Viidakkosynttärit – Ideat, tarjoilut, koristelut ja mm. hitiksi noussut pomppulinna!

Viidakkosynttärit / kirahvipullot

Viidakkosynttärit

 

Vihreitä lehtiä, tropiikin hedelmiä ja viidakon eläimiä. Nauravia lapsia ja jättimäinen pomppulinna. Popcornia ja klassista ongintaa. Mm. näistä jutuista syntyivät meidän 4-vuotiaan kuopuksemme viime viikonlopun viidakkosynttärit.

Lauantaina juhlimme sukulaisten ja kummien kanssa, sunnuntaina olivat vuorossa isot kekkerit päiväkotikavereiden kesken.

Tämä juttu on kooste toteuttamistamme ideoista, koristeluista, tarjoiluista ja tekemisistä. Lisäksi mukaan juttuun on poimittu myös muita kivoja vinkkejä viidakkoteemaisiin lastenjuhliin.

 

Viidakkosynttärit

 

Mehumukit

Näihinkin juhliin askartelimme juomamukit pienistä lasipulloista, joita olemme hyödyntäneet jo monen monta kertaa (mm. pikkujouluissa, ystävänpäiväjuhlissa ja Pokemon-synttäreillä). Tällä kertaa koristelimme pullot esikoisemme piirtämillä kirahvikuvilla sekä vihreillä lehdillä.

Kirahvietiketit syntyivät seuraavasti:

  • 7-vuotiaamme piirsi mustalla tussilla kirahvikuvan tavalliselle paperille.
  • Otin itse piirustuksesta valokuvan ja siirsin tämän tietokoneelle.
  • Pienensin kuvan sopivaksi ja kopioin samaan tiedostoon kolme kirahvia.
  • Tulostin kirahvipaperit ja leikkasin papereista ”etiketit”.
  • Kiedoimme ”etiketit” pullojen ympärille ja teippasimme ne takapuolelta kiinni.

 

Viidakkosynttärit / mehupullot

 

Lisäksi solmimme pulloihin muoviset peikonlehdet vihreällä juuttinarulla. Alunperin olin ajatellut meidän askartelevan lehtikoristeet vihreästä kartongista. Bongasin kuitenkin Jyskin alekorista tekokukkaruukun, jossa oli monta pientä vihreää lehteä. Tämän nähtyäni päätin napata pari tällaista ruukkua mukaani ja napsia pihdeillä näistä muovisista peikonlehdistä lehdet pullokoristeiksemme…

 

Popcorn-kipot

Popcorn-kippojen koristelussa hyödynsimme samaa tekniikkaa kuin mehupulloissakin: esikoisemme piirsi apinan kuvan ja minä kuvasin piirustuksen, pienensin kuvan ja kopioin siitä 15 apinaa yhdelle sivulle. Nämä tulostimme ja leikkasimme ympyröiksi kuvioleikkurin avulla. Ympyrät liimasimme vihreisiin pahvimukeihin. (Sama olisi sujunut vielä kätevämmin tulostamalla kuvat suoraan valmiille tarrapaperille.)

 

Viidakkosynttärit / apinakuvat

 

Itse ajattelimme ensin hyödyntää näitä ympyröitä kuppikakkukoristeina, mutta koska päätimme luopua tällaisten leipomisesta, löytyi apinoille kiva, korvaava käyttötarkoitus. 🙂

 

Viidakkosynttärit / popcornkipot

 

Viidakkokasvit ja muu rekvisiitta

Loimme juhliimme viidakkotunnelmaa myös ostamalla Ikeasta kymmenen pientä traakkipuuta (yhteensä alle viidellätoista eurolla). Nämä kasvit tulevat tietysti jäämään osaksi kotimme sisustusta, mutta ostosysäys lähti juurikin näistä viidakkojuhlistamme.

 

Viidakkosynttärit / palmuja (eli traakkipuita)

 

Lisäksi olin hamstrannut Tokmannilta isoja, muovisia peikonlehtiä (1,99 /kpl), joita ajattelimme alunperin ripustaa viireiksi katossamme valmiiksi roikkuviin valoketjuihin, mutta päädyimmekin koristelemaan näillä pöytämme. Ja lehtien sekaan pojat kantoivat omat pienet mehikasvinsa sekä muutamia muovieläimiä.

(En totisestikaan normaalisti suosi tekokasveja, mutta nämä molemmat peikonlehtilöytöni olivat sen verran houkuttelevia, etten malttanut olla hyödyntämättä niitä… 🙂 Ja näitä tulemme käyttämään varmasti vielä monissa tulevissakin juhlissamme!)

 

Viidakkosynttärit / pöytäkoriste

 

Ihan ensimmäinen ajatuksemme oli kasvattaa viime vuodelta jääneistä rairuohon siemenistä ”viidakko” pikkueläimille. Leikkasimmekin maitotölkeistä istutusastioita, maalasimme ne vihreiksi ja kylvimme multaan siemeniä. Alkoi kuitenkin näyttää siltä, ettei siemenistämme ehtisi kasvaa viidakkoa juhliimme mennessä… Näinpä turvauduimme varmuuden vuoksi kakkosvaihtoehtoomme, eli traakkipuihin. 🙂

 

Viidakkosynttärit / viidakko rairuohosta

Viidakkosynttärit / viidakko rairuohosta

 

Tarjoilut

Sukulaissynttäreille olimme koostaneet salaattibuffetin, josta löytyi erilaisia kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä, broilerivartaita ja leipiä. Jälkiruokana oli hedelmäinen pavlovakakku 21 hengelle (9 kananmunaa, 5 dl sokeria, vaniljasokeria, hitunen perunajauhoja ja sitruunamehua, välissä vaahdotettua kermaa (reilu 5 dl) ja sitruunamaustettua rahkaa (2 prk) sekä viinirypäleitä, mangoa ja omenaa.)

 

Viidakkosynttärit / pavlovakakku

 

Kahvin, pillimehujen ja kakun lisäksi tarjolla oli myös hyvin yksinkertaisesti keksejä ja pieniin laseihin annosteltuja karamelleja.

Kaverisynttäreille olin tehnyt tarjoilut jakamalla pieniin kippoihin erilaisia viidakkohenkisiä syötäviä: pilkottuja hedelmiä, kuivattuja hedelmiä, trooppista hedelmäsosetta ja hedelmäsmoothieta. Lisäksi pöydässä oli mehupullot, popcorn-kipot, keksejä ja suolatikkuja. Kakku oli tehty painelemalla kelmutettuun irtopohjavuokaan jäätelöä ja koristelemalla se (sankarin toiveesta) vaahtokarkeilla ja suklaarakeilla.

Tarjoilut olin kattanut pöytään siten, että eri lajeja löytyi joka puolelta isoa pöytää. Näin kaikkien oli helppo saada haluamiaan syömisiä ilman, että jokaiselle 16:lle piti ojennella kaikkia tarjoiluvateja. Osan ruuista olimme myös asetelleet jo valmiiksi kunkin lautaselle. (Tämä helpotti ruokailuhetkeä huomattavasti…)

 

Viidakkosynttärit / tarjoiluja

 

Olin aluksi ajatellut tehdä vesimelonilohkoista tikkareita valmiiden jäätelötikkujen avulla, mutta luovuin tästä melonin vetisyyden ja tätä kautta sotkevuuden vuoksi. Ehkäpä olisi kannattanut muistaa sotkuaspekti myös jäätelöä ostaessani… (Ei siis ehkäpä kannata valita juuri suklaajäätelöä pienten lasten kakkuun…)

 

Viidakkosynttärit / kakku

 

Ohjelma

Sankarimme toivoi ensimmäisiä kaverisynttäreitään juhlittavan omassa kodissamme, ja koska emme mitenkään onnistuneet karsimaan päiväkotikavereista koko porukkaa pienempää joukkiota, saapui kotiimme sunnuntai-iltapäivänä iso, ihana joukko pieniä juhlijoita (yht. 16 lasta).

Sankarimme ohjelmatoiveena oli perinteinen onginta pienine yllätyspusseineen. Ja tämän toiveen tietysti toteutimme. 🙂 (Jokaisessa pussissa oli pieni sorminukke, leimasinkynä ja karkkiaski.)

Edellisten juhliemme perusteella olemme todenneet, että kovin suunnitelmallinen ohjelma ei välttämättä toimi isolle porukalle. Osa lapsista leikkii mielellään rauhassa esim. Legoilla tai junaradalla, mutta iso osa myös yltyy hyvinkin vauhdikkaaseen riehaan. Tämän johdosta keksimme hankkia juhliemme vetonaulaksi paikan, jossa totisestikin saa pomppia: olohuoneemme täyttyi isosta, viidakkoteemaisesta pomppulinnasta!

 

Viidakkosynttärit / pomppulinna

Jee, pomppulinna!

Ja pomppulinna todellakin oli hitti! Suosittelen! Aivan ideaali tällainen iso (4×3 m) pomppulinna on kesäisemmällä kelillä ulkona, mutta yllättävän hyvin se toimi myös omassa olohuoneessamme keskellä tammikuista loskasäätä.

Pomppulinna oli vuokrattu* käyttöömme monenlaisia huvipuisto-, viihde- ja leikkipaikkalaitteita vuokraavasta ja myyvästä Coinline Oy:stä (vuokrahinta 180 € + alv. / vrk).

Coinline on espoolainen, yli 20-vuotias yritys, jonka suuresta vuokratuotevalikoimasta löytyy valtava määrä erilaisia tuotteita niin isoihin tapahtumiin kuin tällaisiin tavallisiin kotijuhliinkin. Tarjolla on pomppulinnoja, pallomeriä, monenlaisia pelejä, leikkipaikkavälineitä, musiikkilaitteita, popcorn- ja hattarakoneita ja mm. arvontavälineitä.

Kun itse löysin Coinlinen Google-haullani, meinasin innostua jo järjestämään varsinaiset tivolijuhlat. 😉 Sen verran onnistuin kuitenkin hillitsemään itseäni, että päätimme pitäytyä viidakkoteemassa ja hankkia vain tähän teemaan liittyviä tuotteita.

Viidakkosynttärit / pomppulinna

 

Alunperin olin jo roudaamassa kotiimme Safari-pomppulinnan ohella myös erillistä Trooppista pallomerta, mutta tyydyimme pelkkään pomppulinnaan, koska tämän sai kuljetettua kotiimme kätevästi omalla, ihan tavallisella farmari-Volvollamme.

Pomppulinnan lisäksi saimme juhliimme kuitenkin myös pari hauskaa soft play -lelua. Niin hauskaa, kiitos Coinline!

Lapset olivat ihan fiiliksissä olohuoneemme täyttävästä pomppulinnasta, eikä heitä tuntunut haittaavan linnan kova hurina – eikä sen paremmin mikään muukaan. He myös näyttivät nauttivan ratsastuksesta mm. leijonan selässä. 🙂

 

Viidakkosynttärit / soft play -leluja

 

Itselläni ehti ennen juhlia nousta jo pieni epäilys oman intoni menneen jälleen överiksi, kun  tajusin pomppulinnan todellisen koon… Mutta ehei! Nyt haaveilen täällä jo suurista vappujuhlista ja pihamme täyttämisestä pomppulinnan ohella oikealla huvipuistokarusellilla (500€), keinuautomaateilla (250 €) ja mm. hot dog -kärryllä (75 €). 😉 Kuka tulee mukaan juhlimaan? Ja jakamaan kustannuksia?

Tuo Coinline on kyllä ihan huippupaikka, kannattaa ehdottomasti tutustua heidän tarjontaansa (www.coinline.fi)! 🙂

Mutta palataan vielä meidän viimeisimpiin 4-vuotissynttärehimme…

 

Viidakkosynttärit / Coinline

 

Eläinnaamarit

Ajatuksissani oli myös askarrella kaikille lapsille apinanaamarit askarteluhuovasta. Yhden tällaisen tehtyäni totesin kuitenkin, ettei aikani riitä kaikkien kuudentoista tekemiseen.

Jos itse innostut vastaavasta, onnistuu se helposti leikkaamalla huovasta sopivia paloja ja liimaamalla ne yhteen (puikkoliimalla tai kuumaliimalla, Erikeper ei toimi huopaan). Helpompi vaihtoehto on tulostaa vastaavat paperinaamarit esim. K-Ruoka-sivuilta.

Myös esim. Pikkukakkosen sivuilta löytyy monia kivoja ideoita ja tulostettavia juttuja viidakkosynttäreille. Siellä mm. vinkataan, miten lapset voivat askarrella paperilautasista hauskat eläinnaamarit heidän valmiiden pohjiensa avulla.

 

Viidakkosynttärit / apinanaamari huovasta

 

Värityskuvat ja piirtäminen

Synttäriohjelmamme oli rakennettu vahvasti (ja erittäin onnistuneesti) pomppulinnan varaan. Vaikka pomppulinna olikin iso ja sinne mahtui yhtäaikaa useampi lapsi, eivät kuitenkaan kaikki voineet pomppia samaan aikaan. Tämän johdosta olikin hienoa, että kotoamme löytyi myös muuta puuhaa.

Moni lapsista viihtyi myös jumppahuoneessamme temppuillen mm. renkailla, puolapuilla ja suurella leijonalla. Osa lapsista tykkäsi pomppisen ohessa leikkiä rauhassa leluilla – ja toiset kiipeillä poikien sängyssä. Jopa yllättävän moni innostui myös piirtämään ja askartelemaan alakerran ”taidehuoneessamme”.

Olin suunnitellut, että tulostaisimme esikoisemme eläinpiirustuksia myös isommiksi värityskuviksi, ja koululaisemme oli tarkoitus piirtää myös lisää erilaisia viidakkokuvia. Tämä jäi kuitenkin pelkäksi suunnitelmaksi.

Halutessasi löydät tulostettavaksesi erilaisia, valmiita viidakkovärityskuvia ihan vaan Google-haulla. Mutta pienet juhlijat keksivät kyllä loistavasti myös ihan omia piirustusaiheitaan. 🙂

Yksi etukäteisajatuksemme oli myös se, että paperiseen pöytäliinaan saisi piirtää. Ja lisäksi suunnittelimme myös kiinnittävämme keittiömme seinälle ison paperin, johon halukkaat olisivat voineet täydentää viidakkomaisemaa.

 

Lisärekvisiitta

Suunnitellessani näitä kuopuksemme viidakkosynttäreitä löysin monia muitakin kivoja ideoita. Esimerkiksi Pop up kemujen blogista löytyy linkki valmiisiin malleihin, joiden avulla voi tulostaa näyttäviä viidakonlehtiä.

Tällaisista lehdistä voi askarrella vaikkapa viirit (kuten itse jossain vaiheessa ajattelin). Suunnittelin myös tulostavani tällaiset lehdet ruokapöytään jokaisen juhlijan tabletiksi palmunlehtilautasten alle. (Päätin itse kuitenkin käyttää posliinilautasia, mutta palmunlehtilautasia löytyy mm. tuolta Pop up kemuista ja monenmuotoisina ja kokoisina myös esim. Verkkokauppa.comista.)

Yksi kiva idea on myös tehdä ilmapalloista ja lehdistä tiivis, näyttävä viiri. Ja klassisen ihana idea on askarrella hienot eläinpurkit vauvanruokapurkeista liimaamalla purkin kanteen pieni muovieläin ja maalaamalla tämän jälkeen eläin ja kansi halutun väriseksi (ks. esim. Karkkipurkki-blogi). 🙂

 

Viidakkosynttärit / palmu liitutaulussa

 

Ihanaa juhlatunnelmaa ja aurinkoa talvenkin keskelle! 🙂

– Johanna

 

* Oma pomppulinnavuokramme on saatu bloginäkyvyyttä vastaan.

 

P.S. Kaikki synttäri- ja juhlajuttuni löytyvät täältä.

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Viidakkosynttärit

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.