Tiskirätti

Täydellinen tiskirätti mustavalkoiseen keittiöön?

Tiskirätti ovat yksi kodin käytetyimmistä tuotteista. Sitä tarvitaan liki jatkuvasti, ja se on usein esillä kodin paraatipaikalla, siinä tiskialtaan reunalla keittiön sydämessä.

Onkin aivan ihanaa, että markkinoilla on jo pitkään ollut toinen toistaan kauniimpia ja hauskempia rättejä – joita voi antaa myös lahjaksi.

Koskaan aikaisemmin en ole kuitenkaan nähnyt niin hienoja rättejä kuin meidän keittiössämme on käytetty nyt viimeisen kuukauden ajan!  Ja kuten varmaan arvaatkin, näiden rättien design on poikieni käsialaa. 🙂

 

TIskirätti

Voiko rätit kuvioida tavallisella permanent-tussilla?

Ostin jo alkukesällä hämeenlinnalaisesta askarteluliikkeestä kasan valkoisia tiskirättejä, joista suunnittelin meidän taiteilevan lasten kanssa persoonallisia versioita. Aikaa ehti vierähtää useampi kuukausi, mutta eräänä syksyisenä iltapäivänä nämä rätit pääsivät vihdoin innostuneiden poikieni käsittelyyn.

Koska en ollut rättien hankinnan yhteydessä (enkä myöskään myöhemmin) hankkinut erillisiä tekstiilitusseja, päätin testata, miten tavallinen, vaatteiden nimikointia varten hankittu permanent-tussi toimisi tässä tehtävässä.

Alku oli lupaava ja piirtäminen sujui hyvin. Mutta entäpä värin pysyminen?

En edes yrittänyt kiinnityssilittää piirrettyjä kuvioita rättien pintaan (kuten varsinaisten tekstiilitussien kohdalla on tapana), ja ensimmäinen pyyhintätesti näytti auttamattomasti siltä, että kynävalintamme oli todellakin väärä.

Märästä rätistä lähti mustaa väriä valkoiseen kvartsitasoon, eikä oikein voinut väittää, että rätti täyttäisi funktionsa… Ehdin jo ajatella, että kuuden kuvioidun rättimme kohtaloksi koitui jokin aivan muu kuin jokapäiväisenä puhdistusapunamme toimiminen…

Tilanne saatiin kuitenkin pelastettua, ja rätit ovat toimineet tämän jälkeen oikein hyvin!

 

Tiskirätti

 

Huuhtele!

Se, mitä piti tehdä, oli huolellinen alkuhuuhtelu. Eli irtoava väri pitää pestä pois ennen käyttöä. Kun rättiä huuhtelee ja puristelee riittävästi, ei väriä enää lähde – mutta jäljellä on kuitenkin kaunis kuva. Kannattaa kokeilla!

Tosin itse kyllä käytämme ensi kerralla suosilla juuri tähän käyttöön tarkoitettuja kyniä… Tai ehkä testaamme, miten hyvin maalimaiset tekstiilisormivärit toimivat rättien kanssa. 🙂

 

Tiskirätti

Oikeat materiaalit eurolla

Vaaleita, koristeltavaksi tarkoitettuja tiskirättejä löytyy netin kautta esim. Sinellistä (1,20 €/kpl), ja mustan, 2-päisen tekstiilitussin saisi samasta kaupasta eurolla…

Voi olla, että näillä välineillä räteistä tulisi täydelliset – paitsi ulkonäkönsä – myös toiminnallisuutensa puolesta. 😉

 

Kaunista viikkoa!

– Johanna

 

P.S. Jos olet kiinnostunut kankaanpainannasta, kannattaa lukea myös aikaisemmat juttuni, joissa kuvioidaan mm. unikavereita, koristetyynyjä, leivontaessuja, rikkinäisistä collegehousuista ommeltuja hernepusseja sekä isänpäiväkasseja.

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Tiskiratti

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

Vastaa