Rakastan niitä liian harvoja hetkiä, jolloin luemme kuopuksemme kanssa kirjoja ihan kahdestaan. Rakastan sitä, että pystyn edes hetkittäin keskittymään yhteen lapseeni 100-prosenttisesti. Rakastan sitä iloa ja intoa, joka loistaa 3-vuotiaani silmistä uppoutuessamme kirjojen maailmaan ilman isoveljiä.

Vaikka nautinkin kaikista lukuhetkistä ja pidemmät lastenromaanit viehättävät yleensä aidosti myös itseäni, on toisinaan ihana keskittyä niihinkin kirjoihin, jotka isommat lapseni ovat jo sivuuttaneet.

On toki loistavaa, että nuorimmaisenikin jaksaa yleensä kuunnella hyvinkin pitkiä tarinoita veljiensä rinnalla. Mutta toisaalta on hyvin herkkää huomata, miten hän itse valitsee hyllystä lyhyitä vauvakirjoja, hauskoja luukkukirjoja ja pieniä ääninappikirjoja. Tilaisuuden tullen hän haluaa olla ihanan pieni.

 

Miten aistit toimivat?

 

Täydellinen kirja 3-vuotiaalle

Kun 3-vuotias sai käsiinsä uuden Miten aistit toimivat? -kirjan, hän oli haltioitunut. Tässä oli täydellinen kirja juuri hänelle. Kirjan aukeamat olivat täynnä avattavia luukkuja ja niissä riitti paljon tutkittavaa.

Lasten Keskuksen lokakuussa julkaisema Miten aistit toimivat? on Katie Daynesin kirjoittama, Christine Pymin kuvittama, Suzie Harrisonin suunnittelema ja Kalle Nuuttilan suomentama lastenkirja. Asiantuntijana kirjassa on toiminut tohtori Fredi Devas.

Ensisilmäyksellä tämä paksusivuinen teos näyttää kaikkein pienimmille taaperoille suunnatulta luukkukirjalta, siis sellaiselta opukselta, jonka pääidea on houkutella pikkuinen lapsi tutkimaan edessään olevaa esinettä. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus.

Luukkujen takaa paljastuu nimittäin valtava määrä faktatietoa siitä, miten eri aistit toimivat. Kirja vastaa kymmeniin kysymyksiin ja antaa kattavan katsauksen erilaisiin tapoihin havainnoida ympäröivää maailmaa. Tämä kirja on lasten oma, harvinaisen kutkuttava tietokirja.

 

Miten aistit toimivat? (Lasten Keskus 2017)

 

44 avattavaa faktaluukkua

Fiksut faktat -kirjasarjaan kuuluva Miten aistit toimivat? sisältää kuusi aukeamaa, joista jokaisella on vähintään seitsemän kysymystä ja seitsemän vastausluukkua. Kukin aukeama keskittyy yhteen aistiin: Kuinka näen?, Kuin kuulen?, Kuinka haistan?, Kuinka maistan? ja Kuinka tunnen?. Viimeisellä aukeamalla on kooste siitä Kuinka aistini toimivat?

Kirjassa kerrotaan yksinkertaisia faktatietoja eri aistien toiminnasta, mutta mukana on myös paljon kiinnostavaa – ja jopa yllättävää – tietoa esimerkiksi eri eläinten aistiominaisuuksista. Näkevätkö hyönteiset samoin kuin me? Kenellä on paras kuulo? Mihin viiksiä käytetään? Missä on krokotiilin herkin tuntoaisti? Jne…

 

Miten aistit toimivat?

 

Tietoretki ja sylihetki

Miten aistit toimivat? on oivallinen väline opettaa lapselle, miten aistit todella toimivat. Sen hauska luukkumuoto ja viehättävä kuvitus houkuttelevat pienenkin lapsen kuuntelemaan vastauksia ja pohtimaan erilaisia mahdollisuuksia saada informaatiota ympäristöstämme.

Samalla kyseessä on suloinen kirja, joka tarjoaa ihanan, yhteisen sylihetken. 🙂

 

Fiksut faktat. Miten aistit toimivat? (Lasten Keskus 2017)

 

Lisätietoa kirjasta:

Katie Daynes, Christine Pym (kuv.): Miten aistit toimivat?, Lasten Keskus 2017, hinta Adlibriksellä 14,30 €.

 

Ihania hetkiä!

– Johanna

 

Miten aistit toimivat?

 

Arvostelukappale on saatu kustantajalta.

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Miten aistit toimivat?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *