Voi juupelin kipale! Voi jäpäläpä! Jimsketti sentään! Ei jempressori!

 

Näin hurjasti kiroilee Azoreiden liepeillä seilaavan merirosvolaivan hurja ja vihainen papukaijamiehistö. Ja eritoten laivan Merikaija Pullerits -niminen apulaiskapteeni. Mutta miten käy heidän Kolikaijaa-laivansa? Entä rosvopäällikkö Kaarle Rontsigin? Tai Espanjan kuninkaan karrakkilaivan…?

Entäpä, millainen on kiltti, pullaa leipova järvirosvo? Tai miten sujuu rosvous Krimin hurjilta ihmiskurjilta? Tai Hiidenmaan laiskoilta merirosvoilta? Ja kopterilla lentäviltä Vihtaparran veljeksiltä?

 

Pieni merirosvokirja

Hykerryttävää tekstiä ja hurmaava kuvitus

Ville Hytösen kirjoittama ja Mira Malliuksen kuvittama Pieni merirosvokirja (Enostone 2018) on ehdottomasti edellisen kirjastoreissumme helmi. Se jatkaa sitä samaa hulvattoman hykerryttävää tyyliä, josta olemme saaneet nauttia kaksikon aikaisemmissakin lastenkirjoissa. (Ks. juttuni Tootoovaari ja Tötteröauto sekä H niin kuin Hytönen.)

 

Pieni merirosvokirja

 

Hytönen on kirjoittanut tähän alkuvuonna ilmestyneeseen kirjaan viisi merirosvotarinaa, joissa perinteisten merirosvokliseiden on annettu heittää kuperkeikkaa. Toki mukana on merirosvolaivoja, papukaijoja ja puujalkoja, silmälappuja ja räävitöntä kielenkäyttöä, mutta kaikki tämä on kuorrutettu vaaleanpunaisella hattaralla ja ripauksella kirpakkaa sitruunamehua.

Suosikkikirjailijani on jälleen kerran onnistunut kirjoittamaan sellaista uskomattoman kutkuttavaa tekstiä, jossa yksinkertainen kertomistyyli yhdistyy kekseliäisiin yksityiskohtiin ja erinomaiseen huumoriin. Hytösen kieli ei ole runollisen soljuvaa eikä kaunopuheisen kaunista, mutta se on aivan täydellistä juuri sellaisena klassisen kertovana ja persoonallisen värikkäänä. Tykkään. Kovasti.

 

Pieni merirosvokirja

 

On huippua, miten aikuisen miehen mielikuvitus keksii tällaisia tarinoita. On hauskaa, miten huvittavia nimiä, käänteitä ja ideoita Pienen merirosvokirjan sivuilta löytyy. Ja on ihan loistavaa, että kirjaston hyllyistä voi löytää tällaisia lastenkirjoja. Kannattaa ehdottomasti lukea!

Ja samalla kannattaa tietysti myös tutkia Mira Malliuksen kuvitusta. Hänen viivansa ja värimaailmansa muodostavat kokonaisuuden, joka on yhtäaikaa hurmaava ja huvittava. Esteettisesti erittäin kutkuttava. Ja Hytösen tekstiin rinnastettuna ihan täydellinen.

 

Pieni merirosvokirja

 

 

Voi riemuputti ja huhhahhei, miten hyvä tämä Pieni merirosvokirja onkaan! 🙂

 

– Johanna

 

Ville Hytönen ja Mira Mallius (kuv.): Pieni merirosvokirja, Enostone Kustannus 1/2018

 

Seuraavaa kirjastoreissua varten kannattaa poimia vinkkejä myös mm. näistä jutuista:

Kaikki kirjavinkkini löytyvät osoitteesta: taidekoti.com/category/kirjavinkit/.

Ja jos merirosvoteema kiinnostaa, kannattaa vilkaista myös juttu parin vuoden takaisista merirosvosynttäreistämme:

 

Seuraathan Taidekotia myös Facebookissa ja Instagramissa!

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *