Pari päivää sitten uutisoitiin opetusministeriön käynnistäneen massiiviset lukutaitotalkoot, joiden avulla pyritään nostamaan suomalaislasten ja -nuorten hiipunutta lukutaitoa ja -intoa (ks. esim. Helsingin Sanomien juttu). Vakuuttava asiantuntijajoukko pohtii nyt Juha Itkosen johdolla erilaisia tapoja saada suomalaislapset jälleen lukemaan.

WSOY on antanut tähän jo yhden vastauksen – yli vuosi sitten. Ja tämä vastaus on Lukupalat-kirjasarja!

 

Yökoulu ja kauheat naapurit

On syytä olla huolissaan

Ministeritasollakin on herätty siihen, että lasten ja nuorten lukutaito on laskenut hälyttävästi. Enää suomalaislapset eivät pärjää Pisa-tutkimuksissa. Enää meillä ei osata lukea aina edes yksinkertaisia tekstejä – vaikka pitäisi selvitä entistä monimutkaisemmassa maailmassa ja entistä moninaisimpien tekstien parissa.

On äärimmäisen hälyttävää, jos ei ymmärretä kirjoitettua kieltä, jos ei eroteta some-päivitysten ja romaanien eroja, jos ei osata suhtautua valeuutisiin ja siihen kaikkeen muuhun kirjalliseen materiaaliin, jota on ympärillämme kaikkialla.

Olen listannut aikaisemmin blogiini niitä syitä, miksi lukeminen on erittäin tärkeää jo ihan pienille lapsille. Näitä syitä on lukuisia, ja niitä on käsitelty esim. Luetaanko teillä satuja? -jutussani (mm. sanavarasto, koulumenestys, pärjääminen elämässä, itsevarmuus, paremmat kaverisuhteet, kyky keskusteluun jne.).

Lukeminen ei siis suinkaan ole turhaa, ja kansallisen lukutaitofoorumin kautta tätä asiaa tullaan nyt nostamaan kaikkien kansalaisten tietoisuuteen. Samalla mm. kirjailijat saavat pohtia sitä, miten he voisivat kehittää omia kerrontatapojaan entistä houkuttelevimmiksi.

 

Paula Noronen, Kati Närhi (kuv.): Yökoulu ja kauheat naapurit

WSOY on jo tarttunut ongelmaan

On aivan loistavaa, että WSOY on jo viime syksynä (2016) tuonut markkinoille uuden Lukupalat-sarjan. Tämä kirjasarja on suunnattu juuri lukemaan oppineille lapsille. Sen kirjat ovat sopivan lyhyitä, aiheet kiinnostavia ja sivut värikkäästi kuvitettuja. Lukupalat on kirjasarja, joka houkuttelee pienet koululaiset lukemisen maailmaan.

Meillä tosin ensikosketus Lukupaloihin ei mennyt ihan niin kuin kuvittelin (ks. Lukupalat-juttuni). Kerroin vuosi sitten, että edes nämä kirjat eivät saaneet silloista esikoululaistani innostumaan kirjojen lukemisesta ihan itse (vaikka hän lukea jo osasikin). Kerroin samalla nolon naiiveja lukukäsityksiäni ja toin ilmi sen, etten suostunut uskomaan faktoja suomalaislasten – ja erityisesti poikien – lukutaidon romahtamisesta.

 

Lukupalat-kirjasarja

Pääkaupunkiseudun ekaluokkalaisille Lukupalat-kirja ikiomaksi

Tänä syksynä olemme saaneet revanssin. Oli hurjan hienoa, että ekaluokkalaiseni pääsi muutama viikko sitten kirjastoretkelle koululuokkansa kanssa. Ja oli aivan loistavaa, että jokainen lapsi sai kirjastosta mukaansa ihan oman Lukupalat-kirjan – ikiomaksi!

Kyseessä oli WSOY:n ja pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen yhteinen hanke, jonka tavoitteena on innostaa lapsia lukemaan opettelussa ja tarjota heille mukavia yhteisiä hetkiä vanhempien ja kirjallisuuden parissa (ks. tiedote).

Jokainen tänä syksynä pääkaupunkiseudulla koulunsa aloittanut lapsi saa (tai on nyt jo saanut) ikiomakseen Lukupalat-sarjaan kuuluvan Yökoulu ja kauheat naapurit -kirjan. Kyseessä on Paula Norosen kirjoittama ja Kati Närhin kuvittama teos, jossa seikkailee zombeja, vampyyreitä ja muita yhtä hykerryttäviä yökoululaisia…

 

 Yökoulu ja kauheat naapurit

Onnistunut Lukupalat-revanssi

Vuosi sitten oma lapseni ei siis vielä innostunut itse lukemaan Lukupaloja, mutta nyt kävi toisin.  Tada-da-da-daa! Pieni koululaiseni luki uuden Yökoulu-kirjan yhdeltä istumalta! Ja parina syyslomapäivänä meni vielä kaksi muutakin uutta Lukupalaa! Jee, jee!

Täällä on nyt yksi valtavan innostunut äiti, joka kannustaa muitakin hankkimaan Lukupaloja lapsilleen! Eikä edes pelkästään niille, jotka osaavat jo lukea itse! Meillä nimittäin näitä kirjoja ovat halunneet kuunnella ja tutkiskella ekaluokkalaisen ohella myös 3- ja 5-vuotiaat. Suuri suositus siis!

Ja kiitos WSOY! Toivottavasti muutkin innostuvat Lukupaloista! Ja tsemppiä kaikille pienille (ja vähän isommillekin) lukijoille! Ja tietysti myös uudelle kansalliselle lukutaitofoorumille!

 

– Johanna

 

Lukupalat-kirjasarjasta voit lukea lisää viimevuotisesta jutustani: Lukupalat – mahtava kirjasarja juuri lukemaan oppineille (Taidekoti 26.10.2016).

Uusimpia Lukupalat-kirjoja ovat mm.:

Paula Noronen, Kati Närhi (kuv.): Yökoulu ja kauheat naapurit, WSOY 2017, 54 sivua, hinta 8,60 €

Tuutikki Tolonen, Christel Rönns (kuv.): Auttamistoimisto Luna, WSOY 2017, 61 sivua, hinta 8,60 €

Henna Helmi, Reetta Niemensivu (kuv.): Bellan Pentupoppoo, WSOY 2017, 56 sivua, hinta 8,60 €

 

Tämä juttu on kaupallinen yhteistyö WSOY:n kanssa, mutta koko sen sisältö on täysin omani.

Kirjalinkit vievät Adlibriksen sivuille. Niiden klikkaaminen on täysin maksutonta, vaaratonta yms., mutta jos päätät tilata kirjan ko. linkkien kautta, Adlibris maksaa minulle pienen komission. (Sinulle tästä ei tietenkään tule mitään lisäkuluja!!) Suuret kiitokset, että päättäessäsi hankkia Lukupaloja käytät tässä jutussa olevia kirjalinkkejä ja tuet tätä kautta Taidekodin ylläpitämistä!

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Lukupalat-kirjasarja

1 thought on “Lukupalat innosti ekaluokkalaisen lukemaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *