Arvostelukappale saatu kustantajalta

Yksinaisten saarten kartasto

Maija Hurmeen Yksinäisten saarten kartasto on omistettu Uteliaille. Siis sellaisille, jotka ovat kiinnostuneita kaikesta. Jotka haluavat tietää, nähdä ja kokea.

Ja tämähän tietysti herättää mielenkiinnon välittömästi!

Mikä onkaan tämä syyskuussa ilmestynyt kuvakirja, jonka kannessa hehkuu vastavärien räikeys? Mikä on yksinäisten saari? Entä sen kartasto? Kuka on tuo tyttö kannen kallioilla? Entä oranssi otus?

Yksinäisten saarten kartasto

Finlandia-ehdokkaan viimeisin teos

Maija Hurme on helsinkiläinen lastenkirjakuvittaja, jonka edellinen teos, Varjostajat (S&S 2018), oli tämän vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana. Kehutun Varjostajat-teoksen Maija Hurme oli tehnyt yhteistyössä miehensä Anssi Hurmeen kanssa.

Mutta nyt ei puhuta tästä kirjasta, vaan Hurmeen viimeisimmästä teoksesta, Yksinäisten saarten kartastosta (Etana Editions 2018).

Yksinaisten saarten kartasto

Yksinäisten saarten kartasto on Maija Hurmeen ensimmäinen täysin oma kuvakirja, johon hän on tehnyt sekä kuvituksen että tekstin. Kyseessä on koskettava ja mielikuvituksellinen tarina kuulluksi tulemisen tarpeesta ja kuuntelemisen taidosta.

Pieni tyttö pohtii suuria kysymyksiä, mutta äiti vain ottaa kuvia kännykällään ja hymistelee.

”Miksi maailmassa on mäkiä? Miten syvä meri on? Missä valaat nukkuvat? Miksi vesi on märkää?”

Lapsi haluaa tietää paljon. Hän osaa miettiä ja pohtia. Mutta miksi äiti ei osaa lähteä mukaan pohtimaan maailman ihmeellisyyksiä? Miksi hän vain hymyilee?

Kun lapsi ei tule kuulluksi eikä saa vastakaikua pohdinnoilleen, hän päättää lopettaa puhumisen äidille – ja lähtee Aimo-orankinsa kanssa ikiomalle saarelle. Tällä palkitsevalla mielikuvitusmatkalla mietitään tärkeitä kysymyksiä, kiipeillään kallioilla, keinutaan veden päällä ja mm. tutkitaan suurta sinistä kirjaa… Ja samalla kutsutaan lukijaa mukaan!

Kun saari irtoaa ja suuri tyhjyys uhkaa tyttöä ja tämän eläinystävää, pääsee lukija pelastamaan heidät ja auttamaan takaisin äidin luokse.

”Ehkä saaren voi pysäyttää.

Pirkko kallistaa varovasti kartastoa.

Saari jatkaa valumistaan reunaa kohti.

Ehkä sinä voit auttaa Pirkkoa ja Aimoa?

Kokeile, kallistaa kirjaa.

Varovasti, ettei saari valu reunan yli!”

Tämä on hieno kohtaus, ja jopa kahdeksanvuotiaani innostuu kääntelemään kirjaa.

Yksinaisten saarten kartasto

Tarina on koskettava ja ajatuksia herättävä. Se saa lapsen eläytymään ja pohtimaan mielikuvitusta ja sen merkitystä. Ja aikuisen omaa kykyään kuunnella ja eläytyä.

Visuaalinen ilme koostuu murretuista vastaväreistä

Tarinan ohella myös Yksinäisten saarten kartaston kuvitus on huippuluokkaa. Se vetoaa omaan estetiikan tajuuni persoonallisella värien ja tyylien kombinaatiollaan. Oranssin ja sinisen murrettu kontrastisuus kattaa koko kirjan ja luo teokselle kutkuttavan ilmeen. Lyijykynämäinen harmaus tuo rauhoittavan lisän vastaväriparilla luotuun maailmaan.

Kynänjäljessä yhdistyy mm. karkeaa puuvärimäisyyttä, tarkkoja yksityiskohtia sekä hyvinkin laajoja, täysin tasaisia väripintoja. Kaunista. Ja hyvin kiinnostavaa.

Tosin siinä missä itse hurmaannuin Yksinäisten saarten kartaston ulkoasusta ensisilmäyksellä, ei neljävuotiaani nähnyt siinä juurikaan houkuttelevuutta. Vaikka itse olisin tietysti halunnut päästä lukemaan kuopuksellenikin tätä kirjaa välittömästi, kapusi pienokaiseni syliini kirjastosta valitsemiensa Ryhmä Hau ja Martti-kirjojen kanssa…

Monipuolisuus on tietysti valttia ja kiinnostus ylipäätään kirjoja kohtaan ihan loistavaa. Tottakai. Mutta ehkäpä estetiikkakasvatukselle riittää vielä otollista maaperää… 😉

On suuri onni, että on olemassa Yksinäisten saarten kartaston kaltaisia lastenkirjoja. Kiitos!

Yksinaisten saarten kartasto

– Johanna

Maija Hurmeen verkkosivut löytyvät osoitteesta www.maijahurme.com/.

Lisäinfoa Yksinäisten saarten kartasto -kirjasta löytyy osoitteesta www.etanaeditions.com/yksinisten-saarten-kartasto

Muita Etana Editionsin kirjoihin liittyviä juttujani ovat olleet mm.:

Kaikki kirjavinkkini löytyvät osoitteesta taidekoti.com/category/kirjavinkit/.

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

1 thought on “Lastenkirjasyksyn koskettava helmi: Maija Hurmeen Yksinäisten saarten kartasto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *