Mikä tekee Kiasmasta loistavan lapsiperhekohteen? Mitä nykytaidetalo tarjoaa pikkuisille? Miksi viedä jo leikki-ikäinen tutustumaan maamme ehkäpä ”oudoimpiin” taidenäyttelyihin?

Meillä oli viime lauantaina aivan ihana museopäivä Kiasmassa. Eikä se suinkaan ollut poikkeus. Tälle Kansallisgallerian nykytaiteen museolle lapset ovat nimittäin ihan yhtä tärkeä kohderyhmä kuin aikuisetkin – ja tämä näkyy monin tavoin. Tässä niistä kymmenen!

 

 

1. Verkkosivut

Aloitetaan netistä. Kiasman verkkosivuilta löytyy oma Lasten Kiasma -osio, johon on koottu infoa kaikista lapsiperheille suunnatuista palveluista. Lasten kanssa Kiasmassa -alasivulta löytyy yleistä tietoa mm. siitä, miksi taideteoksiin ei saa koskea, mistä löytyy lastenhoitohuone jne. Sivuille on koottu myös tiedot ajankohtaisista näyttelyistä, ja siellä kerrotaan mm., jos joku näyttely ei sovellu lapsille.

Samalta sivulta löytyy myös linkki lasten omaan näyttelyreittiin, eli muutamaan teossuositukseen, joita kannattaa pysähtyä tutkimaan lasten kanssa. Kaikkien teosten perustelu tarkastelu on nimittäin mahdottomuus! Eikä kenenkään missään nimessä tarvitse osata esittää mitään kultivoituneita analyysejä hämmentävästä taiteesta! On hyvä muistaa, että:

 

Kulkekaa yhdessä ja jutelkaa näkemästänne. Aikuisen ei tarvitse osata ratkaista taiteen herättämiä kysymyksiä, vaan voitte pohtia niitä yhdessä. Hyvä nyrkkisääntö on, että lapsi jaksaa katsoa rauhassa kutakuinkin ikävuosiensa verran teoksia.

 

Kiasman blogista löytyy myös hyvä juttu, johon on koottu vinkkejä taiteen katsomiseen lasten kanssa. Ja kouluille ja päiväkodeille suunnatulta sivulta voi kuka tahansa aikuinen poimia vinkkejä omiin museovierailuihinsa ja napata ideoita museovierailun jälkeen toteutettaviksi. (Ks. esim. Kiasma Kids -opettajan opas.) Kannattaa hyödyntää! 🙂

 

2. Printtiopas

Paikan päällä museossa saa heti lipunmyyntitistkiltä nimenomaan lapsiperheille suunnatun Lasten kanssa Kiasmaan -oppaan. Kiitos! Tämä printtiopas sisältää samoja tietoja ja vinkkejä, jotka löytyvät sähköisesti museon verkkosivuilta. Lisäksi mukana kartat, joista näkyy selkeästi, missä mikäkin näyttely sijaitsee ja missä on mahdollisesti esillä jotain lapsille sopimatonta. Oppaassa kerrotaan myös uudesta, hauskasta arkkitehtuurireitistä.

 

3. Kiasma Kids -arkkitehtuurireitti

Tämä uusi Kiasma Kids -arkkitehtuurireitti on ihan huippujuttu! Se on omatoimisesti toteutettava kierros, jossa tutkaillaan museorakennusta hauskasti ja oivaltavasti.

 

Katso ylös. Ikkunat ovat kuin rakennuksen silmät. Huomaatko suurten silmien vakavan katseen

Nämä kiemuraiset portaat ovat betonia. Muistuttavatko ne jotain oliota? Minkä nimen sinä antaisit tälle oliolle?

 

Reitti on suunniteltu lapsen ja aikuisen yhteiseksi tutkimusmatkaksi, ja reittioppaana toimii pieni, oranssi vihko. (Kysy tätä henkilökunnalta!)

Arkkitehtuurireitti alkaa 2. kerroksesta, pääsisäänkäynnin yläpuolelta, ja sen ideana on etsiä olioita muistuttavia yksityiskohtia Kiasman arkkitehtuurista.

 

Lasten Kiasma

4. Opastukset

Meillä oli aivan ihana tilaisuus saada itsellemme lauantaina oma, ohjattu Kiasma Kids -opastus*. Tapasimme museon aulassa valkoiseen takkiin pukeutuneen ”Tutkijan” (loistava Paula Korte). Hän johdatti meidät rappusten alle pohtimaan mm. yleisesti taidetta, valoa ja materiaaleja. Hän myös innosti meidät mittaamaan itsemme portaisiin merkityssä mittataulukossa. Ja hänen avullaan pääsimme sukeltamaan Kiasman ihanaan rakennukseen ja mielenkiintoiseen taiteeseen superinnostavalla tavalla.

Me pysähdyimme muutaman Meno-paluu-näyttelyyn kuuluvan teoksen eteen istumaan, katsomaan, tarkkailemaan ja pohtimaan.

(1. Karel Kopliments: Tapaus nro 13. Tyhjien laivan odotus., 2017 / 2. Kris Lemsalu: Tähti, 2016 / 3. Maria Tobola: Meripihkakebab, 2016 / 4. Flo Kasearu: Nousu, 2015)

Me myös saimme testata, miten teosten olemus muuttuu, jos niitä tarkastelee vaikkapa värillisen kalvon läpi. Saimme myös kuulla kiinnostavia yksityiskohtia ja tutkia museorakennuksen seinäpintoja, ikkunoita, ilmanvaihtokanavia ja pienoismalleja…

Siinä missä pelkästään oman perheemme kesken toteutetut taidemuseovierailut menevät helposti puhtaaksi suorittamiseksi, hyvän oppaan seurassa lapsemmekin malttoivat pysähtyä ja rauhoittua. Ihan huippua! Kiitos Paula!

Itsestäni on tullut todellinen opastusten rakastaja – ja suosittelen niitä kaikille muillekin erittäin lämpimästi ja täysin pyyteettömästi! Tuo ihan mahtava Kiasma Kids -opastus on varattavissa päiväkotiryhmille ja mm. synttärijuhliin. Ja toki ihan vaan vaikka parin perheen omaksi kokemukseksi! 🙂 (Kesto 45-60 min., hinta 70-105 €, lue lisää.)

 

5. Kaikkien kokemusten ja näkemysten arvostus

Yksi ihanimpia seikkoja – tai ehkäpä jopa kaikkein ihanin juttu –  Kiasman materiaaleissa ja opastuksessa on se, että museovieraan ei todellakaan tarvitse ns. ymmärtää taidetta. On ihan yhtä hyvä tutkia seinäpintojen ropoliaisuutta kuin huipputaidetta. Tai tarkkailla ikkunoista tulevaa valoa kuin monimutkaisia videoteoksia. Tai tunnustella, miltä metallinen kaide tuntuu. Tai miten ilmastointikanavasta tuulee.

Jokainen museokäynti on elämys. Jokainen kokemus on yhtä arvokas. Jokainen kävijä saa kokea, tuntea ja ajatella juuri sitä, mitä kokee, tuntee ja ajattelee. (Vrt. My Museum -kirja, josta kirjoitin jutun parisen viikkoa sitten.)

 

 

6. Taidepajat

Kiasma järjestää myös ihan loistavia taidepajoja eri-ikäisille vierailleen – jopa ihan ilmaiseksi! Pelkän museolipun hinnalla (lapset 0 €) on tänäkin keväänä voinut osallistua mm. kaikille yli 3-vuotiaille avoimiin Lauantaipajoihin. Kuten sunnuntaina jo kirjoitinkin, mekin pääsimme osallistumaan tällaiseen ja askartelemaan hauskat naamiot kekseliäällä tekniikalla.

Tämän kevään osalta tuo viime lauantain paja oli kuitenkin viimeinen – mutta lisää tulee toivottavasti taas syksyllä. Kuten myös 1-4-vuotiaille tarkoitettuja Taaperoiden piipahduspajoja (joista kirjoitin jutun jo reilut pari vuotta sitten)!

 

 

7. Kiasma Café

Myönnän, että meillä ei ihan jokainen lapsi valitettavasti hihku valtavaa intoa suunnitellessamme taidemuseovierailuja… Mutta viimeistään silloin, kun puhe kääntyy kahvilaherkkuihin, kaikki lapsukaiseni ilmoittautuvat välittömästi mukaanlähtijöiksi. 🙂

Näin ollen oli selvää, että Kiasmassakin teimme visiitin myös kahvilan puolelle, ihastuttavaan Kiasma Caféseen.

Korkkasimme vappuviikonlopun ihanasti herkkumunkeilla (omar / vadelma / lemon). Ja voi että, miten söpöistä mukeista lasten mehutkin tarjoiltiin. Ja ihan loistavaa oli, ettei aikuisille suinkaan epäröity tarjota lasillista kuohuvaa… 🙂

Kahvilaherkkujen ohella myös Kiasma Cafén lounas- ja á la carte -tarjonta näyttää herkulliselta (ja aikaisempien kokemusteni perusteella myös maistuu).

Ja kannattaa ihastella myös kahvilatilaa! Sen kaikkia hienoja yksityiskohtia, auringon leikkiä seinällä ja ikkunasta näkyvää elämää…

 

8. Lasten erityistarpeet

Kahvilassa on tarjolla syöttötuoleja, ja salin ensimmäiset pöydät on varattu lastenvaunujen kanssa saapuville. Käytettävissä on myös mikroaaltouuni, jossa voi lämmittää vauvanruokaa. Eli lapset ovat ehdottomasti tervetulleita myös Kiasman kahvilaan.

Nykyään itse emme jättäisi kahvilakokemusta missään nimessä väliin, mutta joskus aikaisemmin se on tuntunut (kaikesta yllä esitetystä huolimatta) turhan suurelta ponnistukselta ja satsaukselta yksin kolmen ihan pienen, herkän ja väsyneen lapsen kanssa… Mm. tämäkin on Kiasmassa otettu huomioon, ja henkilökunnalta on tarvittaessa mahdollisuus tiedustella sopivaa paikkaa vaikkapa omien eväiden syömiseen (tai esim. imettämiseen).

Lastenvaunut voi jättää halutessaan aulakerrokseen säilytykseen, mutta niiden kanssa voi myös kiertää kaikissa Kiasman näyttelyissä. Vaatesäilytyksestä on myös mahdollisuus lainata rintareppu tai lainarattaat museokierroksen ajaksi! Naulakoiden perältä (vasemmasta reunasta) löytyy erillinen lastenhoitohuone.

 

9. Museokauppa

Ja kauppa! Minä rakastan museokauppoja, enkä voi käsittää, miten Kiasman kauppa jäi meiltä lauantaina kokonaan väliin! Se nimittäin pursuaa kaikkea ihan superihanaa myös lapsille. 🙂 (Joskus jopa ajattelin, että tulen ostamaan kaikkien lasten kaikki syntymäpäivälahjatkin sieltä. 🙂 )

 

10. Sijainti

Yksi keskeinen etu Kiasmassa on – kaiken huikean sisällön ohella – myös sijainti. Onhan se kätevää, että sekä rautatie-, bussi- että metroasemat ovat vieressä. Ja ratikkapysäkit. Ja esim. Postitalon takaa löytyy myös parkkipaikkoja. Ja jos energiaa vaan riittää, ovat esim. HAM ja tuleva Amos Rexkin ihan naapurissa! Ja eläinmuseo! 🙂

 

Huippukokemus!

Meillä oli lauantaina kyllä ihan loistava museovierailu! Ja jos yksi lapsistamme ei ollutkaan etukäteen järin innostunut taidemuseovierailusta, hänkin hihkui kotona haluavansa tehdä samanlaisen tölkkilaivan kuin näki Kiasmassa! Ja hänkin halusi pitkästä aikaa myös maalata! Ja hänenkin silmänsä loistivat ja mieli täyttyi luovuudesta!

On oikeastaan jopa ihan uskomatonta, millaisen inspiraation yksi onnistunut museoiltapäivä pystyikään tuomaan. 🙂 Ja kun 4-vuotiaskin vielä parin päivän jälkeen kertoili yksityiskohtia näkemästään, ei voi kuin olla iloinen – ja esittää suuret kiitokset tälle upealle museolle ja sen loistavalle henkilökunnalle!

Kannattaa käydä!

– Johanna

 

Lue myös vanhemmat Kiasma-juttuni:

 

* Viime lauantain kokemuksemme oli Kiasman ja Kiasma Cafén tarjoama, mutta kaikki kirjoittamani pohjautuu tietysti omiin ajatuksiini ja mielipiteisiini.

 

Korjaus: Tekstissä luki alunperin, että Kiasmassa ei saisi kiertää lasterattaiden kanssa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan rattaita jopa lainataan niitä tarvitseville. 🙂

 

Nykytaiteen museo Kiasma, Mannerheimin aukio 2, 00100 Helsinki, liput 12/14/0€, lisätietoja kiasma.fi.

 

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

2 thoughts on “Nykytaidetta lapsille! 10 syytä vierailla Kiasmassa lasten kanssa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *