Yksi klassisimpia isän- tai äitienpäiväideoita on kortti tai kehystetty kuva, johon on painettu lapsen jalan- tai kädenjälki. Tämä on kaunis, koskettava, hellyyttävä ja henkilökohtainen lahja. Se on myös ihana muisto vielä vuosienkin jälkeen. Mutta miten tehdä se täysin turvallisesti? Kuormittamatta pienen lapsen ihoa turhilla kemikaaleilla?

 

Lapsen jalanjälki

 

Esimerkiksi akryylivärit eivät missään nimessä sovi lapsen(kaan) paljaalle iholle. Ja vaikka saatavilla on onneksi myös myrkyttömiä sormivärejä, onnistuu jalan- tai kädenjäljen painaminen jopa ilman näitä.

Ajatus 100 % turvallisesta jalanjäljestä muistui mieleeni siivotessani kaappeja ja löytäessäni poikkeuksellisen kauniin teoksen, johon on piirtynyt keskimmäisen vauvani herkkä ja hauras jalanjälki.

Muistan, että tämä jalanjälki on ikuistettu muutama vuosi sitten Espoon kuvataidekoulun värikylpykurssilla WeeGeellä. Mutta miten?

Itse en enää kyennyt palauttamaan mieleeni tarkkaa toteutustapaa, mutta ilokseni ihana värikylpyopettajamme, Vuokko Hurme, vastasi viestiini ja oli valmis kertomaan ohjeen kaikille lukijoilleni. Ja se menee näin:

 

Välineet:

 • vauvojen hoitovoidetta (tai hajustamatonta perusvoidetta)
 • tummaa, huokoista paperia (ei kiiltäväpintaista!)
 • talkkia
 • hiuslakkaa
 • alusta + maalarinteippiä

 

Toteutus:

 1. Teippaa paperi alustaan.
 2. Levitä lapsen jalkapohjaan vauvojen hoitovoidetta.
 3. Paina rasvattu jalkapohja paperiin.
 4. Ripottele paperille kauttaaltaan talkkia.
 5. Siirrä lapsi toiseen tilaan ja suihkuta teoksen päälle hiuslakkaa (riittävän kaukaa, jottei kuva häviä).
 6. Irrota teipit.

 

Teipit pitävät paperin paikallaan, ja niiden avulla paperin reunoihin syntyy tyylikkäät ”kehykset”.  Rasva tekee jalanjäljen muotoisen alueen tahmeaksi ja talkkia kiinnittyy tähän kohtaan runsaammin. Hiuslakan funktio puolestaan on kiinnittää kuva paperiin. (Sen voi korvata erillisellä, taidekäyttöön tarkoitetulla fiksatiivilla.) Oleellista on se, että lapsi ei saa olla ainakaan enää hiuslakkaa tai fiksatiivia suihkutettaessa samassa tilassa! (Kiinneaine ei nimittäin enää lukeudu niihin 100 % turvallisiin materiaaleihin…)

 

Lapsen jalanjälki

Ihana värikylpy!

Tätä tekniikkaa pääsin siis itse kokeilemaan oman vauvani kanssa värikylvyssä – ja näin saimme yhden ihanan muiston keskimmäisen poikani ensimmäiseltä elinvuodelta. Kannattaa ehdottomasti testata tätä kotona oman lapsen kanssa!

Ja kannattaa toki myös osallistua valmiille, järjestetyille värikylpykursseille, joissa pienet lapset pääsevät kokeilemaan – muun väri-iloittelun ohella – mm. maalausta marjoilla ja jauhoista tehdyillä, 100 % luonnollisilla ”maaleilla”.

(Oi, oi, itselleni tulee ihan ikävä näitä kursseja, joilla ehdin olla mukana lukuisia kertoja, ennen kuin omat lapseni ohittivat värikylpyiän…)

Värikylpyjä järjestetään monissa kaupungeissa ja paikoissa, mutta esim. täältä löydät tiedot meille tutun Espoon kuvataidekoulun värikykylvyistä. Ja värikylvystä ylipäätään voit lukea täältä!

 

Ihania hetkiä ja aurinkoista viikkoa!

– Johanna

 

P.S. Kummitusjuttuja-jutussani painoimme lasten jalanjäljillä kummituksia ja viime vuoden isänpäiväjutussani teimme sydänkuvioita lasten kädenjäljillä. Kannattaa katsoa myös nämä jutut!

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Lapsen jalanjälki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *