Lastenkirjainstituutti myönsi viime sunnuntaina (7.10.2018) vuoden 2018 Onnimanni-palkinnon Etana Editions -kustantamolle. Syystä. Todellakin.

Kuten olen jo lukuisia kertoja aikaisemminkin ylistänyt, tämän pienen lastenkirjakustantamon teokset ovat poikkeuksellisen kauniita, persoonallisia, mietittyjä ja taidokkaita. Niissä ruokitaan lapsen (ja aikuisen) estetiikan tajua ja herätellään ajattelemaan. Etanan kirjoissa ei todellakaan tyydytä stereotyyppisen helppoihin ratkaisuihin, vaan luodaan aina jotain ainutlaatuista. Nämä kirjat ovat upeita. Todellisia taideteoksia.

Yksi Onnimanni-palkintoraadin kiitoksista kohdistui siihen, että Etana Editionsin panostaa erityisesti kuvaan ja poikkeuksellisen viimeisteltyyn visuaalisuuteen. Etanan ”monipuolinen kirjavalikoima haastaa myös isompia kotimaisia kustantamoita muistamaan, kuinka iso merkitys kuvakirjalla on pienen lapsen esteettisen maun, muotokielen ja taidekasvatuksen koulijana”.

Hyvä esimerkki Etana Editionsin laadusta on kustantamon viimeisin(kin) kirja: Isabel Minhós Martinsin ja Yara Konon Sata siementä, jotka lensivät pois. Tämä kirja julkaistiin 1.10.2018 samalla, kun espoolaisessa Kohtaamo Galleriassa avattiin kirjan kuvittaneen Yara Konon näyttely.

 

Isabel Minhós Martins ja Yara Kono: Sata siementä, jotka lensivät pois

Sata siementä, jotka lensivät pois

Sata siementä, jotka lensivät pois on japanilaistaustaisen, Brasialiassa syntyneen ja Portugalissa asuvan Yara Konon visuaalinen taidonnäyte. Konon kynänjälki on veikeän yksinkertaista ja hauskan geometrista. Hän leikittelee erilaisilla liidunjäljillä ja hauskoilla tekstuureilla. Ja lisää sekaan kiinnostavia yksityiskohtia valokuvilla ja siveltimellä.

 

Sata siementä, jotka lensivät pois

 

Konon persoonallinen kuvitus kruunaa Isabel Minhós Martinsin vaikuttavan tekstin. Kyseessä on kertomus puusta, joka odottaa toiveikkaana jälkikasvua. Kaikki ei kuitenkaan mene toiveiden mukaan, ja vastoinkäymiset nostattavat kyyneleet kertojan silmään. Mutta mitä tapahtuukaan, kun vain malttaa odottaa…?

Martins on kirjoittanut (ja Antero Tiittula suomentanut) tarinan, jonka tyyli luo muistumia vuosikymmenten taakse, mutta sisältää samalla täysin uniikin vivahteen. Tarina on kirjoitettu toisaalta runollisesti, toisaalta karun yksinkertaisesti. Se rakentaa lohdutonta kuvaa kaiken epäonnistumisesta, surkeasta kohtalosta ja äärimmäisestä epäonnesta. Mutta – kunhan malttaa katsoa asioista eri näkökulmasta – voi lopputulos olla jotain aivan muuta… Kun malttaa rauhoittua ja odottaa, voi tapahtua ihmeitä…

Martinsin tarina on yllättävä. Se herättelee pohtimaan, miettimään ja ajattelemaan. Se nostattaa kysymyksiä. Tekee vaikutuksen. Myös aikuiseen.

 

 Isabel Minhós Martins ja Yara Kono: Sata siementä, jotka lensivät pois

 

Näyttely 13.10.2018 asti Espoossa

Kirjaan liittyvä Semantes Yara Kono -näyttely on esillä Espoon Iso-Omenan Kohtaamossa (Suomenlahdentie 1) lauantaihin 13.10.2018 asti. Mukana on kuvia Sata siementä, jotka lensivät pois -kirjasta sekä muista Konon kirjoista ja luonnosvihkoista. Näyttely on osa koko perheen monikulttuurista Kolibri-taidefestivaalia, jota on vietetty / vietetään Espoossa ja Helsingissä 1.-13.10.2018.

 

Sata siementä, jotka lensivät pois

 

Muita Etana Editionsin kirjoihin liittyviä juttujani ovat olleet mm.:

 

Kaikki kirjavinkkini löytyvät osoitteesta taidekoti.com/category/kirjavinkit/.

 

Antoisia luku- ja katseluhetkiä!

– Johanna

 

Arvostelukappale on saatu kustantajalta.

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

2 thoughts on “Sata siementä, jotka lensivät pois – uutuuskirja palkitulta kustantajalta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *