”On jouluilta tonttulassa. Kaikki valmistautuvat tonttujen yhteiseen joulun viettoon. Vanha saunatonttu Arhippa on lämmittänyt saunaa koko illan…”

Näillä sanoilla alkaa Maija Barićin kirjoittama Ihana joulu -tarina. Kyseessä on lempeä kertomus pienen Teppana-tontun ensimmäisestä joulusta ja siitä, miten hän oppii muilta tontuilta ikivanhoja jouluperinteitä ja uskomuksia – sekä löytää joulun salaisuuden.

Me olemme lukeneet tätä satua kotona lasten kanssa. Olemme myös kuunnelleet äänitettä, jossa Ihana joulu on kerrottu, laulettu ja soitettu. Tänään pääsimme kuopukseni kanssa uppoutumaan tähän joulutarinaan Nukketeatteri Sampon jo klassikoksi muodostuneessa esityksessä heidän omalla Erottajan näyttämöllään. (Ensi-ilta oli 20 vuotta sitten!)

 

Nukketeatteri Sampo: Ihana joulu

Bussilla satumaailmaan

Kuopukseni oli ensimmäistä kertaa Nukketeatteri Sampossa ja ylipäätään teatterissa Helsingin keskustassa. Jo pelkkä matka teatterille antoi vihjeen onnistuneesta retkestä: ”Äiti, ihanaa, että päästiin bussiin!”

Itsestäni oli ihanaa nähdä, miten vajaa kolmevuotiaani ihasteli porraskäytävässä olevia nukkeja ja nalleja. Ja oli hauskaa, miten hän oli näkevinään kaikki teatterin tiloissa olevat hahmot Teppana-tonttuina. Lapseni innostus oli lumoavaa. Kahvilan pipari maistui kuulemma hyvälle ja lelut kiinnostivat. Ja innostuksen seassa tuntui värähtelevän hitunen jännitystä…

 

Ilmassa taikaa

Viime vuonna sama lapseni oli istunut Tapiolassa, Louhisalin takaosassa, katsomassa Sampon Joulu tulla jollottaa -nukketeatterikonserttia – ja venkoillut penkissään kärsimättömänä. Edellinenkin teatterikokemuksemme oli noudatellut suunnilleen samaa kaavaa…

Itselläni oli edellisen johdosta hienoinen jännitys siitä, miten nuorin lapseni suhtautusi esitykseen, salin pimeyteen ja 45 minuutin paikallaan istumiseen.

Me istuuduimme aivan eturiviin ja pääsimme näkemään kaiken ihanasti ihan läheltä. Poikani istui sylissäni ja seurasi tarkkaavaisena lavan tapahtumia. Aina välillä hän katsoi minua ainutlaatuinen loisto silmissään.

Lukuisat lapset ja aikuiset ovat saaneet nähdä tämän saman esityksen jopa useita kertoja viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana. Mutta meille kahdelle tämä kokemus oli ainutkertainen. Juuri tänä vuonna. Juuri tänään.

Ilmassa tuntui olevan jotain poikkeuksellisen hienoa. Kokemukseemme yhdistyi läheisyyttä ja satua, joulun taikaa ja salaperäistä tunnelmaa. Tuntuu, että tämä yhdessä kokemamme esityshetki loi välillemme uuden, ihan uskomattoman syvyyden. Nyt taisi tapahtua jotain sellaista, mitä kulttuuri voi parhaimmillaan synnyttää lapsen ja aikuisen välille. Huimaa.

Tuollainen kokemus vaatinee paitsi oikean esityksen myös oikean tunnelman, oikean asenteen, oikean päivän, oikean hetken – ja varmaankin ainakin ripauksen sattumaa ja sadun taikaa. (Ja toki oma osuutensa voi olla myös sillä, että kotona on myös kaksi liki samanikäistä veljeä viemässä osansa kahdenkeskisestä ajasta…;))

Jokainen kokemus on erilainen ja jokainen kokija on erilainen. Mutta on kyllä tosi mahtavaa, että me saimme kokea tänään jotain noin hienoa! Kiitos!

 

Jouluvalmistelua ja vanhoja uskomuksia

Itse esitys oli hyväsydäminen tarina jouluvalmisteluista ja vanhoista, vähän hämmentävistäkin uskomuksista. Lavalla nähtiin Tonttulan väkeä ja punaisia tupia, kauniita varjokuvia ja tunnelmallista pohjolan henkeä.

Laulua ja musiikkia oli paljon. Kantele, kitara, noitarumpu ja muut kansansoittimet kuljettivat meidät shamaanien tunnelmaan, jonnekin vähän salaperäiseen ja kiehtovaan.

Karoliina Kantelinen, Lassi Logrén ja Luciano Posillipo esittivät Maija Barićin käsikirjoittaman ja ohjaaman esityksen varmasti ja vakuuttavasti. Tämä oli sellaista rennon lempeää nukketeatteria, jota värittivät mm. persoonallinen sointi, vanhan ajan tunnelma ja kauniit ajatukset. Aika hienoa. 🙂

 

 Nukketeatteri Sampo: Ihana joulu

Ihana joulu eri muodoissa

Ihana joulu -esityksiä on keskiviikkoon 21.12. asti Nukketeatteri Sampossa, ja saman tarinan sekä siihen liittyvät laulut voi tosiaan kuunnella myös CD-äänitteeltä tai lukea (nuotein ja sointumerkein varustetusta) Ihana joulu -kirjasta.

CD-levyjä ja kirjoja on myynnissä mm. Nukketeatteri Sampossa ja heidän omassa Puodissaan.

 

Ihanaa joulua! Meillä kuunnellaan varmaan koko tulevakin viikko Teppana-tontun lauluja…

”Kuules pikku Teppana, sä tonttupoika reppana. Löysit joulun salaisuuden, ymmärsit sen tarkoituksen, kauniin ajatuksen. Rakkaus tuo joulun. Rakkaus tuo joulun…”

 

Nukketeatteri Sampo: Ihana joulu

 

Ihana joulu -esitys / Nukketeatteri Sampo (Erottajankatu 7B, Helsinki), 21.12.2016 asti, kesto 45 min., liput 11 €, sopii kaikenikäisille

Ihana joulu -kirja / teksti, laulujen sanat ja sävellykset: Maija Barić, kuvitus Maija Barićin teatterinukkien mukaan Matti Westerlund, 3. painos, Otavan Kirjapaino Oy 2008, 20 €

Ihana joulu -CD-äänite / kesto 57:39 min (Ihana joulu -musiikkisatu 36:22 min. + 16 laulua), 14 €

Kirja, CD ja omat lippumme on saatu Nukketeatteri Sampolta.

Jutun esityskuvat: Uupi Tirronen.

 

Ihana joulu / äänite ja kirja

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

3 thoughts on “Ihana joulu! Tänään koimme taikaa…

  1. Oi! Tuo on mun suosikkiesitys jouluesityksistä, jotka olen nähnyt ja on aika monena jouluna käyty sitä katsomassa. Ihana tarina, kaunista musiikkia ja paljon jouluperinnettä saatu niin ihanaan pakettiin. Kirjoja on jo luettu ja levyä kuunneltu ja viikonloppuna mennään koko perheen voimin katsomaan tuo ihana esitys.

    1. Ihanaa esityskokemusta teille tänäkin vuonna! Voipi olla, että mekin teemme tästä esityksestä jokavuotisen jouluperinteemme… 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *