Perhe toisensa jälkeen saapuu ovellemme. Lapset hihkuvat ja siirtyvät yläkertaan. Mieheni ripustaa takkeja henkareille ja ohjaa aikuisetkin peremmälle. Pihalle olemme sytyttäneet ulkotulia ja keittiöön kattaneet jouluista purtavaa. Kyseessä on lastemme päiväkotiyhdistyksen joulukauden avaus. Ja päätähtenämme on Nukketeatterikeskus Poijun taidokas Joulupukin lahja -esitys!

 

Teatteriesitys kotona

 

Hetken päästä talo on täyttynyt iloisista lapsista ja jokainen etsii itselleen sopivan istuintyynyn olohuoneemme lattialta. Myös sohvat ja tuolit täyttyvät innokkaasta yleisöstä. On meteliä, naurua ja valtavaa puheensorinaa. Mutta kun näyttelijä Timo Ruuskanen astuu eteemme, kaikki hiljenevät.

Olohuoneemme kulmassa herää eloon valloittava joulutarina joulupukista, lahjojen saamisesta ja antamisen merkityksestä. Näyttelijällä on käytössään vain yksi tuoli ja tavaroita sisältävä laukku. Näiden avulla hän loihtii ”näyttämölle” moniulotteisen tarinan. Hän saa villasukat elämään ja tekee peruukista meduusan. Hän näyttelee vanhoilla nukeilla ja pienillä pehmoeläimillä. Hän muuntautuu hetkessä joulupukiksi. Hän eläytyy ja saa yleisönkin eläytymään. Pienet päiväkotilaiset nauravat ja riemuitsevat.

 

Joulupukin lahja -esitys omassa kodissa

 

Timo Ruuskanen kertoo kauniin tarinan uskomattoman hauskasti. (Vaikka pienimpiä alkaakin jo loppua kohden väsyttää…)

 

”Se esitys oli tosi hassu. Se setä oli tosi hyvä esiintymään”, toteaa 5-vuotias tyttö.

”Se setä oli ihan hirveän hyvä keksimään vitsejä!” lisää 3-vuotias.

 

Kun puolituntinen esitys päättyy, on aika siirtyä pipareiden ja joulutorttujen pariin. Ja sitten tietysti leikkimään! Ja temppuilemaan renkailla! Ja kiipeilemään puolapuilla! Ja lopuksi jokainen pieni juhlija saa mukaansa pikkuisen yllätyspussin.

Kiitos, oli kivat juhlat! Ihanaa, kun tulitte! 🙂

 

Esitys omaan kotiin?

Fiilistelin jo viime vuonna ajatuksella tilata omaan kotiimme ihan oikea joulunäytelmä ja muuttaa olohuoneemme teatterisaliksi. Nyt tämä ajatus toteutui.

Saimme Timo Ruuskasen esittämään kotiimme samaisen joulusadun, johon itse ihastuimme jo vuosi sitten silloisen neljävuotiaani kanssa Nukketeatteri Sampon näyttämöllä. Eilen teatteriin olivat kutsuttuina kaikki nuorimmaistemme pienen, idyllisen päiväkodin lapset perheineen – sekä toki myös päiväkodin aikuiset.

Joulupukin lahja on ideaali esitys pieniin, intiimeihin tiloihin. Se ei vaadi juurikaan tilaa. Eikä oikeastaan mitään muutakaan. Nukketeatterikeskus Poijun sivuilla kerrotaan esityksen rakennusajaksi 30 min. ja purkuajaksi 15 min. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että Timo oli valmis esiintymään välittömästi, eikä tavaroiden keräämiseenkään mennyt varmaan minuuttiakaan.

 

Joulukauden avaus / teatteria omassa olohuoneessa

 

Esityksen voi tilata oikeiden teatterisalien lisäksi omaan kotiin, päiväkotiin, läheiseen asukaspuistoon, taloyhtiön kerhotilaan – tai melkein minne tahansa (420 €). Toimiva katsomokin syntyi hyvin helposti ihan vaan tyynyistä, tuoleista ja sohvista. Suuren suuri suosituksemme!

Ja suositukseni saa myös Timo Ruuskasen uudempi lastenesitys, Ihmeellinen maalari! Näimme tämän itse viime viikolla ja kirjoitan siitä oman jutun vielä tuonnempana. Mutta kenties viimeistään ennen kesää kaikki päiväkotikaveritkin pääsevät näkemään myös tämän…

 

Vinkkejä juhlien järjestämiseen

Kun kerroin omille kavereilleni järjestäväni kotonamme teatteritapahtuman koko päiväkodille, sain kuulla useammankin kauhistelevan kommentin. 🙂

 

”Siis koko päiväkodille?”

”Siis teillä kotona? Miksi?”

”Oho. Tsemppiä!”

 

Joulukaudenavaus

 

Mutta minä rakastan järjestää juhlia. Ja on valtavan ihanaa, että myös lapseni näyttävät nauttivat tästä!

Tottakai olisimme voineet järjestää juhlat päiväkodilla. Ja tottahan toki muutkin päiväkotiyhdistyksen aktiivit tarjosivat apuaan auliisti. Mutta sekä minä että lapseni nimenomaan toivoimme mahdollisuutta toteuttaa tämän tilaisuuden omassa kodissamme. Kiitos, että saimme sen! Kiitos, että saimme nauttia suunnittelusta ja valmistelusta!

Pojat halusivat ehdottomasti leipoa itse pipareita (vaikka kaupastakin olisi saanut näitä hyvin kätevästi). Pojat halusivat ehdottomasti pussittaa kavereilleen pienet yllätyspussit (vaikka tällaisia ei tietenkään olisi tarvittu). Pojat jopa osallistuivat siivoamiseen innokkaasti (vaikka tämä ei suinkaan ole itsestäänselvää).

 

Joulukaudenavaus

 

Pyristelen itse jatkuvasti irti perfektionismin taakasta, enkä missään nimessä halua kasvattaa lapsistani täydellisyyden tavoittelijoita. Mutta vaikka kaiken ei suinkaan tarvitse olla täydellistä, on ihanaa tehdä valmisteluja. On ihanaa luoda ympärilleen kauneutta ja lämmintä tunnelmaa. On ihanaa, että kaikki sujuu suuremmitta kömmellyksittä. On ihanaa, että vieraat voivat kokea itsensä tärkeiksi ja tervetulleiksi. On ihanaa onnistua valmistelemaan juhlat, joissa kaikilla on kiva olla.

Miten tämä onnistuu kymmenien ihmisten joukolle?

Tässä muutamia vinkkejäni onnistuneiden juhlien järjestämiseen:

 

1. Teema

Jos juhlilla on jokin tietty teema, on valmisteluiden tekeminen paljon helpompaa. Kyseessä voivat olla pikkujoulut tai itsenäisyyspäivän vietto, halloweenjuhlat tai vaikkapa Pokémon-synttärit. Teema luo juhlille raamit ja tarjoaa mahdollisuuden miettiä toinen toistaan hienompia toteutuksia.

Omat teatterijuhlamme olisivat antaneet tilaisuuden vaikka minkälaisiin pääsylippuaskarteluihin ja muihin teatterihenkisiin koristeluihin. Tästä huolimatta päätin pidättäytyä yksinkertaisuudessa ja jättää monimutkaisemmat askartelut kenties tuleviin kertoihin.

Se, mitä teimme, oli jouluvalojen ripustaminen keittiön kattoon ja tarjoilupöydän somistaminen ripauksella joulutunnelmaa. Pop up kemujen tarroilla sai luotua helposti kivaa fiilistä ja mm. loihdittua vauvanruokapurkeista suloiset juomalasit. (Ko. purkkeja olen käyttänyt jo lukuisissa aikaisemmissa juhlissamme, ks. esim. merirosvosynttärit, Lego-synttärit ja autosynttärit.) Samaisesta kaupasta tilasin myös mm. paperipillejä, kullanvärisiä lautasliinoja ja paperipusseja.

 

Joulukauden avaus

 

2. Ohjelma

Juhlissa ei välttämättä tarvitse olla mitään erityistä ohjelmaa, vaan pelkkä leikki ja jutustelu riittävät usein oikein hyvin. (Tosin lastenjuhlissa meno riehaantuu usein hyvinkin mahdottomaksi, mikäli tarjolla ei ole mitään ohjattua toimintaa…)

Eilinen teatterikokemuksemme kuitenkin innosti itseni miettimään tuleviinkin juhliimme jotain erityistä. Onhan se hienoa, jos tarjolla on jotain spesiaalia: ihan oikea näytelmä, ammattilaiskonsertti, taikuutta tai vaikkapa ohjattu työpaja…

Eilen olimme suunnitelleet teatterin lisäksi alakerran askarteluhuoneeseemme piparienkoristelupisteen. Tekemistä riitti kuitenkin yllinkyllin ihan muutenkin, ja tämä puuha päätettiin jättää odottamaan toista hetkeä (tai siis omien poikiemme kohdalla samaista iltaa).

 

Joulupipareita

 

3. Tarjoilu

Tarjoilujen ei tarvitse olla ylitsepursuavia. Vähempikin riittää. (Tämän olen itse oppinut pikkuhiljaa…) Esimerkiksi eilisissä joulukaudenavausjuhlissamme oli tarjolla pipareita, joulutorttuja, cocktailpiirakoita, hedelmiä sekä glögiä ja mehua. Ja vieläkin vähempi olisi riittänyt oikein hyvin. (Tortuista olen muuten alkanut tehdä minikokoisia, 1/4 normaalista, sillä usein vähempi riittää myös koossa…)

Lastenjuhliin on yleensä turha alkaa väkertää toinen toistaan taidokkaampia luomuksia, eikä esimerkiksi sukulaissynttäreillekään tarvitse kattaa tarjoilupöytää, joka pursuilee lukuisia leivonnaisia. Parhaiten meillä ovat jälkimmäisissä juhlissa toimineet yksinkertaiset ja erittäin nopeasti katettavat buffet-tyyppiset salaattipöydät, joista jokainen voi koota mieleisensä annoksen. (Muista leipä!) Ja jälkiruuaksi riittävät loistavasti pelkkä kakku ja kahvi. (Lisäksi voi olla maksimissaan esim. konvehteja… 😉 )

Tarjoilun suuruus, laatu ja ajankohta on kohteliasta kertoa kutsussa, jottei kukaan oleta tulevansa illalliselle kun tarjolla on pelkkä kakku tai jotteivät vieraat saavu lämpimien patojen ääreen täydellä vatsalla…

Ja ehkäpä kaikkein tärkeintä on se, ettei juhlaväki joudu odottamaan ikuisuutta nälissään, vaan tarjolla on jo valmiiksi katettuna vähintäänkin jotain – vaikka tarkoitus olisikin esimerkiksi kokata yhdessä. Ja hyvä juomakin auttaa usein. 😉

 

Joulupiparit

 

4. Narikka

Kannattaa miettiä etukäteen, mihin vieraiden takit laitetaan. Paikka voi aivan hyvin olla esim. isäntäväen sänky, mutta on olemassa myös näppäriä, kasattavia vaaterekkejä, ja itse olen hankkinut (Clas Ohlsonilta) vierasvaraksi myös ohuita metallihenkareita, joiden säilytys ei vie paljoakaan tilaa.

 

Narikka / Joulukauden avaus

 

5. Vessat

Juhlia varten ei välttämättä tarvitse kuurata jokaista nurkkaa putipuhtaaksi, mutta vessat on kyllä hyvä pestä ja käsipyyhkeet vaihtaa. On nimittäin suhteellisen ikävää käydä silmin nähden likaisessa WC:ssä…

Ja fiksua voisi olla myös piipahtaa itsekin kesken juhlien katsastamassa WC:n tilanne – varsinkin jos juhlissa on pieniä lapsia. (Ei nimittäin ole mitenkään tavatonta, että putipuhtaan vessan lattialle ilmestyy juhlien tiimellyksessä ikäviä lätäköitä yms…)

Vessaan kannattaa tietysti myös varata tarpeeksi paperia ja käsisaippuaa, ja oveenkin voi laittaa vähintään juhlien ajaksi wc-kyltin (ainakin jos samalla käytävällä on kuusi ihan samanlaista ovea).

 

Vessa

6. Rekvisiitta

Juhlaan ei tarvita ihmeitä. Ne voidaan järjestää ihan vaan ex tempore vaikkapa nyyttikestiperiaatteella. Tai voidaan tilata pitsat. Tai tehdä yhdessä pelkkiä popcorneja. Tai loihtia superhelppo pasta ja kaataa seuraksi hyvää punaviiniä.

Mutta jos kyseessä ovat ennakkoon suunnitellut juhlat, joihin on kenties lähetetty jopa erilliset kutsut, on korrektia valmistella niitä etukäteen edes hitusen. Vaikkapa vain asettamalla ovenpieleen ulkotulet. Tai keittiönpöydälle kukkakimppu. Tai kattoon viirit. Tai tekemällä muuten vaan kaunis kattaus. Tai – mikä parasta – kysymällä lapsilta, mikä olisi hienoa.

Meillä tuon viimeisen seikan seurauksena teipattiin eilisiä juhliamme varten keittiön seinälle mustasta narusta yksinkertainen kuusi ja siihen ripustettiin kaikille lapsille pienet pussit pikkuisilla pyykkipojilla. Kuusen latvaan 5-vuotiaamme piirsi kultaisen tähden.

 

Joulukauden avaus

Tähti

7. Lisää juhlia!

Kun kotiin on mietitty toimiva juhlailme, voi joskus tuntua siltä, että itse juhlat ovat ohi liiankin nopeasti. Mutta ei hätää – aina voi järjestää lisää juhlia! Meiltä lähtee seuraavaksi pikkujoulukutsut esikoisemme koulukavereille… 😉

 

Liitutaulu

 

Ihanaa joulun odotusta! Ja hauskoja juhlia!

– Johanna

 

Joulupukin lahja -esitys on mahdollista nähdä Espoon Karatalossa tulevana perjantaina 1.12.2017  klo 10.15, Vantaan Taidetalo Pessissä pe 8.12.2017 klo 10.15, Vantaan Taidetalo Toteemissa ti 12.12.2017 klo 10.15 ja Helsingin Malmitalossa ke 13.12.2017 klo 10.15.

Esityksen suositusikä on 3 vuotta, kesto n. 30 min. ja liput 10 €/kpl. Lippuvaraukset täältä.

 

Timo Ruuskanen on vuonna 2005 Teatterikorkeakoulusta valmistunut näyttelijä, käsikirjoittaja, ohjaaja ja kouluttaja. Hän on näytellyt useissa nukketeatteriesityksissä (mm. Hyperkybermiehenä Teatteri Hevosenkengän Tatu ja Patu supersankareina -esityksessä!). Timo on erikoistunut klovneriaan ja hän on yksi nykyklovneriaa edustavan Red Nose Companyn sekä Improvisaatioteatteri Reactorin perustajajäsenistä. Taiteellisen työn lisäksi hän kouluttaa esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja. 

 

Saimme Joulupukin lahja -esityksen kotiimme bloginäkyvyyttä vastaan. Kiitos Timo!

Saimme joulutarrat käyttöömme bloginäkyvyyttä vastaan. Kiitos Pop up kemut!

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Oikea teatteriesitys omassa olohuoneessa

Juhlavinkkejä

3 thoughts on “Kun olohuone muuttuu teatteriksi (eli joulukauden avaus koko päiväkodille)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *