Kaupallinen yhteistyö: Riika Anundi

Taideteos tilaustyönä / Riika Anundi

”Tää sopii tohon tosi hyvin, mutta sen pitäis kyllä esittää jotain.”

”Esittäähän se! Siinä on kala ja ihminen.”

”Ei, toi vihree on kyl dinosaurus ja tuolla ylhäällä on lintu. Eiku lentoliskon siipi. Ja se lentolisko kakkaa! Ja hei, toi dinosauruskin kakkaa!”

Olen saanut sähköpostiini valokuvia keittiömme seinälle tilaamastani taideteoksesta. 9-, 7- ja 5-vuotiaat poikani katselevat kuvia puhelimeni näytöltä. Näkemykset ovat moninaisia. Mielikuvitus kukoistaa.

En suinkaan ole pyytänyt taiteilija Riika Anundia maalaamaan kotiimme kakkaavaa dinosaurusta. Enkä sen paremmin jättimäistä kalaakaan. Mutta se, mitä olen pyytänyt, on kooltaan noin 120 x 180 -senttinen abstrakti maalaus. Väritoiveiksi olen esittänyt maanläheiset, murretut sävyt, erityisesti vaaleanpunaisen, vihreän ja beigen. Sekä lisäksi mustan.

Olen myös lähettänyt taiteilijalle pari valokuvaa teoksen tulevasta paikasta ja käynyt tapaamassa häntä hänen työhuoneellaan. Olen kertonut, mitkä taiteilijan olemassaolevista teoksista viehättävät itseäni kaikkein eniten. Olen osoittanut omasta mielestäni kutkuttavimpia yksityiskohtia ja kauneimpia värisävyjä.

Minä olen kertonut, mistä itse pidän, mutta samalla olen halunnut jättää tilaa taiteilijan omalle näkemykselle. On syntymässä elämämme ensimmäinen tilaustyönä toteutettu taideteos.

Prosenttiperiaate koteihin?

Nyt ollaan kuitenkin aika kaukana siitä satojen vuosien takaisesta taidehistoriasta, jolloin lähes kaikki maalaustaide toteutettiin tilaustyönä. Tai siitä traditiosta, jossa rikkaat mesenaatit tilasivat muotokuvia sukukartanoidensa saleihin.

Enää aikoihin tilaustaide ei ole kukoistanut kuvataiteen kantavana voimana. Eikä mistään mesetoinnista olla oikein edes puhuttu. Mutta toisaalta viime aikoina on tilaustaiteessakin havaittu uutta nousua – ja tässä trendissä on paikat varattuina ihan tavallisille kansalaisille. 🙂

Julkisella puolella ns. prosenttiperiaate on nostanut taiteen tilausmääriä. Kyseisen periaatteen mukaan rakennushankkeiden määrärahoista noin prosentti tulee käyttää taiteeseen, sillä julkisen taiteen on todettu lisäävän mm. viihtyvyyttä ja turvallisuuden tunnetta sekä nostavan asuinalueiden arvoa (ks. prosenttiperiaate.fi/tutkimukset/).

Mutta näkyykö sama jo yksityiskodeissa? Moniko talon rakentaja tai asunnon hankkija on miettinyt prosenttiperiaatetta?

Useat nykyihmiset ovat kyllä löytäneet galleriat. Monet ovat vierailleet teosmyyntinäyttelyissä. Yhä suurempi joukko on innostunut hankkimaan kotiinsa taidetta. On varmaa, että useissa suomalaiskodeissakin on taidetta vähintään prosenttiperiaatteen verran. Mutta kuinka moni on tilannut teoksen suoraan taiteilijalta nimenomaan juuri omaan kotiinsa?

Taideteos tilaustyönä - Miten? Miksi? Keneltä?

Oikean kokoinen, oikean mallinen, oikean sävyinen

Me itse olemme aiemmin ostaneet kotiimme muutaman näyttävän taideteoksen. (Lue esim. tämä ja tämä juttu.) Mutta nyt olemme ensimmäistä kertaa tilanneet taidetoksen tiettyyn paikkaan suoraan taiteilijalta.

Miksi?

Yksi syy on se, että sopivaa teosta juuri tähän paikkaan ei ole suoraan löytynyt muualta.

Erityisesti mieheni toiveissa oli yksi suuri teos monen pienemmän sijaan. Ja tällaisen juuri oikean kokoisen, juuri oikean mallisen ja juuri oikean sävyisen teoksen löytäminen ei ole ihan helppo juttu. Ja lisäksi teoksen hinnankin pitäisi pysyä tietyissä rajoissa.

Lopullisen sysäyksen omalla kohdallamme toi se, että Riika Anundi otti minuun yhteyttä lapsille suunnatun grafiikanpajansa suhteen (ks. juttu). Tämän innoittamana tutustuin tähän itselleni ennestään tuntemattomaan taiteilijaan ja tutkailin hänen taidettaan mm. Taikon sivuilta sekä Riikan omista kanavista.

Mukana oli muutamia niin hienoja maalauksia, että tiesin meidän vihdoin löytäneen juuri sen taiteilijan, jonka teoksen haluaisimme osaksi jokapäiväistä elämäämme. Ja koska Riikan verkkosivuilla vielä erikseen mainitaan mahdollisuudesta tilaustaiteeseen, uskaltauduin ehdottamaan asiaa. Enkä totisesti ole katunut. 🙂

Taideteos tilaustyönä / Riika Anundi

Kuka Riika Anundi?

Riika Anundi on valmistunut taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta ja työskennellyt useita vuosia muotoilijana ja visuaalisena suunnittelijana eri alojen yrityksissä. Viimeisen vuoden hän on keskittynyt erityisesti taiteen tekemiseen.

Riika on ehtinyt pitää jo useamman näyttelyn, mutta koska hän on edelleen suhteellisen tuore nimi varsinaisella taidekentällä, ovat hänen teostensa hinnat vielä tällä hetkellä maltillisia. Pienen mdf-levylle toteutetun akryylimaalauksen saa 200 eurolla, suuremmankin alle tuhannella. Tuollaisen meille maalatun suurteoksen hinta lähentelee kahta tuhatta.

Tämä kyseinen maalaus on lopulliselta kooltaan 110 x 170 cm, ja se on maalattu mdf-levylle akryylimaaleilla. Lopputulos on toisaalta aivan erilainen kuin odotin, mutta toisaalta juuri sellainen kuin toivoin.

Riika oli minuun ihanasti yhteydessä kaikissa teoksen toteutusvaiheissa, ja tarjosi koko ajan mahdollisuutta esittää omia toiveitamme.

Itse meinasin tarttua tähän tilaisuuteen ja alkaa sörkkiä taiteilijan luomistyötä, mutta mieheni halusi ehdottomasti pitäytyä taiteilijan puhtaassa näkemyksessä. Onneksi. Teos saisi olla valmis. Se oli siinä.

Viime viikonloppuna maalaus ripustettiin kotiimme.

Minulle tässä teoksessa ei ole mitään dinosauruksia. Eikä kakkoja. Tai kaloja. Itselleni tämä taideteos on kiehtovaa muotojen leikkiä, kutkuttavia kuvioita, lempeitä värejä. Myös liikettä ja voimaa. Siinä on rakkautta ja kauneutta – sekä uskomattoman rauhoittava suojelusenkelin siipi. Tämän teoksen kautta koen äitini halauksen pilven reunalta. Ja samalla tunnen sen linnun siipien nosteen, joiden avulla mikä tahansa voi olla mahdollista… Kiitos Riika! <3

Taideteos tilaustyönä / Riika Anundi

Toimi näin, jos haluat tilata maalauksen omaan kotiisi!

Jos olet itse kiinnostunut tilaamaan taideteoksen omaan kotiisi, sinun ei missään nimessä tarvitse olla perehtynyt taiteeseen. Eikä yrittää tehdä minkäänlaisia tulkintoja abstrakteista maalauksista. Sinun ei tarvitse olla mikään menneiden aikojen mesenaatti. Ei edes nykypäivän pohatta. Sinulla ei todellakaan tarvitse olla suoritettuna taidehistorian opintoja. Eikä sinun suinkaan tarvitse tuntea yhtäkään taiteilijaa. Mutta seuraavat seikat kannattaa ottaa huomioon.

10 askelta taiteen tilaamiseen:

  1. Tutustu taiteilijoiden teoksiin esim. Taikon sivuilla tai kiertelemällä gallerioissa. (Helpointa on toki valita heti Riika, jos esim. tuo meidän maalauksemme on yhtään sen tyyppinen, josta itsekin tykkäät.)
  2. Valitse sellainen taiteilija, jonka teokset viehättävät omaa (ja perheesi) silmää. (Riikan teoksia löytyy täältä.)
  3. Katso myös teosten hintoja. Jos on selvää, ettet ole valmis maksamaan esim. kolmea tuhatta euroa pienestä maalauksesta, unohda tällaisia myyvä taiteilija ja etsi joku toinen kiinnostava. (Riikan teosten hinnat lähtevät parista sadasta eurosta.)
  4. Voit rajata hakuasi miettimällä, oletko kiinnostunut esim. grafiikasta tai haluatko saada seinällesi akryylimaalauksen. Usein taiteilijat ovat erikoistuneet tiettyyn tekniikkaan ja/tai tiettyihin materiaaleihin, mutta toki monilahjakkuuksiakin löytyy. 🙂
  5. Ota rohkeasti yhteyttä taiteilijaan ja tiedustele mahdollisuutta tilausteoksen toteuttamiseen. (Kaikki taiteilijat eivät ole kiinnostuneita tällaisten toteuttamisesta, vaan haluavat tehdä kaiken taiteensa täysin omista lähtökohdistaan. Halutessasi voit hoitaa koko prosessin myös esim. Taikon avulla.)
  6. Sovi tapaaminen taiteilijan kanssa mieluiten hänen työhuoneelleen. On mahdollista, että taiteilijalta löytyy jo valmiina juuri sellainen teos, jonka haluaisit. Mutta nähdessäsi hänen teoksiaan, saat ainakin käsityksen siitä, minkälaista taidetta ko. taiteilija tekee. Samalla pystyt kertomaan ja näyttämään, mikä hänen taiteessaan miellyttää itseäsi. (Voit halutessasi toki olla taiteilijaan yhteydessä myös pelkästään puhelimitse tai sähköpostitse, mutta tällöin on suurempi riski, etteivät käsityksenne kohtaa.)
  7. Ota kotonasi mitat siitä tilasta, johon haluaisit taideteoksen. Teoksen lopullista kokoa voitte miettiä yhdessä. (Voit ilman muuta myös tilata taideteoksen jo rakennuksen suunnittelu-/rakennusvaiheessa. Esimerkiksi Riika Anundi tekee parhaillaan kokonaisvaltaista taidesuunnitelmaa yhteen ensi kesän rakenteilla olevaan Asuntomessu-kotiin.)
  8. Sovi taiteilijan kanssa teoksen koko, materiaalit, hinta ja toteutusaikataulu. Voit mahdollisesti sopia myös esim. osamaksusta.
  9. Sovi myös se, haluatko / saatko nähdä keskeneräistä teosta tai kuvia siitä. Sekä se, voitko esittää siihen vielä tekovaiheessa toiveitasi.
  10. Sovi etukäteen myös, oletko mahdollisesti velvollinen lunastamaan teoksen, mikäli se ei vastaakaan toiveitasi.

Muista taiteilijoista en osaa sanoa, mutta Riika Anundin suhteen voin olla aika varma, että prosessi toimii toiveidesi mukaan. 🙂

-Johanna

Riikan verkkosivut löytyvät osoitteesta riikaanundi.com ja häneen saa yhteyden esim. sähköpostitse riika@riinu.fi.

Tämän jutun kuvissa näkyvät pikku teokset ovat lastemme maalauksia. Juttu näiden tekemisestä löytyy täältä. Suurempi, musta teos on puolestaan Marianne Niemisen maalaus.

Seuraathan Taidekotia myös Facebookissa ja Instagramissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *