Naamio kierrätysmuovista

 

Jos teille on kertynyt vanhoja muovipusseja, tässä on ihan loistava vinkki niiden hyödyntämiseen askartelussa!

Me vietimme eilisen iltapäivän Kiasmassa ja piipahdimme samalla myös kaikille avoimessa lauantaipajassa askartelemassa hauskat naamiot vanhoista muovipusseista.

Kirjoitan kaikesta Kiasmasta löytyvästä hienoudesta ja ihanuudesta erillisen jutun ensi viikolla, mutta tässä vielä ennen vappua pikavinkkinä kaikille muillekin tuo ihan loistava idea ja ohjeet kierrätysmuovinaamioiden toteutukseen!

 

Kiasman lauantaipaja / naamioaskartelu

 

Välineet

 • Vanhoja, käytettyjä muovipusseja
 • Sakset
 • Kaksi leivinpaperiarkkia
 • Silitysrauta
 • Kuminauhaa

 

Kiasman lauantaipaja / naamioaskartelu

Toteutus

 1. Aseta leivinpaperi pöydälle.
 2. Leikkaa muovipusseista haluamasi värisiä paloja ja asettele ne lomittain leivinpaperin päälle (sen kokoiseksi alueeksi, että siitä pystyy leikkaamaan naamion).
 3. Aseta toinen leivinpaperi muovipalojen päälle ja silitä muovipaloja sen läpi jonkin aikaa. (Liikuta rautaa koko ajan ja käytä suhteellisen mietoa lämpötilaa.)
 4. Silitys saa muovin sulamaan ja palat takertumaan toisiinsa. (Jos palat eivät ole riittävästi toistensa päällä, ne voivat myös liikkua erilleen toisistaan. Tämä ei haittaa, vaan voit täyttää kolot seuraavalla kierroksella.)
 5. Nosta raudan suojana ollut leivinpaperi sivuun. Leikkaa muovipusseista uusia paloja ja asettele niistä toinen kerros edellisen päälle. Silitä nämäkin palat kiinni toisiinsa ja edelliseen kerrokseen leivinpaperin läpi.
 6. Tee 3-4 kerrosta edellisten ohjeiden mukaan. (Jos haluat vielä tukevamman pohjan, voit silittää mukaan myös yhden kerroksen yhtenäisestä muovipalasta.)
 7. Leikkaa syntyneestä muovilevystä haluamasi mallinen naamio. Varmista, että silmien aukot ja nenän kohta osuvat oikeille paikoilleen. (Kiasmassa oli tarjolla valmiita naamioita, joiden avulla sai piirtää ääriviivat omiin naamioihin.)
 8. Halutessasi voit piirtää naamioon vedenkestävillä Sharpie-kynillä vielä esim. viiksiä tms.
 9. Tee naamion reunoihin reiät ja solmi niihin sopivan mittainen kuminauhapätkä. Valmista!

 

Kiasman lauantaipaja / naamio/ kierrätysmuovipussit

Naamio kierrätysmuovista

 

Lisää!

Meillä pojat tekivät eilen Kiasmassa nopeasti omat, sekaväriset toteutuksensa, mutta kanssa-askartelijoidemme huikean hienot Batman- ja esim. leijonanaamiot innoittivat meidätkin jatkamaan tätä puuhaa vielä kotona. Niinpä askartelimme esikoiseni kanssa vanhasta jätesäkistä mm. juurikin tuollaisen hauskan Batman-naamion pikkuveljen huomisia naamiaisia varten. 🙂

 

Batman-naamio kierrätysmuovista

Batman-naamio kierrätysmuovista

Batman-naamio kierrätysmuovista

Batman-naamio kierrätysmuovista

 

Tämä oli omasta mielestäni ihan huippu-idea! Suuret kiitokset Kiasma!

Ja hurjan hauskaa vappua kaikille! 🙂

– Johanna

 

P.S. Hitusen itseäni epäilyttää se, irtoaako muovipusseista kuumentamisen seurauksena jotain epäterveellistä… Jos jollain on ko. asiasta tietoa, kuulisin tästä kovin mielelläni! 🙂

Lisäys: Sain FB:n askarteluryhmässä vastauksen tähän kysymykseen muovikierrätyskurssien vetäjältä (ks. myös alla oleva kommentti):

”Muovisilitystekniikkaan käy kaikki PE muovit (varsinkin PE-LD eli 02). Muovit silitetään kahden leivinpaperin välissä n. kahden pisteen lämmöllä. PE muovi on samaa muovia kuin hamahelmet, joten haitallisia aineita ei irtoa. Muovien tunnistus on kuitenkin tärkeää, koska mm. PVC-muovista (esim. kontaktimuovi) haihtuu lämmitettäessä kloorivetyä. Kaikki suomalaiset muovikassit ja -pussit ovat PE muovia. Muovikasseissa pitäisi olla merkintä (kierrätyskolmio, jonka sisällä joko PE tai PE-LD tai 02). Jollei merkintää ole, niin kuumennettaessa PE muovista tulee steariinin tuoksu (eli kuumentaa hieman liian korkealla lämmöllä). Jos taas tulee pistävä tai muuten ’paha’ haju niin kannattaa unohtaa silittäminen….”

 

P.P.S. Kiasman ihanista Taaperoiden piipahduspajoista olen kirjoittanut pari vuotta sitten Taiteilua taaperopajassa -jutun.

3 thoughts on “Naamio kierrätysmuovista – Kiasman taidepajan loistava askarteluvinkki

 1. Muovisilitystekniikkaan käy kaikki PE muovit ( varsinkin PE-LD eli 02 , joita muovikassit ja -pussit ovat). kyseisestä muovista EI irtoa mitään haitallisia aineita lämmitettäessä. Hamahelmet ovat samaa PE muovia ( ja tekniikkakin sama eli lämmön avulla muovikerrokset sulavat toisiinsa kiinni ). Ka

  terv. Rose Savovaara, muovikäsityöopettaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *