Arvostelukappale saatu kustantajalta.

Tässä on sellainen kirja, josta nauttii niin pieni kuin vähän isompikin lapsi. Ja ehdottomasti myös esteettisyyttä arvostava aikuinen.

Tämä on juuri sellainen teos, jonka käärii mielellään lapsen lahjapakettiin. Ja nostaa esille myös omassa kodissaan.

Chloé Perarnaun Orkesteri karkuteillä, postikortteja maailmalta (Etana Editions 2019) on kirja, jossa luodaan katsaus sekä orkesterin soittimiin että useisiin maailman maihin. Juoni on persoonallisen yksinkertainen. Kuvitus pursuilee runsasta visuaalisuutta.

Chloé Perarnau: Orkesteri karkuteillä. Postikortteja maailmalta (Etana Editions 2019)

Aktivoivaa visuaalisuutta

”Mitä? Ovatko kaikki lähteneet lomalle? Tämä on katastrofi! Meillähän on konsertti viikon päästä!”

Kirja alkaa kapellimestarin kauhistuneesta huomiosta. Orkesterin soittajia ei näy missään, vaikka tärkeä konsertti lähestyy. Maailmalta saapuvat postikortit kuitenkin paljastavat soittajien lähteneen lomailemaan eri puolille maailmaa – mutta pian porukka on jälleen kasassa.

Kirja koostuu kahdestatoista aukemasta, jotka muistuttavat päällisin puolin toisiaan, mutta joista jokainen on täynnä omia, persoonallisia ykistyiskohtiaan. Kukin aukeamista (viimeistä lukuunottamatta) käsittelee yhtä maata: Islantia, Japania, Portugalia, Venäjää, Ranskaa, Kreikkaa, Turkkia, Egyptiä, Italiaa, Brasiliaa ja Norsunluurannikkoa.

Jokaisella aukemalla on luettavissa orkesterin jäsenen lähettämä postikortti kyseisestä maasta. Ja jokaisella aukeamalla kapellimestari etsii ko. kortin lähettänyttä soittajaa.

Pienten lukijoiden ja postikorttien vihjeiden avulla viulistit löytyvät Tokiosta, harpunsoittaja Portosta, pianisti ranskalaiselta leirintäalueelta, ja niin edelleen.

Kirjaa suositellaan kaikille yli kolmevuotiaille, mutta meillä vielä kahdeksanvuotiaskin innostui etsimään kadonneita soittajia kuvien lukuisten hahmojen joukosta.

Pieni lapsi nauttii yhteisestä etsintähetkestä, mutta isompikin voi riemuita löytämisen ilosta. Siinä missä taapero saattaa nauttia pelkästä värikkyydestä, löytää koululainen kuvista kymmeniä kiinnostavia ykistyiskohtia, kullekin maalle ominaisia piirteitä, hassuja anekdootteja ja kauniisti käsinkirjoitettuja fontteja.

Ja kun vielä samalla oppii tunnistamaan erilaisia soittimia (ulkonäön perusteella), ei voi kuin iloita.

Chloé Perarnau: Orkesteri karkuteillä. Postikortteja maailmalta (Etana Editions 2019)

Monipuolinen kokonaisuus

Perarnaun Orkesteri karkuteillä, postikortteja maailmalta ei ole mikään helppo, nopeasti luettava satu. Tai tottakai se voi olla ihan vaan sitäkin, mutta samaan aikaan se tarjoaa mahdollisuuden mitä monipuolisimpaan käyttöön: Kuvat mahdollistavat loputtoman tutkimisen. Soitinten löytäminen yllyttää jatkamaan näihin tutustumista. Eri maat tarjoavat herkullisen keskustelupohjan – niin maantieteeseen, kulttuurihistoriaan kuin mm. ilmastonmuutoksen pohtimiseen. (Kuka lentää yhden viikon aikana maailman eri kolkkiin pelkästään hakeakseen kavereitaan kotiin?!)

Cloé Perarnau: Orkesteri karkuteillä. Postikortteja maailmalta (Etana Editions 2019)

Tämä kirja on juuri sellainen teos, jonka tunnistaa Etana Editionsin julkaisemaksi. Se on pala parasta. Ennenkaikkea visuaalisesti.

(Alkuperäisversio ilmestyi ranskaksi vuonna 2016 L’Orchestre, cherche et trouve autour du monde -nimellä L’Argumen kustantamana. Suomennos on Leena Virtasen.)

Cloé Perarnau: Orkesteri karkuteillä. Postikortteja maailmalta (Etana Editions 2019)

Antoisaa tutkimusmatkaa kuvien, soitinten ja eri maiden mielenkiintoiseen maailmaan!

Johanna

Lisätietoa kirjasta voi lukea Etana Editionsin sivuilta: www.etanaeditions.com/orkesteri-karkuteill.

Muita Etana Editionsin kirjoihin liittyviä juttujani ovat olleet mm.:

Kaikki kirjavinkkini löytyvät osoitteesta taidekoti.com/category/kirjavinkit/.

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *