Tässä on lastenkirja, joka kolahtaa täydellisesti omaan huumorin- ja estetiikantajuuni: Ville Hytösen kirjoittama ja Mira Malliuksen kuvittama Tootoo-vaari ja Tötteröauto (Savukeidas 2017). Se on yhtäaikaa kaunis ja suloinen, veikeä ja viehättävä, höpsö ja hyväsydäminen, yksinkertainen ja kekseliäs.

 

Tootoo-vaari ja Tötteröauto

Viehättävä kuvitus ja veikeä tarina

Bongasin kyseisen kirjan Luetaanko tämä? -blogista, ja halusin heti päästä itsekin näkemään tämän hauskalta kuulostavan uutuuskirjan. Kannatti.

Erityisen ihastunut olen Malliuksen kuvitukseen, sen iloisen murrettuun sävymaailmaan ja hassun hauskoihin hahmoihin. Se on yhtäaikaa niin lempeä ja niin huvittava.

 

Tootoo-vaari ja Tötteröauto

 

Ja entäpä teksti? Ville Hytönen on kirjoittanut tarinan, jonka pääroolissa on kiltti timpuri sekä hänen ahkera ja avulias autonsa. Kaksikko lupautuu korjaamaan kahvilan kattoa ja väärinpäin kääntynyttä keittiötä. Ja saavatpa he ruostuneen moponkin taas pötpöttämään.

Hytösen tarinassa autetaan toisia ja saadaan itsekin apua. Ajatus on yksinkertaisen kaunis. Toteutus sen sijaan on täynnä hupia ja hassuja kömmähdyksiä.

 

Tootoo-vaari ja Tötteröauto

 

Jo hahmojen nimissä on omaleimaista huvittavuutta: Tootoo-vaari, Tötteröauto, Herra Simolin, rouva Lampinen, nuori punapipoinen kaveri ja Lipi Liettualaismopo. Heidän ympärilleen on luotu osuvia vuorosanoja, hauskoja ilmaisuja ja humoristisen selkeää kerrontaa. Ja Tootoo-vaarin Tötteröauto on tosiaan jäätelötötterön mallinen. Ja rouva Lampisen keittiö on tosiaan kääntynyt ihan yllättäen väärin päin. Lipi sanoo PÖT PÖT ja Tötteröauto BRUM BRUM.

Jotenkin tämä kokonaisuus onnistuu viehättämään minua aivan valtavan suuresti. Mutta mitä mieltä ovat poikani (3, vajaa 5 ja 6,5 v.)?

 

Tootoo-vaari ja Tötteröauto

Lapset tykkää, äiti ylistää

Olisin luullut lastenkin hihkuvan riemusta ja nauravan maha kippurassa. Kuvittelin, että tämä hauska tarina persoonallisesta autosta ja hyväsydämisestä korjausmiehestä vetoaisi heihin paremmin kuin mikään muu aikaisemmin lukemistamme kirjoista.

No, ihan näin loistokasta vastaanottoa Tootoo-vaari ja Tötteröauto ei lapsiltani saanut, mutta kyllähän hekin arvioivat ko. kirjan hyväksi ja lukemisen arvoiseksi. 🙂

 

Tootoo-vaari ja Tötteröauto

 

”Ihan hyvä.”

”Ne hahmot oli kivoja!”

”Se oli hyvä se punapipoinen kaveri, kun se puhui sillai hassusti.”

”Se oli hyvä, kun se Töttöröauto kaatui ja ne muut tuli auttamaan.”

”Mutta miks tolla Tootoo-vaarilla on kaks suuta? Miks toinen on iloinen ja toinen surullinen? Mitä, eiks se ookaan suu?! Leuka! Onks toi leuka?!”

 

Tootoo-vaari ja Tötteröauto

 

Hytösen huumori ja Malliuksen jäätelönmakuinen kuvitus taisivat kolahtaa paremmin äitiin kuin poikiin, mutta tästä huolimatta: lukusuositus pojilta ja täydet 10 pistettä äidiltä!

 

Tilaa oma Tootoo-vaari-kirjasi Adlibrikseltä:

Ville Hytönen ja Mira Mallius (kuv.): Tootoo-vaari ja Tötteröauto, Savukeidas 2017, 18,20 €

 

Hauskoja lukuhetkiä!

 

– Johanna

 

Arvostelukappale on saatu kustantajalta.

Kirjalinkit ovat mainoslinkkejä, jotka vievät sinut Adlibriksen sivuille. Linkkin klikkaaminen ei velvoita, veloita tai tee mitään muutakaan sinulle. Jos päätät tilata kirjan linkin kautta, sinulta ei tietenkään veloiteta mitään ylimääräistä, mutta minä saan tästä pienen korvauksen. Suuret kiitokset siis tuestasi!

 

Kaikki Taidekodin kirjavinkit löytyvät osoitteesta taidekoti.com/category/kirjavinkit/.

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

2 thoughts on “Lastenkirja, joka saa äidiltä täydet 10 pistettä – Tootoo-vaari ja Tötteröauto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *