Jan Pieńkowskin Kummitustalo on huippu! Se on pienille lapsille suunnattu kummituskirja, joka pursuilee erilaisia luukkuja, läppiä ja muita liikuteltavia osia. Se on vähän jännä mutta samalla valtavan hassu. Se on ihanan retro. Todellinen klassikko.

Alunperin kirja on julkaistu vuonna 1979, ja muistan itsekin sen poikkeuksellisen kiehtovuuden jo omasta lapsuudestani. Ihan loistavaa on se, että nyt syksyllä 2017 Otava on ottanut ko. kirjasta uuden, kolmannen painoksen!

 

Kummitustalo-kirja

 

Poikkeuksellisen ihana kummituskirja

Jan Pieńkowski on puolalaissyntyinen (s. 1936), lapsena Englantiin muuttanut lastenkirjailija ja kuvittaja, jonka tuotantoon lukeutuu useita kolmiulotteisia pop-up-kirjoja. Näistä Kummitustalo (The Haunted House) on se, jonka kautta Pieńkowskin nimi on tullut itselleni tutuksi.

Vaikka kauhugenre ei ole koskaan lukeutunut omiin suosikkeihini (edes lastenkirjatasolla), on Kummitustalossa jotain uskomattoman houkuttelevaa. Ehkä se on kirjan kolmiuloitteisuus ja lukuisat osallistavat elementit, ehkä se pieni, vaaraton jännitys, joka on kuorrutettu hassuudella.

 

Kummitustalo

Lukuisia pop-up-elementtejä

Kummitustalon tarina on yksinkertainen ja lyhyt. Sivujen alareunaan on painettu yhden tai kahden lauseen tekstit, joissa käy ilmi, että vanhassa talossa asuva henkilö on kutsunut tohtorin luokseen kotikäynnille, sillä hän tuntee olonsa epämukavaksi, on menettänyt ruokahalunsa, eikä mm. saa enää nukuttua…

Päähuomion kirjassa saavat sen erilaiset pop-up-elementit.

Kaapista tulee aave. Tiskialtaasta kurkistaa mustekala. Vessanpytystä pilkistävät kiiluvat kissansilmät. Koristelinnut lentävät. Taulussa olevat silmät liikkuvat. Kello käy. Saha narisee…

Tuo sahan ääni on yksi niistä elementeistä, jotka ovat jääneet vuosikymmeniksi omaan mieleeni – hyvällä tavalla. Ja sama ääni tosiaan löytyy yhä upouudestakin painoksesta.

Tämä Pieńkowskin Kummitustalo-kirja on edelleen aivan yhtä ihana kuin muistinkin! Ja poikani ovat vähintään samaa mieltä.

 

”Äiti, tämä on hirveän hyvä kirja!!!”

”Tässä kirjassa on hämähäkki, kummituksia, elävä taulu, mustekala, dinosaurus, ötökkä, kissa, lintuja, gorilla, hirviö, krokotiili, hiiriä, luuranko ja lepakko!!”

”Kato, kato, kato! Tuollakin on luukku! Ja tuolla! Ja hei, tää liikkuu! Ja tää! Ja tää!!”

 

Kummitustalo

 

Tämä kirja on juuri sitä, mitä mielestäni niin Halloween kuin kummitusjutut ylipäätäänkin voivat parhaimmillaan olla: pientä jännitystä ilman pelkoa – sekä ennenkaikkea innostusta, kutkutusta, hykerrystä ja kiehtovuutta.

Vahva suositus koko perheeltämme!

– Johanna

 

Arvostelukappale on saatu kustantajalta. Voit tilata kirjan esim. Adlibrikseltä: Jan Pieńkowski: Kummitustalo, Otava 2017 (1. painos 1979, 2. painos 1996), 12 sivua (mainoslinkki).

 

Kummitustalo

 

Kaikki kirjavinkkini löytyvät täältä.

Yksi lempeään kauhuteemaan sopiva kirjavinkki on Lukupalat-sarjan Yökoulu-kirjat.

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Kummitustalo

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *