”Lisää, lisää! Luetaan vielä! Jooko? Luetaan vielä!”

Tässä on kirja, joka saa pienet pojat janoamaan lukuja toisensa perään. Tässä on kirja, josta ekaluokkalaiseni kaveritkin puhuivat jopa koulussa (pelkästään kansikuvan nähtyään). Tässä on kirja, joka on kirjoitettu niin taidokkaasti, että laatukirjallisuutta arvostava nelikymppinen äiti-ihminenkin oli välittömästi täysin myyty.

 

Jo Nesbo: Tohtori Proktorin pierupulveri

 

Positiivinen yllätys

Jo Nesbøn Tohtori Proktorin Pierupulveri on yksinkertaisesti aivan täydellinen kirja.

Se valikoitui lukulistallemme alunperin pelkän nimensä perusteella. Kyllä, kyllä. Ihmiskehosta irtoavilla äänillä ja eritteillä on uskomaton vetovoima kolmeen pieneen poikaani. (Kuten tässä muutaman viikon takaisessa Peppi-jutussanikin kävi ilmi…)

Ennen lukukokemustamme ajattelin itse, että kyseessä olisi varmaankin aika hauska kirja, joka huvittaisi vähintään lapsiani. Mutta en SUINKAAN uskonut, että kyseinen kirja voisi olla myös NIIN loistavasti kirjoitettu, NIIN mukaansatempaava ja NIIN uskomattoman taidokas kuin se totisestikin on.

En olisi arvannut, että kyseisen lastenromaanin kieli olisi niin rikasta, monipuolista ja kekseliästä. En myöskään olisi uskonut, että siinä tarjoiltaisiin sellaista draaman kaarta, jota ei ainakaan meidän lastenhuoneessamme oltu koskaan aikaisemmin kuultu.

 

Jo Nesbo: Tohtori Proktorin pierupulveri

 

”Älli on paras!”

Tohtori Proktorin Pierupulveri kertoo pikkuriikkisestä, punatukkaisesta Älli-pojasta sekä hänen uusista naapureistaan: luokkakaveri Liisistä ja puolihullusta keksijätohtori Proktorista.

Esimakua kirjan sisällöstä antaa takakannen teksti:

 

”Olipa kerran ihana prinsessa, joka asui linnassa, ja sitä ympäröi valtava puutarha, jossa kasvoi toinen toistaan kauniimpia ruusuja ja orkideoita.

Mutta se on ihan toinen tarina.

Tämä tarina kertoo sen sijaan pieruista. Eikä mistään pikkutuhnuista, joita päästellään ja toivotaan sitten, että muut eivät huomaa. Nyt puhutaan oikeista megapieruista, paukuista, jotka hajottavat housuntakamuksia ja lennättävät pikkupoikia ulkoavaruuteen asti…”

 

Niin, koko kirjan ytimenä tosiaan on Tohtori Proktorin kehittelemä pierupulveri…

Tämän lisäksi tarinassa tavataan myös ilkeät kaksoset, epävireinen koulusoittokunta, kammottava luurankoluola, mongolialainen vesirotta, superpitkä karamellivanukas sekä mm. vielä pidempi kuristajakäärme.

Näistä aineksista Jo Nesbø on punonut sellaisen tarinan, että oksat pois! Hän on onnistunut kirjoittamaan kirjan, jota en itsekään meinannut malttaa jättää käsistäni – ja joka sai 5- ja 7-vuotiaat lapseni vaatimaan kirjastoon lähtöä välittömästi tarinan päätyttyä.  Sarjan muut osatkin on kuulemma luettava niin pian kuin mahdollista!

Ja mainittakoon vielä, että kun perheemme isä oli muutaman päivän kuunnellut muun perheensä jatkuvaa keskustelua Ällistä ja Tohtori Proktorista, ei hänkään malttanut jättää iltasatupätkiä kuuntelematta. 😉

 

Jo Nesbo: Tohtori Proktorin pierupulveri

 

Jo Nesbø – norjalainen monilahjakkuus

Tämä kirja tosiaan ylitti omat odotukseni roimasti. Lukukokemus innoitti minut tutustumaan paremmin myös itse kirjailijaan, siis norjalaiseen Jo Nesbøøn, yhteen maailman suosituimmista rikoskirjailijoista.

Koska rikoskirjallisuus ei lukeudu omiin suosikkigenreihini, on Nesbø (s. 1960) jäänyt itselleni suhteellisen tuntemattomaksi. Kyseessä on kuitenkin varsinainen monilahjakkuus, joka on kirjojensa ohella hankkinut mainetta niin jalkapalloilijana, poptähtenä kuin pörssimeklarinakin.

Esikoiskirjansa Lepakkomies hän kirjoitti vuonna 1997. Tämä oli alku suuren suosion saavuttaneelle Harry Hole -sarjalle. Nesbøn kirjoja on julkaistu jo yli 50 kielellä ja myyty kymmeniä miljoonia kappaleita. Eikä ihme. Jos näiden aikuisten kirjojen taso on lähelläkään Tohtori Proktorin Pierupulveria, tulen varmasti itsekin vielä lukemaan ne – lajityypistä huolimatta.

 

Nesbøn ensimmäinen lastenkirja

Tohtori Proktorin Pierupulveri on Nesbøn ensimmäinen lastenkirja. Se on kirjoitettu vuonna 2007 ja suomennettu ensimmäisen kerran vuonna 2009. Tänä syksynä (2017) WSOY on julkaissut kirjasta upouuden painoksen – mikä onkin ihan loistavaa, sillä ilman tätä meiltäkin olisi jäänyt Ällit ja Proktorit kokonaan huomaamatta. Kiitos siis WSOY!

Ja kiitos myös suomentalle! Outi Menna saa täydet pisteet omasta työstään. En kykene lukemaan kirjaa alkuperäiskielellä, mutta voisin uskoa, ettei Mennan suomennos voisi olla parempi. Ja myös Per Dybvigin kuvitus on kerrassaan mainio. Ihan loistavaa.

Tohtori Proktori -sarjaan kuuluu Pierupulverin lisäksi myös neljä muuta romaania: Tohtori Proktorin aika-amme (uusi painos tulossa tammikuussa 2018), Tohtori Proktori ja mahdollinen maailmanloppu (ei tällä hetkellä saatavissa kaupoista suomeksi), Tohtori Proktori ja suuri kultaryöstö (WSOY 2013) sekä upouusi Pelastaako Tohtori Proktori joulun? (WSOY 2017).

Esikoiseni lainasi näistä kaksi jälkimmäistä jo heti kirjastosta, ja vähintään tulossa olevaa Aika-amme-kirjaa täällä odotetaan erittäin kiihkeästi…

 

Tohtori Proktori

 

Lopuksi vielä poikieni omat kommentit Tohtori Proktorin Pierupulverista. Mitä tästä kannattaisi heidän mukaansa kertoa blogini lukijoille?

 

”Se voi olla vähän jännä alle 5-vuotiaille, koska siinä on sellainen viemärikohta…”

”Sitä ei kannata lukea ruokapöydässä, koska siinä on sellaisia juttuja, jotka eivät sovellu ruokapöytään.”

”Sitä kannattaa lukea koko ajan, sillä se on NIIN HYVÄ!”

 

Hauskoja lukuhetkiä! Voit lukea kirjasta lisää – ja halutessasi myös tilata sen – suoraan täältä!

– Johanna

 

Jo NesbøTohtori Proktorin Pierupulveri, WSOY 2017, kuvitus: Per Dybvig, suomennos: Outi Menna, 219 sivua

 

Tämä juttu on kaupallinen yhteistyö WSOY:n kanssa, mutta kaikki esittämäni mielipiteet yms. ovat tietysti täysin omiani.

Kirjalinkit vievät suoraan Adlibriksen sivuille. Niiden klikkaaminen on täysin maksutonta, vaaratonta yms., mutta jos päätät tilata kirjan ko. linkkien kautta, Adlibris maksaa minulle pienen komission. (Sinulle tästä ei tietenkään tule mitään lisäkuluja!!) Suuret kiitokset, että päättäessäsi hankkia ko. kirjan käytät tässä jutussa olevia kirjalinkkejä  ja tuet tätä kautta Taidekodin ylläpitämistä!

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Tohtori Proktori

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *