Lasten ikioma lautapeli

Tee se itse -peli! Näin syntyi pienten poikien ikioma lautapeli

Löytyykö teiltä pieniä, innokkaita pelailijoita? Sellaisia, jotka nauttivat klassisesta Afrikan tähdestä tai vaikkapa Inkan aarteesta? Entäpä oletteko koskaan innostuneet tekemään vastaavaa peliä ihan itse?

 

Lasten oma lautapeli

 

Meillä 3-vuotias kuopuskin osallistuu jo aktiivisesti erilaisiin lauta- ja perhepeleihin, ja viime viikolla pojat keksivät tehdä itselleen ikioman pelin. Vanhat kartongit muuntuivat pelilaudaksi, mehutölkin korkeista tuli pelimerkkejä ja kopiopaperista leikeltiin seteleitä. He myös keksivät pelilleen omat sääntönsä ja ottivat Lego-ukot nappuloikseen. Nimeksi valikoitui 5-vuotiaan ehdotus, Ihmeellinen aarre.

Pojat toimivat itse niin ideoijina kuin toteuttajinakin, mutta minä ja mieheni saimme kunnian osallistua pelin tekemiseen apulaisen roolissa. (Ja perheemme isäkin innostui tästä projektista poikkeuksellisen paljon!)

 

Lasten oma lautapeli

 

Tällainen on Ihmeellinen aarre

Ihmeellistä aarretta on nyt pelattu jo lukuisia kertoja. Sitä on ehditty esitellä kavereille, ja poikien vaarikin sai täällä käydessään tietysti tilaisuuden päästä pelaamaan tätä syksyn hittipeliä heti ensimmäisten joukossa.

Afrikan tähden tyyliä mukaileva pelimme kulkee lyhyesti selostettuna näin: Pelissä etsitään aarretta, jonka avaamisessa tarvitaan avainta. Molemmat voi löytää väärinpäin olevista pelimerkeistä. Näistä merkeistä löytyy myös timantteja, joista saa rahaa. Rahaa tarvitaan pelimerkkien avaamiseen. Pelimerkkien joukossa on myös yksi turbonappula, jonka avulla saa tuplavauhdin. Lisäksi joukossa on apinoita, jotka varastavat avaimen. (Rahat ja timantit saa pitää.) Apina vie avaimen palmunlatvaan, josta kuka tahansa voi sen hakea. Aarrearkun saa auki avaimen sijaan myös tiirikoimalla, eli heittämällä nopalla kutosen. Voittaja on se, joka vie aarteen ensimmäisenä takaisin kotiin. Aarteen voi viedä toiselta, jos tulee kutosella samaan ruutuun, jossa aarteen omistaja on. Pelilaudalla liikutaan noppaa heittämällä.

 

Lasrten oma lautapeli

Iloa, riemua ja onnistumisen kokemuksia

Tämä peliprojekti on ollut ihan valtavan hieno. Se on tuonut iloa ja riemua sekä antanut lapsille mielettömiä onnistumisen kokemuksia. Se on kasvattanut heidän itseluottamustaan ihan silmissä. Se on myös toiminut hauskana, koko perhettä yhdistävänä ja entisestäänkin lähentävänä projektina. Se on lisännyt luovuutta ja kehittänyt mielikuvitusta, opettanut toisten kuuntelemista ja kompromissien tekemistä, vahvistanut neuvottelutaitoja ja kykyä perustella omia näkemyksiäään. Se on opettanut suhtautumaan pettymyksiin ja tarjonnut tilaisuuden iloita menestyksestä. Ja niin edelleen.

Suosittelen vastaavaa tee se itse -peliä jokaiselle perheelle!

 

Lasten oma lautapeli

Anna lasten tehdä itse

Pelin tekemisessä ei kannata lähteä tavoittelemaan liian kunnianhimoisia lopputuloksia. Kun pojat rupesivat puhumaan omasta pelistä, aloimme me perheemme aikuiset miettiä heti toinen toistaan hienompia ja näyttävämpiä toteutuksia. Itse näin mielessäni upeita vesiväritaustoja, taidokkaasti loihdittuja rahoja ja kaikkea muuta äärimmäisen viimeisteltyä. Mieheni suunnitelmat menivät vielä paljon pidemmälle…

Onneksi emme kuitenkaan lähteneet päsmäröimään, vaan annoimme poikien toteuttaa omia ajatuksiaan. Ja näinpä lopputuloksesta tuli ihan valtavan hieno!

 

Lasten itse tehty lautapeli

 

Tarvikkeet ja toteutus

Oman lautapelin toteutukseen voi käyttää esim. seuraavia materiaaleja:

 • Neljä A3-kokoista kartonkia (Me käytimme akvarellilehtiöiden taustapahveja.)
 • Leveää teippiä
 • Sormivärejä ja tai muita lasten askartelumaaleja + sivellin / maalaustela / tms.
 • Vahaliituja / tusseja / tms.
 • Maito- tai mehutölkkien korkkeja
 • Esim. timanttitarroja tai muita kuvia
 • Värillisiä papereita + sakset
 • Leimasimiksi esim. pullonkorkki ja kynä
 • Pelinappuloiksi esim. Lego-ukot
 • Noppa
 • Halutessaan viimeistelylakkaa

 

Lautapeli syntymässä

 

Pelin toteutus tapahtuu esim. seuraavasti:

 1. Keksi pelin idea ja säännöt.
 2. Tee kartongeista pelilauta: teippaa kartongit takapuolelta yhteen siten, että yksi pitkä sivu jää auki ja kartonkien väliin jää pari milliä tilaa. Näin pelilaudan saa halutessaan taiteltua kasaan.
 3. Maalaa ja/tai piirrä pelilauta mieleiseksesi. Voit koristella sitä myös erillisistä papereista leikatuilla kuvioilla.
 4. Anna maalin kuivua.
 5. Piirrä tai paina pelilautaan kulkureittejä. (Me painoimme pelimerkkien kohdat mustalla askartelumaalilla ja viinipullonkorkilla. Pienten rinkuloiden painamisessa käytimme samaa maalia ja tussikynän toista päätä.)
 6. Anna maalin kuivua. Halutessasi voit lakata pelilaudan pinnan siistimmäksi ja kestävämmäksi askartelukaupoissa myytävällä viimeistelylakalla.
 7. Tee maito- tai mehutölkkien korkeista pelimerkkejä liimaamalla niiden takapuolelle esim. timanttitarroja tai muita haluamiasi kuvia.
 8. Askartele paperista eriarvoisia rahoja.
 9.  Askartele tai valitse valmiit pelinappulat. (Me otimme käyttöön Lego-ukot, mutta mikä tahansa muukin tietysti käy.)
 10. Pelaa ja iloitse!

 

Lasten oma lautapeli testissä

Itse tehty lautapeli

Itse tehty lautapeli

 

Hauskoja pelihetkiä!

– Johanna

 

P.S. Jos olet kiinnostunut digitaalisten pelien tekemisestä, kannattaa lukea uusi Nyt pelittää! -kirja ja sitä koskeva Miten pelejä tehdään? -juttuni.

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Lasten ikioma lautapeli

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

Vastaa