Minulla on uusi ihastus. Tai oikeastaan jopa rakkaus. Kohtasimme lauantaina Turussa. Tai olemme me ennenkin tavanneet, mutta ihan vain ohimennen. Nyt pääsimme tutustumaan kunnolla. Saimme viettää parisen tuntia intensiivistä aikaa yhdessä. Ja voi että, mitä kaikkea uudesta ihastuksestani paljastuikaan!

Aboa Vetus & Ars Nova on loistava museo.  Se on uniikki, ainutlaatuinen ja poikkeuksellisen kiehtova. Se on myös hieno ja laadukas, osallistava ja antoisa. Ja kaiken lisäksi se houkuttelee vieraikseen myös lapsiperheitä – erittäin onnistuneesti.

 

 

Aboa Vetus & Ars Nova

 

Ainutlaatuinen museo Aurajoen varrella

Vuonna 1995 avattu Aboa Vetus & Ars Nova on uniikki yhdistelmä taidemuseota (Ars Nova) ja arkeologista museota (Aboa Vetus). Toisella puolellaan se tarjoaa kiehtovia välähdyksiä tämän hetken taiteeseen, toisella taas esittelee keskiaikaisen Turun historiaa. Ja nämä molemmat se tekee hyvin houkuttelevasti.

Tottakai olin ennenkin tiennyt tämän Aurajoen varrella sijaitsevan museon olemassaolosta, ja tottahan toki olin ennenkin ajatellut, että se saattaisi olla käymisen arvoinen paikka.

En ollut kuitenkaan koskaan aikaisemmin vieraillut varsinaisissa museotiloissa (jos ravintolan brunssia ei lasketa…) En ollut myöskään uskonut, miten paljon kiinnostavaa sieltä löytyisi myös lapsille. Enkä suinkaan ollut ajatellut, miten suuren vaikutuksen se onnistuisi tekemään itseeni!

 

Aboa Vetus & Ars Nova

Aboa Vetus & Ars Nova

Laatutaidetta kiehtovissa kulisseissa

Me saimme viime viikonloppuna hienon mahdollisuuden tutustua tähän museoon oman oppaan johdolla. Pääsimme kokemaan pienille lapsille sovitetun Taikkis-kierroksen, jonka parissa voi juhlia mm. synttäreitä tai jollaisen esim. koululuokat voivat tilata itselleen. Suosittelen!!!

Oppaamme kertoi taiteilijan kadottaneet tavaroitaan museoon. Lasten tehtävänä oli etsiä ne – ja tutustua samalla taiteilijoiden materiaaleihin, välineisiin yms.

Kapusimme portaat yläkertaan, ja samalla kun pojat etsivät piilotettuja tavaroita, ahmin itse ympärillemme levittäytyviä taideaarteita: Antoni Tapiesta, Pablo Picassoa, Anish Kapooria, Andy Warholia yms. Kokoelman tekijät -näyttely teki kertaheitolla selväksi, että olimme museossa, jota ei missään nimessä kannata jättää noteeraamatta. (Kyseinen näyttely on esillä 5.11.2017 asti.)

 

Aboa Vetus & Ars Nova / Lasten taidekierros

Aboa Vetus & Ars Nova / Picasso

Aboa Vetus & Ars Nova / Anish Kapoor

 

Maailmanluokan klassikoiden ohella Ars Nova kätki sisälleen niin kotimaisia huippuja kuin mm. Vuoden nuoren taiteilijan, Tiina Pyykkisen, vaikuttavan palkintonäyttelyn (myös 5.11.2017 asti). Me ihastelimme mieheni kanssa sekä museon seinille ripustettua taidetta että ikkunoista avautuvaa ranskalaista puutarhaa. Entinen asuintalo, Rettigin palatsi, teki meihin kokonaisvaltaisen vaikutuksen.

 

Aboa Vetus & Ars Nova / Tiina Pyykkinen

 

Täydellinen taidekierros lapsille

Mutta entä lapset? Mitä he saivat irti Ars Novasta?

Ihan valtavasti.

Oppaanamme toiminut Maija Huusko onnistui houkuttelemaan pojat taiteen syleilyyn. Hän sai heidät tutkimaan ja vertailemaan erilaisia materiaaleja, esittämään veistoksia sekä analysoimaan värejä ja muotoja. Hän houkutteli heidät miettimään taiteen tekniikoita ja merkityksiä, rakentamaan omia teoksiaan ja vastaamaan tietokilpailukysymyksiin.

 

Aboa Vetus & Ars Nova

 

Reittimme kulki myös Hyäryllistä-taiteilijaryhmän tekemän veistosinstallaation kautta, joka sai lapsetkin konkretisoimaan teoksen nimeä: Yritys selventää hämmentävää tilannetta.

 

Aboa Vetus & Ars Nova / Hyäryllistä

 

Oli myös aivan loistavaa, miten pojatkin innostuivat miettimään mm. eri värien synnyttämiä mielleyhtymiä ja tarkastelemaan teosten rakenteita.

 

Aboa Vetus & Ars Nova / Taikkis

Aboa Vetus & Ars Nova / Taikkis

 

Hauskaa oli myös se, miten he saivat kierroksen lopuksi valita silmilleen ns. kriitikkolasit ja antaa omia tulkintojaan Johanna Kiivaskosken ja Sofia Azharkin kiehtovista lehtiteoksista.

 

”Mun mielestä toi näyttää siltä, että se on painettu pepulla.”

 

Aboa Vetus & Ars Nova

 

Aboa Vetus & Ars Nova / pieni kriitikko

 

Kiitos Maija! Suosittelen ihan ehdottomasti vastaavaa kierrosta jokaiselle lapselle! Järjestäkää ihmeessä synttärinne tuolla museossa! Pyytäkää opettajalta, että he tekisivät sinne retken! Tai varatkaa kierros vaan vaikka omalle porukallenne!

Eikä tämä Taikkis-kierros suinkaan ole ainoa kierrosvaihtoehto, vaan valittavan on myös mm. vähintään yhtä mielenkiintoiselta kuulostava seikkailukierros historiallisen Aboa Vetus -museon puolella. Voi, kunpa olisimme saaneet kokea myös tämän!

Pienen maistiaisen toki saimmekin myös tästä – ja kaiken kukkuraksi pojat saivat painaa omat onnenrahat. Suuren suuret kiitokset!

 

Aboa Vetus / onnenraha

Keskiaikaiset rauniot, joiden lomassa saa leikkiä

Aboa Vetuksen keskiaikaiset rauniot herättivät lasten mielenkiinnon jo aulatiloissa. Ne mm. näkyivät kiinnostavasti lasilattioiden alta ja saivat poikien mielikuvituksen heräämään. Varsinaisissa näyttelytiloissa oli raunioiden ohella lukuisia toiminnallisia pisteitä, joissa sai leikkiä, pelata, koskea ja tutkia. Mutta ihan parasta oli eläinten luita esittelevä Luutarha!

Ja erityisen kutkuttava oli vuorovaikutteinen luututkijan pöytä, jossa sai kuulla arkeologin selostuksia levylle nostetuista luunäytteistä. Pojat olisivat halunneet istua ruudun edessä liki loputtomiin…

 

Aboa Vetus & Ars Nova

Aboa Vetus & Ars Nova / argeologinen puoli

Aboa Vetus & Ars Nova / Luutarha

Aboa Vetus & Ars Nova / Kissa

Aboa Vetus & Ars Nova / luututkijan pöytä

Aboa Vetus & Ars Nova

Aboa Vetus & Ars Nova

 

Aboa Vetus & Ars Novan missio on tarjota ”paras museokokemus ikinä”. Ja voisin sanoa, että tässä he kyllä onnistuvat kerrassaan erinomaisesti. Ihana paikka. Upea paikka. Vaikuttava paikka. Ja aivan loistava on myös museokahvila!

 

Vain parasta myös kahvilassa

Aboa Vetus ja Ars Novan yhteydessä toimii M Kitchen & Café, joka tarjoilee mm. viikonloppuisin ihania brunsseja, arkisin lounasta ja joka päivä klo 11-19 monenlaisia kahvilaherkkuja, juomia yms.

 

Aboa Vetus & Ars Nova / M Kitchen & Café

 

Kävimme itse taidekierroksemme jälkeen nauttimassa kahvilassa mm. kahvit ja huikeat leivokset – ja näin saimme suuhummekin palan taidetta. M Kitchen & Cafén herkut eivät nimittäin ole mitään ihan peruspullaa, vaan uskomattoman kauniita luomuksia, jotka hivelevät makuaistin lisäksi myös silmää (niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin).

Kahvilan makeat herkut  ovat heidän oman leipomonsa, MBakeryn, käsialaa. Suolaiset syötävät puolestaan valmistetaan omassa keittiössä. Kannattaa testata myös näitä!

 

Aboa Vetus & Ars Nova / M Kitchen & Café

 

Mielestäni ihan huikealta kuulostaa myös se, että Aboa Vetus & Ars Novan synttäripaketteihin sisältyy ohjatun kierroksen lisäksi mm. M Kitchen & Cafén artesaanijäätelöt, joista lapset saavat koota omat annoksensa. Koko paketin hinta tarjoiluineen ja opastuksineen maksaa yhteensä 160 € kymmeneltä lapselta. Kuulostaa niin hyvältä ja niin kivalta! Pitäisiköhän kuskata poikien kaverit Turkuun asti…? 😉

 

Aboa Vetus & Ars Nova / M Kitchen & Café

 

Paljon ohjelmaa syyslomalla

Synttäripaketit, leikkipisteet, Luutarha yms. ovat mahdollisia liki milloin vain, mutta näiden lisäksi nyt syyslomaviikolla (19.-22.10.2017) Aboa Vetus & Ars Nova tarjoaa lapsiperheille erityisen syyslomariehan, johon sisältyy mm. opastettuja kierroksia pelkän museolipun hinnalla! Lisäksi tarjolla on mm. työpajoja ja kirjailijatapaaminen. (Lue lisää täältä.)

Museon tulevista näyttelyistä, pääsylipuista (0-10€) yms. voit lukea suoraan museon verkkosivuilta, www.aboavetusarsnova.fi. Katusoite on Itäinen Rantakatu 4-6 ja museo on avoinna joka päivä klo 11-19.

 

Toivottavasti tekin saatte kokea parhaan museokokemuksenne ikinä! 🙂

 

– Johanna

 

Aboa Vetus & Ars Nova

 

P.S. Vietimme koko viime viikonlopun ihanassa Turussa, eli tänne blogiin on tulossa lähiaikoina pari muutakin Turku-postausta (mm. taidegallerioista ja Holiday Club Caribiasta). Aikaisempia Turku-juttujani ovat olleet mm.

 

Juttu on toteutettu yhteistyössä Visit Turun, Aboa Vetus & Ars Novan ja M Kitchen & Cafén kanssa, mutta koko sisältö ja kaikki mielipiteet yms. ovat tietysti täysin omiamme.

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Aboa Vetus & Ars Nova

2 thoughts on “Mikä saa lapsiperheen rakastumaan museoon? Esittelyssä Aboa Vetus & Ars Nova

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *