Joulumuistio – 10 vinkkiä ensi jouluun

27.12.2017 Juhlat
Joulu / vinkit tuleviin vuosiin

Meidän joulumme oli onnellinen. Siihen mahtui paljon hyvää, mutta samalla siitä löytyy myös sellaista, jonka olisi voinut tehdä toisin. Tämä juttu on kooste menneestä joulukaudestamme, mutta ennen kaikkea se on tuoreeltaan kirjoitettu muistilista siihen, miten joulu kannattaa kokea ja valmistella ensi vuonna. Tässä 10 vinkkiä talletettavaksi tulevia jouluja varten – niin sinulle kuin itsellenikin!

 

Joulu

1. Jouluaskartelu

Älä yritä anehtia, vaikka nauttisitkin askartelusta. Itselläni monet jo viime vuonna hankkimani materiaalit jäivät jälleen odottamaan seuraavaa joulua…

Ensi vuonna tavoitteenani on tehdä lasten kanssa vain yhdenlaisia joulujuttuja omaan kotiimme (marraskuussa) ja tämän lisäksi lapset voivat tietysti askarrella omia juttujaan mielin määrin ja loihtia pienet muistamiset niin kavereilleen kuin omille, tärkeille aikuisilleen (vrt. tämänvuotiset keittiöpyyhkeet ja silityshelmikortit).

Näitä lahja-askarteluja ei missään nimessä pidä jättää viimeiseen viikkoon (kuten tänä vuonna), ja materiaalit näihin kannattaa hankkia ihan viimeistään marraskuun alussa. (Tänä vuonna nimittäin esim. Sinellin toimitus kesti parin päivän sijaan useamman viikon…)

 

2. Piparit

Piparien koristelu on toki myös askartelua, ja tätä tulemme tekemään ehdottomasti myös ensi vuonna. Lapset rakastavat leipoa – ja ennenkaikkea koristella – pipareita. Mutta koska syöminen on jäänyt vähemmälle, tullemme ensi vuonna koristelemaan pipareita myös lahjoiksi, pakettien kylkeen ja esim. kuusenkoristeiksi.

Ihastuin itse niin paljon tänä vuonna leipomiimme piparitikkareihin, että näitä teemme varmasti myös tulevana jouluna!

Piparkakkutalon voimme tehdä, jos siltä tuntuu. Ja taikina voi aivan ehdottomasti olla valmista kaupan pakastetaikinaa. 🙂

 

3. Pikkujoulut

Sekä päiväkotiyhdistyksemme teatteritapahtuma että esikoisemme leffapikkujoulut olivat oikein onnistuneet – ja varmasti toteutamme jotain vastaavaa myös ensi vuonna.

Leffajuhlat taitavat päästä perinteeksi ihan sellaisenaan, ja ehkäpä niistä versioidaan omat bileet kaikille lapsillemme. Ja voi olla, että marraskuun viimeisen viikonlopun valtaa upouusi perinne: lastemme kummiperheille järjestettävä joulukauden avaus piparinleivontoineen yms… 🙂

 

4. Joulukortit

Meillä on aikaisemmin ollut tapana lähettää joulukortteja laajalla jakelulla niin sukulaisille, ystäville kuin tuttavillekin. (Ks. esim. tämä ja tämä juttu.) Tänä vuonna emme saaneet vastaavaa aikaiseksi.

Kun joulun alla postilaatikkoomme saapuivat ensimmäiset, toinen toistaan suloisemmilla valokuvilla varustetut joulukortit, päätimme, että ensi vuonna me teemme saman. Vannotimme mieheni kanssa toisillemme, että vuoden päästä meillä on viimeistään lokakuussa otettuna söpöjä perhekuvia, joista teetämme oikein hyvissä ajoin kivat kortit kaikille.

Nyt pari viikkoa myöhemmin en ole enää ihan varma tästä. Onko sittenkään järkevää kuljetuttaa fyysisiä kortteja ympäri Suomea (ja Eurooppaa)? Onko tälle ekologisia perusteita? Vai olisiko joulu kuitenkin ihana poikkeus? Sitä ihastuttavaa nostalgiaa? Vai miten olisi kuitenkin sähköiset kortit kaikille?

Tämän vuoden hymyssä suin askarreltu Facebook-tervehdyksemme (ks. alla) tuskin saavutti (saatikka kosketti) kaikkia tuttaviamme, eli jokin muu ratkaisu olisi varmasti parempi. 😉

 

 

 

Se, mitä tämä tulee olemaan, on kuitenkin vielä harkinnassa. Ehkä se on se kortti, jossa koko perheemme hymyilee ja jossa on myös ihanasti kirjoitettuna pieneksi kirjeeksi viimeisen vuoden kuulumisemme – niin kuin yhdessä parhaista saamistamme korteista jokaikinen joulu…

Oleellista on kuitenkin se, että nämä mahdolliset kortit laitetaan alulle viimeistään lokakuussa!

 

5. Sukulaisten joulutapaaminen

Käymme joulunaikaan yleensä aina tervehtimässä omia isoäitejäni ja muita sukulaisiani Tampereella. Viime vuonna teimme ihan täydellisen koko perheen hotellimatkan. Tänä vuonna toteutimme joulutervehdysretkemme ja vierailun äitimme haudalla ns. naisten kesken (eli yhdessä kahden sisareni kanssa).

Vaikka tämänkin vuotinen reissumme oli oikein mukava ja onnistunut, luulenpa, että ensi vuonna suunnittelemme joulukuun puoliväliin jälleen laajemman joulumatkan ja käymme samalla taas nauttimassa mm. Teatteri Mukamaksen aivan ihanasta joulutunnelmasta.

Ja jouluinen metsäretki serkkupoikien kanssa on ihan ehdoton perinne!

Ja vähintään lähisuku on jälleen ensi vuonnakin toki tervetullut joulupöytään kanssamme!

 

6. Joululahjat

Aikuisten kesken meillä ei vaihdeta lahjoja, ja lastenkin lahjojen suhteen olen pitkälti keskittänyt hankinnat omiin käsiini. En halua, että toiset joutuvat tuskailemaan jouluruuhkissa, enkä halua, että kotimme täyttyy ns. turhasta tavarasta.

Mutta toki lapsemme saavat lahjoja. Ja ensi vuonna tulen hyödyntämään Black Fridayn! (Sillä on ihan järjetöntä, etten ole aikaisemmin käyttänyt hyväkseni hyviä alennuksia ja ollut muutenkin hyvissä ajoin lahjahankinnoissani…)

Tänä vuonna lastemme yhteinen hittilahja oli Lego Boost -robotti, mutta yhtä suuren suosion saavuttivat myös ainakin taikahiekka, HopLop-lahjakortit sekä kovasti toivottu vaaleanpunainen tyllihame ja prinsessakruunu. 😉 Ja aion pitää kiinni myös siitä perinteestä, että jo aamulla tonttu on tuonut kuusen alle pienet paketit, joiden avulla pukin odotus on helpompaa… (Tänä vuonna nämä olivat puuhakirjat ja muovailuvahaa).

 

7. Jouluruuat

Olen äärimmäisen huojentunut, että olen onnistunut päästämään irti pakottavasta tarpeestani valmistaa kaikki juurta jaksaen itse. On ihanaa hyödyntää myös jotain valmista – kunhan se on todella hyvää. Ja Kauppahalli24:n kautta tilaamani savustettu kalkkuna totisesti oli! Tätä tilaamme ehdottomasti myös ensi vuonna! (Ja ensi vuonna muistan tehdä loputkin ruokatilaukseni ennen viimeistä tilauspäivää välttääkseni verkkopalvelun jumittumisen ja tämän seurauksena fyysisessä kaupassa jonotuksen…)

Olen todennut viiden ruokalajin menun valmistamisen, paitsi hienommaksi, myös paljon helpommaksi kuin buffetpöytien loihtimisen. Näinpä tänäkin jouluna katoimme kymmenen hengen joukollemme seuraavanlaisen joulupäivällisen (linkit vievät resepteihin):

 

Joulu / alkupalat

 

  • Joulusalaatti (Lisäsin Valion ohjeeseen vielä saksanpähkinöitä – ja teen tämän myös ensi vuonna. Valmis kiinteä balsamico-kastike toimi loistavasti.)

 

Joulu / joulusalaatti

 

  • Savustettu kalkkuna, uunijuurekset (perunaa, porkkanaa, pasternakkaa mm. hunajalla ja rosmariinilla maustettuina) ja karpalokastike
  • Joulujäätelö (valmista karpalo-kinuskijäätelöä, jäisiä karpaloita, kinuskikastiketta ja koristeeksi pipari)
  • Kahvi & jouluinen riisisuklaa (Ohje Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Hyvää joulua -kirjasta (Tammi 2017): Sulata 200 g kookosrasvaa kattilassa. Sekoita isossa kulhossa 0,5 dl tummaa kaakaojauhetta, 2 dl tomusokeria, 1 tl vaniljasokeria, 1 tl piparkakkumaustetta, 6,5 dl riisimuroja, 1 dl mantelilastuja, 5 piparkakkua muruina. Kaada joukkoon hieman jäähtynyt kookosrasva. Sekoita hyvin ja kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Anna jähmettyä jääkaapissa ja leikkaa patukoiksi. Kääri patukat leivinpaperiin ja säilytä jääkaapissa.)

 

Joulu / aattomenu

 

(Menu-paperit tein nopsasti Canvalla yhteen valmiiseen pohjaan.)

Jouluaaton lounaamme on perinteiseen tapaan riisipuuro lisukkeineen, ja välipalalla haluan ensi vuonna saada joulutorttuja – kuten aina omassakin lapsuudessani oli tapana. Jokin suolainen välipala on vielä mietinnässä, eli hyvin ehdotuksia otetaan ilolla vastaan!

 

8. Jouluaatto

Kuvittelin pitkään, että jouluaattona pitää ehtiä hautausmaalle ja pulkkamäkeen. Ja joulurauhanjulistuskin on katsottava vähintään televisiosta. Ja uskoin lapsuudessani oppimiani tapoja myös mm. siitä, että joulusaunaan mennään aattoaamuna.

Onneksi olen ymmärtänyt, että tämä kaikki on turhaa. Tai ei ainakaan välttämätöntä. Saunaan menemme aina aatonaattona. Ja lunta ei edes ole.

Tänä vuonna (ja tulevina vuosina!) lapsemme saivat katsoa television lastenohjelmia niin paljon kuin halusivat, ja itse sain valmistella illallista ihan rauhassa. Omalla pihalla piti hetki ulkoilla, mutta muuten mentiin yöpuvuissa iltapäivään asti.

Myöskään siivouksessa ei tarvitse nipottaa. Pikaimurointi ja vessojen pesu riittää. Sitten vaan hämärretään valoja, sytytetään kynttilöitä ja katetaan pöytä nätisti. 😉

Puoli neljältä vaihdetaan yöpuvut juhlavaatteisiin ja neljältä vieraat ovat tervetulleita. (Niin, ja on ihan hirmunäppärää, että on lanseerannut itselleen ns. joulumekon, jonka voi laittaa joka vuosi päälleen… 🙂 )

Syödään. Jutellaan. Nautitaan. Ja vielä vähän kokataankin. Ja sitten vihdoin tulee pukki!

 

Jouluaatto

 

9. Joulupäivä

Joulupäiväkin saa suosilla olla lekottelupäivä, jolloin luetaan, leikitään, pelaillaan, askarrellaan yms. uusilla lahjoilla. Tämä päivä tosin aloitetaan kunnollisella ulkoilulla! Metsäretki on aina hyvä valinta, mutta tänä vuonna päädyimme lasten toiveesta luistelemaan. Ja tästä saattaa hyvinkin tulla perinne.

Lähin auki oleva luistinratamme, Tapiolan jääpuutarha, sijaitsee aivan Tapiolan kirkon vieressä, ja näin ollen samalla matkalla saimme sytyttää myös kynttilän Mummun muistolle. Ihanaa ja ihan loistavaa.

 

Joulukynttilä

 

10. Tapaninpäivä

Eipä kannata ottaa turhaa stressiä myöskään tapaninpäivästä. Itse haaveilin joulutunnelman jatkamisesta ja korkeakulttuurisista aktiviteeteista vielä tällöin, mutta olisittepa vaan nähneet omankin riemuni, kun viiletin tapaniniltana kolmisen tuntia lasten perässä HopLopin tunneleissa ja liukumäissä… 😉

Kiva joulu.

Toivottavasti teilläkin! Ja taas ensi vuonna!

– Johanna

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.