”Äiti, toi näyttää karhulta, mutta se on ahma!”

”Oi, niin onkin, mistä tiesit? Muistatko, kun me nähtiin sellainen kesällä siellä Ranuan eläinpuistossa?”

”Joo, mutta en mä kyllä olis tiennyt, että se pitää tuollaista ääntä.”

 

Pohjolan eläimet äänessä

 

Edessämme on Jan Pedersenin uusi Pohjolan eläimet äänessä -kirja (Tammi 2017). Tutkimme lasteni kanssa kirjan kuvia, luemme, mitä eri eläimistä kerrotaan ja – ennen kaikkea – kuuntelemme niiden ääniä. Esittelyssä on sata Suomessa ja Ruotsissa elävää eläinlajia. Monet näistä ovat hyvinkin tuttuja metsiemme asukkeja, mutta joukossa on myös joitain harvinaisempia lajeja.

 

”Toi on kettu. Toi on orava. Toi on susi. Toi on kyllä villisika!”

 

Kirjasta löytyvät niin nisäkkäät, matelijat, sammakkoeläimet, hyönteiset kuin linnutkin. (Erityisesti lintuja on mukana todella paljon.) Ja näiltä kaikilta on mukana myös ääninäytteet. Ja juuri se on lapsista ihan parasta!

 

Pohjolan eläimet äänessä

Upeat äänikirjat!

Esikoiseni sai 1-vuotislahjaksi samaan kirjasarjaan lukeutuvan Linnut äänessä -kirjan, jota on näiden reilun kuuden vuoden aikana ehditty tutkia pienissä käsissä jo niin paljon, että sivuja on repeillyt ja kannetkin ovat irronneet…

Pian tämän lintukirjan rinnalle tuli Maailman eläimet äänessä -teos, ja parisen viikkoa sitten saimme käsiimme uuden Pohjolan eläimet äänessä -kirjan.

Kyseessä ei ole lastenkirja, mutta kaikessa houkuttelevuudessaan se vetoaa jo ihan pieniinkin lapsiin. On hauskaa kuunnella eläinten ääniä. On kivaa katsoa, minkälaisia hahmoja kunkin äänen takaa löytyy.

 

”Mä haluan painaa! Nyt on mun vuoro!”

 

Pohjolan eläimet äänessä

Tekijänä ruotsalainen luontoammattilainen

Kirjat on kirjoittanut Jan Pedersen, ruotsalainen valokuvaaja, kirjailija, toimittaja, seikkailija ja luonnonystävä, joka on yli 30 vuotta johtanut luontomatkoja ja -retkiä eri puolille maailmaa.

Pohjolan eläimet äänessä -kirjansa esipuheessa Pedersen korostaa meidän elävän äänien ympäröimänä, mutta tuo esiin sen, että nykyään kaupungin äänet ovat usein syrjäyttäneet luonnon äänien tuntemisen – vaikka ne vaikuttavat meihin edelleen hyvinkin sykähdyttävästi (esim. keväinen lintujen laulu). Hän myös selventää eläinten viestintää, sen eri muotoja ja muutoksia.

Suomenkieleisen painoksen tekemiseen ovat osallistuneet myös Iiris Kalliola ja lintujen osalta Lasse J. Laine. He ovat suomentaneet teoksen ja soveltaneet sen oman maamme oloihin.

 

Pohjolan eläimet äänessä

 

Taideteosmaiset kuvat

Pohjolan eläimet äänessä  -kirjan päärooli ovat äänillä, mutta myös kuviin on panostettu. Suuri osa niistä on Pedersenin itsensä ottamia, mutta mukana on useita upeita otoksia myös muilta kuvaajilta, kuten Jari Peltomäeltä ja Markus Varesvuolta.

Monet kirjan kuvat ovat suoranaisia taideteoksia. Ne houkuttelevat uppoutumaan eläinten maailmaan, mutta tarjoavat samalla suurta visuaalista viehättävyyttä.

 

”Vau, kato äiti, eiks olekin hieno kuva!”

”Mä tiedän, toi on lepakko!”

 

Pohjolan eläimet äänessä

Lähde luontoon ja kuuntele!

Pohjolan eläimet äänessä on teos, jonka parissa voisi viettää tuntikausia. Yhdessä aikuisen kanssa luettuna se tarjoaa valtavan tietopaketin, mutta pienikin lapsi saa sen äänistä ja kuvista suurta iloa ihan itsekseenkin. Ja on ollut valtavan ihana nähdä, miten hienon lisän esikoisemme lukutaito on tuonut tällaisen kirjan itsenäiseen tutkimiseen!

Mutta vaikka kirja on itsessään elämys, sen suurin pyrkimys on kannustaa lukijoitaan lähtemään oikeaan luontoon: ”Elämme maailmassa, joka suurelta osin toimii näköaistin varassa, mutta moniin muistikuviin liittyy usein äänimuisto, luonnon pauhaava kuoro tai kuiskiva hiljaisuus. Lähde ulos luontoon ja kuuntele! Sinulle avautuu uusi maailma eläimineen!”

 

Pohjolan eläimet äänessä

 

”Äiti hei, mä haluisin mennä metsäretkelle. Ja ottaa kameran mukaan! Ja sit voitais kans kuunnella, mitä kaikkia ääniä me tunnistetaan!”

 

 

– Johanna

 

Jan Pedersen: Pohjolan eläimet äänessä, Tammi 2017, hinta esim. Adlibriksellä 29,90 €

Kaupallinen yhteistyö: Tammi

 

Lue myös mm. seuraavat luontoaiheiset juttuni:

 

Kirjalinkit vievät Adlibriksen sivuille. Niiden klikkaaminen on täysin maksutonta, vaaratonta yms., mutta jos päätät tilata kirjan ko. linkkien kautta, Adlibris maksaa minulle pienen komission. (Sinulle tästä ei tietenkään tule mitään lisäkuluja!!) Suuret kiitokset, että päättäessäsi hankkia ko. kirjan käytät tässä jutussa olevia kirjalinkkejä ja tuet tätä kautta Taidekodin ylläpitämistä!

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Pohjolan eläimet äänessä

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *