Superihana ystävänpäiväidea ja 10 sydänaskartelua

Ystävänpäivä / askarteluideoita

On aina ihana nähdä, millaisia askarteluja, tehtäviä ja muita juttuja lapset ovat tehneet päiväkoti- ja koulupäiviensä aikana. On söpöjä lumiukkoja, kauniita maalauksia ja jopa taidokkaita käsitöitä. On supersuloisia sydämiä ja paljon muuta. Mutta ehkäpä ihan kaikkein ihanin kotiin tuotu asia on ollut esikoiseni kehupaperi.

 

Ystävänpäivä / askarteluideoita

Kehukalenterista ystävänpäiväidea

Tämä paperi näyttää päällisin puolin tavalliselta aaneloselta, mutta sen sisältö on sitäkin merkityksellisempi. Lapseni koululuokan joulukalenterina oli vuoden lopussa ns. kehukalenteri. Tämä tarkoitti sitä, että jokaisena joulukuun päivänä kaikki muut oppilaat kehuivat vuorollaan yhtä luokan oppilaista. Nämä kehut opettaja kirjoitti ylös – ja jakoi kotiin reppupostina syyslukukauden viimeisenä päivänä. Aivan ihana ajatus! Kiitos! 🙂

En tiedä, millaisia tekstejä toisten lasten papereissa luki, mutta uskon, että ihan jokaisen paperi täyttyi kauniista sanoista. Itse kiinnitin innoissani (ja ylpeänä, liikuttuneena jne.) omaa lastani koskevan paperin hänen sänkynsä viereen luettavaksi joka ilta, aamu ja aina kun siltä tuntuu. Sillä voiko olla parempaa itseluottamuksen kasvattajaa kuin kavereiden kehut?

Tämän paperin innostamana päätin vinkata teille muillekin kivasta ystävänpäiväkortti-ideasta. Mitä siis jos askartelisi kaverille yksinkertaisen sydämen ja kirjoittaisi sen sisään paljon kehuja? Tai mitä jos koko päiväkotiryhmä keksisi toisistaan kivoja ajatuksia ja opettaja listaisi nämä ylös kaikkien omiin sydänkortteihin? Tai jospa kotona laadittaisiin jokaiselle perheenjäsenelle oma kehusydän vaikkapa jäkaapin oveen? (Tätä olen itse suunnitellut jo pitkään, mutta nyt aion sen myös toteuttaa!)

 

Ystävänpäivä / kehuja

 

 

10 tapaa taiteilla sydämiä

Kehusydämen lisäksi päätin koostaa tähän juttuun muitakin ystävänpäiväideoita poimimalla aikaisemmista jutuistani yhteensä kymmenen erilaista sydänaskartelua tai -taiteilua.

 

1. Yllätyspussukat

Näistä ensimmäinen on viimevuotiset sydänpussukkamme. Tällaiset syntyvät maalaamalla vahva paperi halutun väriseksi, leikkaamalla siitä samanmuotoisia sydämiä ja ompelemalla kaksi sydäntä yhteen. Kun reunassa on vielä pieni aukko, pussin sisään voi sujauttaa karkkeja tai jonkin muun pienen yllätyksen. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta: taidekoti.com/2017/02/ystavanpaiva/.

 

Ystävänpäivä / yllätyspussit

 

2. Talouspaperirullalla painetut sydämet

Superhelppo idea on painaa tyhjä wc- tai talouspaperirulla sydämenmuotoiseksi, kastaa reuna sormiväriin ja painaa tällä sydämenkuvia esim. kartongille. Tämä idea löytyy aikaisemmin mm. tästä jutustani: taidekoti.com/2016/12/jouluaskartelua/.

(Voit halutessasi painaa vastaavia sydämiä myös esim. sydämenmuotoisella piparkakkumuotilla.)

 

Ystävänpäivä / sydänkuvioita talouspaperirullalla

 

3. Perunalla painetut sydämet

Toinen hauska tapa painaa sydänkuvioita on perunaleimasimen hyödyntäminen. Tämä leimasin syntyy painamalla perunanpuolikkaaseen sydänkuvio piparkakkumuotilla ja kaivertamalla perunasta kuvion ulkopuolelle jäänyt osa pois. Leimasimeen levitetään maalia ja sillä painetaan sydämiä esim. kartonkiin. 🙂 Tarkemmat ohjeet löytyvät täältä ja täältä.

 

Ystävänpäivä / sydämiä perunalla

 

4. Töpöttämällä painetut sydämet

Kolmas sydäntenpainamistapa on töpötys. Tällä tekniikalla koristelimme viime vuonna söpöjä pulloja ystävänpäiväjuhliamme varten. (Piirsimme vahvaan paperiin sydämenkuvion piparimuotin avulla, leikkasimme aukon ja töpötimme sen läpi sormiväriä sydämiksi.) Tarkemmat, kuvitetut ohjeet löytyvät vuodentakaisesta ystävänpäiväjutustani.

(Kannattaa muuten myös testata tehdä sydänkuvioita painamalla peukalonjäljet limittäin paperiin! 🙂 )

 

Ystävänpäivä / mehupullot

5. Sokerimaalatut sydämet

Sokerimaalauksella pystyy loihtimaan hyvinkin näyttäviä sydämiä. Tämä tapahtuu seuraavasti:

1. Sekoita 1 osa vettä ja 2 osaa sokeria. 2. Keitä muutama minuutti, jotta sokeri liukenee veteen. 3. Jäähdytä. 3. Maalaa sokeriliemellä akvarellipaperiin sydämenmuotoinen alue. 4. Maalaa sokerin päälle täpliä vesiväreillä. 5. Anna kuivua.

Tarkemmat ohjeet ja vinkit tähän taiteiluun löytyvät Sokerimaalaus-jutustani. Ja esimerkiksi Konsta Shopin Ideasta todeksi -blogista löytyy aivan ihania kuvia tällä tekniikalla tummansiniselle kartongille peiteväreillä toteutetusta sydämestä.

 

Ystävänpäivä / sokerisydän

 

6. Sydänkukka

Sydämiä voi myös leikata piparkakkumuotin avulla vanhoista vesiväriteoksista tai muista maalauksista. Ja näitä yhdistelemällä voi loihtia toinen toistaan kauniimpia kortteja tai vaikkapa kukkakuvioita. Tällaisesta projektistamme voit halutessasi lukea lisää täältä.

 

Ystävänpäivä / sydänkukka

 

7. Kädenjäljillä painettu sydän

Koskettavan ja kauniin sydänkortin voi tehdä myös kädenjälkien avulla. Yksi tapa on painaa molempien käsien jäljet vinottain vierekkäin sydämen muotoon.

Me puolestamme teimme edellissyksynä isänpäiväkasseja siten, että leikkasimme kartongista ison sydänmuotin, jonka läpi kukin lapsistamme painoi vuorollaan omia kädenjälkiään kankaaseen. Vastaavasti teimme kortit niin, että lapset painoivat kädenjälkiään isolle paperille. Tästä leikkasimme isot ydänkuviot ja liimasimme ne kartonkeihin. Lopputulos oli omasta mielestäni aivan ihana! 🙂 (Tähän liittyvä alkuperäinen juttu löytyy osoitteesta taidekoti.com/2016/10/isanpaivakortti/.)

 

Ystävänpäivä / kädenjälkikortti

 

8. Silityshelmisydämet

Kuten kerroin ennen joulua, meillä on ollut täällä valtava Hama-helmi-innostus, ja tämän seurauksena useisiin lasten joulukortteihinkin päätyi näistä silityshelmistä tehtyjä kuvioita. Ja silityshelmisydämethän toimivat erinomaisesti myös ystävänpäiväkorteissa. 🙂 (Voit myös halutessasi tehdä niistä esim. avaimenperiä.)

 

Ystävänpäivä / Silityshelmisydän

 

9. Melonisydämet

Yksi helppo ja hauska ystävänpäivätarjoilu on melonisydämistä koostetut vartaat. Nämä syntyvät painamalla melonisiivuista sydänkuvioita piparimuotin avulla ja pujottamalla sydämet grillitikkuun. 🙂 (Alkuperäinen juttuni löytyy täältä.)

 

Ystävänpäivä / melonisydämet

 

10. Piirretty tai maalattu sydän

Ja aivan ihanahan on yksinkertaisesti vaan lapsen itse piirtämä sydän! Riittää, että pienestä paperinpalasta löytyy punainen alue, jonka lapsi kertoo esittävän sydäntä. Niin ihanaa.

Halutessaan sydämen voi toki koittaa myös maalata. Ja näyttävän sydämen saa tehtyä esimerkiksi Groove Triple One -kynillä, jotka toimivat samaan aikaan värikyninä, vesiväreinä ja vahaliituina! (Näistä löytyy juttu täältä.)

 

Ystävänpäiväsydän

 

Paljon sydämiä ja ihanaa ystävänpäivää muutaman viikon päästä!

– Johanna

 

P.S. Kooste ystävyysaiheisista lastenkirjoista löytyy täältä.

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Ystävänpäiväaskartelua

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.