Lumikuningatar esitetäänStudio Pasilassa 2. – 16.12.2023. Liput maksavat 19 – 39 €, ja esitys on suunnattu yli 6-vuotiaille.

Ks. lisätietoja: https://hkt.fi/esitykset/lumikuningatar-shed/

 

3. Kaksitoista lahjaa joulupukille / Helsingin kaupunginteatteri

Toinen Helsingin kaupunginteatterin joulunäytelmä on Kaksitoista lahjaa joulupukille, Mauri Kunnaksen rakastettu klassikkotarina, joka loihditaan pienen näyttämön lämpiöön. Liput näyttävät jo menneen kuumille kiville, eli kannattaa olla todella nopea, jos mielii päästä tunnelmoimaan tämän sadun pariin!

Esityksiä on 1.11 . – 12.12.2023 välillä ja ne on suunnattu yli 3-vuotiaille. Liput maksavat 10 – 12 €.

Ks. https://hkt.fi/esitykset/12-lahjaa-joulupukille/

 

4. Hölmölaisten jouluseikkailu / Kansallisteatteri

Kansallisteatterissa puolestaan pääsee kokemaan talvisia kommelluksia ja joulusta huumoria, kun Hölmöläisten jouluseikkailu valloittaa jälleen Suuren näyttämön yleisölämpiön. Ella Pyhältön ja Helena Vierikon hölmöläisesitykset ovat olleet valtavan suosittuja, ja omasta, jo kuuden vuoden takaisesta, kokemuksestamme voit lukea täältä.

Hölmöläisten jouluseikkailunkin lipuista on jo iso osa myyty, eli pidäthän kiirettä, jos haluat päästä kokemaan huvittavaa hölmöilyä joulun hengessä!

Esityksiä on 11.11. – 9.12.2023 ja ne on suunnattu yli 3-vuotiaille. Liput maksavat 15 € tai 50 € (perhelippu).

Ks. https://www.kansallisteatteri.fi/esitys/holmolaisten-jouluseikkailu

 

5. Lumiukko / Musiikkitalo

Musiikkitalossa on mahdollisuus kokea iki-ihana Lumiukko-elokuva konserttiversiona. Lumiukko on Raymon Briggsin samannimiseen lastenkirjaan perustuva animaatioelokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 1982 ja jota on Suomenkin televisiossa esitetty jo yli 30 jouluaattona.

Musiikkitalossa elokuvakokemus nousee aivan uudelle tasolle, kun Vantaan Viihdeorkesterin soittama elävä musiikki ympäröi katsojan. Konsertin johtaa Nick Davies, ja siitä on kaksi näytöstä 16.12.2023. Liput saa havimmillaan 15,50 / 28 eurolla.

Ks. https://musiikkitalo.fi/tapahtumat/vvo-lumiukko-2/

 

6. Nukketeatteri Sampon jouluesitykset

Yksi jokajouluisista klassikoista on myös Nukketeatteri Sampon jouluesitys. Vuodesta 1977 toimineen teatterin ohjelmistoon lukeutuu kolme tunnelmallista jouluesitystä: Ihana joulu, Joulu tulla jollottaa ja Yllätyslahja ystävälle. Näitä kaikkia on esitetty jo vuosien ajan niin Sampon omissa tiloissa Helsingin Erottajankadulla kuin mm. pääkaupunkiseudun kulttuurikeskuksissa. Esitykset sopivat ihan pienille, mutta tuovat samalla iloa myös isommille. Liput maksavat 12 – 15 €.

Täältä voit lukea siitä, millaista meillä oli muutamia vuosia sitten Ihana joulu -esityksessä silloisen vajaa 3-vuotiaani kanssa.  🙂

Lisätietoja Nukketeatteri Sampon esityksistä löydät osoitteesta nukketeatterisampo.fi.

 

7. Joulupallo / Kulttuurimylly

Nukketeatteri Sampon klassikkoesitykset ovat pitkälti Maria Baricin käsialaa, mutta Baricia löytyy myös Myllypuroon vuonna 2018 avatusta Kulttuurimyllystä. Täällä Maria Baric Companyn uudella, omalla, kotinäyttämöllä esitetään joulun alla Joulupallo-niminen esitys 30.11. – 16.12.2023.

Joulupallo on reilun puolen tunnin mittainen, läpinäkyvän ”joulupallon” sisällä esitettävä tarina omien vahvuuksien etsimisestä ja löytämisestä. Esitys sopii kaikenikäisille ja liput maksavat 12/15 €.

Ks. lisätietoja https://www.kulttuurimylly.com/teatteri-ohjelmisto

 

8. Jultomten som försvann / Unga Teatern

Ruotsin kielellä joulutunnelmaan pääsee mm. espoolaisessa Unga Teaternissa. Vuonna 1960 perustettu Unga Teatern on Suomen vanhin lasten- ja nuortenteatteri. Teatterissa on sekä suomen- että ruotsinkielistä ohjelmistoa, mutta joulufiilistelyä on tarjolla nimenomaan ruotsiksi.

Jultomten som försvann -esitys soveltuu yli 3-vuotiaille, ja se on koettavissa Lillklobbin näyttämöllä 25.11. – 27.12.2023. Liput maksavat 12 – 15 €.

Ks. https://ungateatern.fi/pjas/jultomten-som-forsvann/

 

9. Talvisirkus / Tanssiteatteri Hurjaruuth

Yksi joulun ajan klassikoista on Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus. Viime vuosina show ei ole ollut varsinainen jouluesitys, mutta sen jokavuotinen toistuvuus sekä ajankohta joulun ympäristössä, 1.12.2023 – 28.1.2024,  oikeuttanee Talvisirkukselle paikan jouluesitysten joukossa.

Tämänvuotisen Talvisirkuksen nimi on Talvisirkus Super, ja Tanssin talon Erkko-sali täyttyy esityksen myötä hyviksistä, pahiksista sekä maailmanluokan sirkusosaamisesta. Mukana showssa on myös sirkusbändi Ninja Beat.

Vanhemmista Talvisirkuksista olen kirjoittanut seuraavissa jutuissa:

Talvisirkus soveltuu kaikenikäisille yli 3-vuotiaista alkaen. Liput maksavat 26 – 45 € / 18 – 32 €.

Ks. https://hurjaruuth.fi/esitys/talvisirkus-super/

 

10. Temppeliaukion kirkon joulukonsertit

Viimeisenä vinkkinä vielä yksi mitä mahtavin elämyskohde: Temppeliaukion kirkko ja sen lukuisat joulukonsertit. Etu-Töölössä sijaitseva, vuonna 1969 valmistunut kirkko on louhittu kallion sisään ja se tarjoaa puitteet ainutlaatuisiin kokemuksiin sekä ihan uniikkiin tunnelmaan.

Joulun alla kirkkosalissa soivat monet erilaiset konsertit, joihin voit tutustua osoitteessa: https://temppeliaukionkirkko.fi/index/tapahtumat.html.

 

Tunnelmallista joulun odotusta ja ihastuttavia elämyksiä!

-Johanna

 

Seuraathan Taidekotia myös Instagramissa @taidekoti.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *