Lasten synttärit ovat ihana asia. Ne ovat iloa ja riemua, herkkuja ja yhdessäoloa. Samalla ne ovat kuitenkin yksi keskustelupalstojen kiistellyimmistä aiheista.

Kun on kyse lasten syntymäpäiväjuhlista, tuntuu siltä, että tuomio on taattu. Ei saisi askarrella. Ei saisi valmistella. Ei saisi antaa pieniä arvontapusseja vieraille. Ei saisi tarjota karkkia. Ei saisi olla edes paperipillejä. Ei saisi viedä kavereita muualle kuin omaan kotiin. Ei saisi kutsua pelkästään parhaita kavereita. Mutta ei saisi kuitenkaan kutsua isoakaan kaveriporukkaa. Ei saisi antaa lasten riehua. Mutta ei saisi tarjota hyviä puitteitakaan. Ei saisi hyödyntää eri yritysten ihania synttäripaketteja. Mutta ei saisi myöskään stressata. Pitäisi olla tosi tavallinen. Ei yhtään liikaa. Eikä yhtään liian vähän.

Mutta mitä jos vaan miettisi, mikä olisi ihaninta omalle lapselle? Onko se ehkä viidennet HopLop-synttärit tänä syksynä? Tai kivat kotijuhlat parhaiden kavereiden kanssa? Tai teatteria? Elokuvaa? Taideseikkailua? Pizzaa? Tai piirileikkejä?

 

Parkour-synttärit

 

Päästin itse ensimmäistä kertaa irti askartelupakostani ja suostuin luopumaan massiivisesta (ja rakastamastani) järjestelyvastuusta. Meillä oli edellisviikolla elämämme ensimmäiset synttärit jossain muualla kuin kotona. Ja luulenpa vaan, ettei tämä kerta suinkaan jäänyt viimeiseksi… 😉

Päätimme juhlia esikoisemme 7-vuotissynttäreitä parkour-hengessä lapsen omassa suosikkipaikassa, lasten liikuntapalveluita tarjoavalla Gymillä. Tässä perusteet valinnallemme!

1. Juhlien sisältö

Se, mikä omasta mielestäni voisi olla kivaa synttäritekemistä, ei tunnu toimivan seitsenvuotiailla pojilla. Tai onko joku saanut liikunnallisesti aktiivisen poikaporukan askartelemaan rauhassa pöydän ääressä? Tai edes rakentelemaan legoilla? Siis nimenomaan silloin, kun on kyse juhlista?

Oman kokemukseni perusteella trampoliini, puolapuut, renkaat ja juoksu vetävät tätä joukkoa huomattavasti tehokkaammin puoleensa. Mutta omista, poikkeuksellisen hyvistä, puitteistamme huolimatta ei ainakaan meidän kotimme liikuntakapasiteetti oikein riitä useammalle vauhdikkaalle lapselle… (Entä sitten, kun neliöitä on yli puolet vähemmän!? Tai pihaa ei ollenkaan?)

Gymin tilat riittävät. Siellä saa liikkua.

 

Gymi-synttärit / Parkour-synttärit

 

2. Ajansäästö

Vaikka itse nautinkin juhlien valmistelusta, koristelusta, askartelusta ja väkertämisestä, ei monellekaan lapselle taida olla juurikaan merkitystä sillä, miten kuppikakkujen päällys on pursotettu tai millaiseen nauhaan juhlaviirit on kiinnitetty… Onhan se vähän turhaa käyttää tuntikausia aikaa sellaiseen, jota ei juuri kukaan taida edes huomata (ei siis enää oikein itse sankarikaan)…

Miksei siis viedä juhlia paikkaan, joka ei kaipaa erillistä juhlarekvisiittaa vaan tarjoaa erityistä tunnelmaa ihan sellaisenaan?

(Kyllähän minä toki vielä juhlapaikan valittuammekin yritin miettiä näihinkin juhliin kaikenmaailman askarteluideoita ja muffinssikoristeita, mutta hei, jos kyseessä on parkour-synttärit, eikö se parkour riitä? Niinpä.)

 

Parkour-synttärit

 

3. Stressittömyys

Sankarimme ensimmäinen ajatus omasta synttärijuhlapaikastaan oli HopLop. (Niin, hän on siis ollut juhlimassa jo useamman kaverinsa synttäreitä kesällä avatussa Suomenojankin HopLopissa. Miksi sinne pitäisi päästä taas?! Eikö se ala olla jo tylsää?)

HopLop-konsepti on onnistuttu kehittämään ilmeisen toimivaksi, enkä missään nimessä halua vähätellä ko. firmaa. Mutta arvaa vaan, halusinko viedä omat juhlamme Suomen suurimpaan härdellipaikkaan…?

Kun ensimmäisen kerran saatoin lapseni tähän upouuteen HopLopiin, oli niin sankari kuin muutkin vieraat jo levittäytyneet ympäri jättimäistä hullunmyllyä. Eihän sieltä meinannut löytyä yhtäkään tuttua… Toisissa juhlissa kaaokseen oli osattu varautua, ja sankarin vanhemmat toimivat tiukkoina poliiseina johdattaen juhlajoukon suoraan heidän omaan tilaansa. (Ja isä kuulemma seisoi jykevänä porttina huoneen ovella, jotteivät vieraat onnistuisi karkaamaan omille teilleen ennen aikojaan…) Yksillä synttäreillä puolestaan juhlajoukko (oma lapseni mukaanlukien) ehti rynnätä ympäri viereistä kauppakeskusta, ennen kuin juhlat olivat varsinaisesti vielä edes alkaneet…

Ei siinä mitään, hyvä meno ja valtavan kivaahan noissa kaikissa juhlissa on kuulemma ollut, mutta nostan todella hattua niille vanhemmille, joiden stressinsietokyky kestää sen, että vieraat lapset säntäilevät hallitsemattomasti, katoavat väkijoukkoon ja juoksevat väistämättä silmänkantamattomiin. Minun ei kestä.

 

3. Hallittavuus

Yksi Gymin ehdottomista vahvuuksista on se, että koko salin saa omaan käyttöönsä. Siellä ei siis ole muita synttäriporukoita eikä muitakaan ihmisiä samaan aikaan. (Siis ohjaajaa lukuunottamatta.) Gymillä toiminta on hallittua – vauhdikkuudesta huolimatta. Siellä koko juhlajoukko pysyy kasassa ja saa viettää yhteisen hetken.

 

Parkour-synttärit / Gymi-synttärit

4. Ohjattu kokonaisuus

Gymillä toiminta ei myöskään ole ihan päätöntä ryntäilyä, vaan koko puolitoistatuntinen (tai vaihtoehtoisesti tuntinen tai kaksituntinen) on ohjattu. Alkuhipan jälkeen päästään kiertämään saliin rakennettua teemarataa (parkour / sirkus / voimistelu / tms.). Ohjaaja neuvoo, näyttää ja opastaa. Jokaisella on mahdollisuus oppia uusia temppuja.

Itse olin hitusen skeptinen sen suhteen, miten Gymin ohjaaja onnistuisi innostamaan kaikki pojat hippaleikkeihin ja miten hän saisi porukan pidettyä iloisesti ohjauksessaan. Epäily oli täysin turha. Oli loistavaa, miten innoissaan kaikki ampaisivat leikkiin ja radalle. Ja oli ihan uskomatonta, miten hyvällä otteella ohjaaja kokosi ryhmän aika ajoin kasaan, muistutti säännöistä, aloitti yhteisen leikin ja piti koko tunnin otteessaan. Ammattilainen on ammattilainen.

 

Parkour-synttärit

 

5. Hyödyllisyys

Kun ohjattu liikuntaosuus päättyi ja oli aika siirtyä herkkujen pariin, näki, että koko juhlaporukkamme oli totisesti liikkunut. Oli punaisia poskia, hikisiä hiuksia ja iloisia hymyjä. Jokainen oli saanut hauskan hikiliikuntatunnin!

 

Gymi-synttärit

 

6. Luovuus

Vaikka nämä synttärit eivät olleetkaan taidesynttärit, teatterisynttärit, leffasynttärit eivätkä mitkään muutkaan suoranaiset kulttuurisynttärit, oli ilmassa nytkin toki luovuutta. Kuten olen aikaisemminkin kirjoittanut, parkour on itseilmaisua ja luovaa liikettä.

Ja Gymillä on toki mahdollista järjestää myös erilaisia satu- ja seikkailusynttäreitä! Luulenpa vaan, että ensi tammikuussa me juhlimme samaisessa paikassa viidakko- tai sirkustunnelmissa nelivuotiaiden kanssa… 😉

(Tai siis paikka ei voi olla kirjaimellisesti ihan sama, sillä Espoon Gymi on juuri muuttamassa Niittykummusta upouusiin tiloihin Suurpeltoon. Muita Gymejä löytyy Helsingin Herttoniemestä, Kirkkonummelta ja Valkeakoskelta.)

 

Parkour-synttärit

7. Halutut herkut

Gymin juhliin tuodaan omat tarjoilut, eli kenenkään ei ole pakko tyytyä monille juhlapaikoille tyypilliseen, superhalpaan ja superepäterveelliseen karkki- ja sipsitarjoiluun. Tarjolle voi HALUTESSAAN tuoda vaikkapa sokerittoman raakakakun ja porkkanatikkuja. (Tosin kyllähän lapset niitä sipsejä ja karkkeja tuntuvat odottavan, ja meidänkin hedelmätarjottimemme palasi kotiin liki koskemattomana…)

 

Gymi-synttärit

 

8. Hinta

Ja sitten rahapuoli. Eihän Gymi-juhlat suinkaan ole ilmaiset. Ne maksavat esim. pääkaupunkiseudun Gymeillä kahdeksan hengen porukalta 216 € (1,5 h). Toisille tuo on tietysti valtavan iso summa, mutta tiedän, että hyvin moni maksaa parisen sataa euroa hyvinkin mielellään siitä, että saa laadukkaat, hallitut, ohjatut ja hauskat synttärit, joiden aikana lapset pääsevät iloitsemaan yhdessä ja liikkumaan luovasti – ilman että itse tarvitsee tehdä muuta kuin lähettää kutsuviestit ja tuoda paikalle esim. jätskit. Se nimittäin riittää. Suosittelen. Oikeastaan aika halpaa.

 

9. Omia juhlia myös aikuisille

Gymillä voi järjestää lastenjuhlia, mutta paikka toimii loistavasti myös aikuisille. Miten olisi polttarit? Tyky-päivät? Pikkujoulut? Tms.?

 

10. Ei siivoamista

Kun juhlat ovat ohi, voi vain vilkuttaa iloisille, punaposkisille lapsille, kerätä omat tavaransa kasaan ja ajaa hyvillä mielin kotiin. Ei tarvitse siivota – ei ennen juhlia eikä niiden jälkeen. Niin helppoa. Niin ihanaa.

 

– Johanna

 

Juomapullot

 

www.gymi.fi

 

 

Omat juhlamme on saatu ilmaiseksi bloginäkyvyyttä vastaan. Kaikki jutussa esitetyt mielipiteet ja näkemykset ovat tästä huolimatta tietysti aitoja ja rehellisiä.

Lue myös muut synttärijuttuni, mm. Lego-synttärit, Pokémon-synttärit ja merirosvosynttärit!

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Parkour-synttärit Gymillä

2 thoughts on “10 syytä järjestää synttärijuhlat Gymillä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *