Kuluuko teilläkin lasten housuista polvet puhki? Löytyykö teiltäkin ihan liikaa käyttökelvottomia vaatteita? Mietitkö, mitä voisi tehdä niille vaatteille, jotka eivät kelpaa enää käytettäviksi tai eteenpäin annettaviksi?
Voi olla, että meidän poikiemme vaatteet ovat jotenkin erityisen kovalla kulutuksella, mutta tuntuu kyllä uskomattomalta, että lasten vaatelaatikoista löytyy jatkuvasti lukuisia collegehousuja, joiden polvet ovat reikäiset. Voiko edes olla mahdollista, että pelkästään viikon sisään useammat housut hinkkautuvat täysin puhki ja rikki?!
No, näin on taas käynyt, ja käyttökelvottomien vaatteiden kasa sen kun kasvaa. Mutta eipä hätää, reikäisten polvien ansiosta pojille on nyt syntynyt kasa uusia jumppa- ja kesäshortseja – sekä lisäksi yli 20 itse tehtyä, ihanaa hernepussia!
Tässä jutussa annetaan ohjeet omien DIY-hernepussien tekoon sekä esitellään liikunta-ammattilaisen vinkkejä hernepussien hyödyntämiseen.
Lahkeista hernepusseiksi / tarvikkeet ja ohjeet
Pojat ovat Gymi-jumpassamme innostuneet kaiken muun ohella myös hernepussista, ja keksimmekin leikata puhki kuluneista collegehousuista lahkeet irti ja ommella näistä omia, uusia hernepusseja. Painoimme pusseihin tähtikuvioita tekstiiliväreillä sekä mm. ompelimme saumat ja täytimme pussit kuivatuilla herneillä – ja nyt meillä on tehty jonglööritemppuja, leikitty pussisotaa, treenattu tasapainoilua jne, jne.
Pussien valmistuksessa käytimme seuraavia välineitä:
- Puhkikuluneita collegehousuja (Voit yhtä hyvin käyttää myös esim. paitojen hihoja.)
- Sabluunapaperia (Me käytimme litoposteria, mutta esim. tiivis kartonkikin kelpaa.)
- Sakset, lyijykynä, kuviomuotti tms.
- Tekstiilisormivärejä (+ töpöttimiä, siveltimiä tms.)
- Silitysrauta värin kiinnitystä varten
- Ompelukone + -lankaa
- Kuivattuja herneitä
Hernepussien toteutus eteni seuraavien ohjeiden mukaisesti:
- Leikkaa housujen lahkeista ehjiä, suunnilleen neliön muotoisia paloja.
- Leikkaa sabluunapaperista haluamiasi kuvioita. (Me piirsimme piparkakkumuotin avulla tähtimuotteja, mutta voisi olla hauskaa painaa myös esim. numeroita ja kirjaimia.)
- Töpötä kankaaseen tekstiiliväriä muotin läpi halutuiksi kuvioiksi. (Voit halutessasi myös maalata kuvioita ilman sabluunaa.)
- Anna värin kuivua vähintään 24 tuntia.
- Kiinnityssilitä tekstiiliväri kankaaseen (harson läpi n. 5 min. silitysraudalla).
- Käännä kangas nurinpäin ja ompele reunat kiinni muutaman sentin mittaista aukkoa lukuunottamatta. (Hyödynnä lahkeiden valmiit saumat!)
- Käännä pussi oikein päin ja täytä se kuivatuilla herneillä. (Meillä yhdestä 0,86 € maksaneesta, 500 gramman hernepussista riitti 3-4 pussiin. Helpoin täyttämistapa oli leikata kaupan hernepussin yhteen kulmaan pieni aukko, josta herneet sai kaadettua kankaisen hernepussin sisään. Pojat tosin halusivat pussittaa herneitä myös yksitellen – ja poimia niitä ympäri kotiamme… ;))
- Ompele aukko kiinni.
- Leiki, liiku, nauti ja naura! 🙂
Vinkkejä hauskaan liikuntaan hernepusseja hyödyntämällä
Hernepussien toteutus oli ihana projekti, josta riitti iloa ja puuhaa useammaksi päiväksi. (Ja hernepussileikki jatkuu varmasti vielä päivästä, viikosta ja todennäköisesti jopa vuodesta toiseen!) Kaikki pojat osallistuivat pussien valmistamiseen, ja jälleen kerran erityisen suurta riemua synnytti siksak-ompeleiden huristelu…
Pojat alkoivat välittömästi järjestää uusilla pusseillaan pituus- ja tarkkuusheittokilpailuja. He myös heittelivät niitä pieneen koripallokoriimme, opettelivat jonglöörausta ja kokeilivat pitää niitä päänsä päällä kävellessään. Mutta mitä kaikkea muuta hernepusseilla voikaan tehdä?
Kysyin vinkkejä Christina Nurmelta, joka on perustanut lasten ja nuorten kuntoklubi Gymin, ohjannut tuhansia lapsia liikkumaan, toiminut telinevoimisteluvalmentajana ja vetänyt aikoinaan mm. Pikku Kakkosen aamujumppaa.
Ja, tadaa, tässä ovat Christinan neljä monipuolista vinkkiä! Ja vinkkien alla ovat vielä linkit havainnollistaviin videoihin!
- Hernepussin pyörittely kehonosien ympäri (pää, maha/selkä, reisi, pohje, nilkka, kahdeksikko nilkkojen ympäri, myös istuen)
- Hernepussin heitto ja kiinniotto kahdella kädellä / yhdellä kädellä / kädestä toiseen / kaverin kanssa / maalitauluun (alakautta, yläkautta)
- Tasapainoilua ja erilaisia eläinliikkeitä hernepussien kanssa (pään päällä, olkapäällä, selässä, mahan päällä, leuan alla – vakka kuperkeikkaa tehdessä!)
- Hernepussin liikuttelu jaloilla (heitto koriin tai esim. täysistunnasta pussin vienti jaloilla ylös kohti kattoa ja pään yli lattiaan, siirto takaisin käsiin ja uudestaan alkuun)
Videolinkit: VIDEO 1 JA VIDEO 2.
Hauskoja jumppahetkiä! Tiedän, mitä meillä tehdään tällä viikolla… 😉
– Johanna
Tämä juttu on toteutettu yhteistyössä Gymin ja Gymi Furnituren kanssa.
Tekstiilisormivärit ja sabluunapaperi on saatu Konsta Shopilta.
Kuvissa näkyvä matto on Catalinan Comfort Silver.
Muita tekstiilipainantajuttujamme ovat olleet:
Seuraathan Taidekotia myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä!
Ihana vinkki! Kassillinen tekstiilijätettä sai juuri uuden käyttökohteen 🙂 Löysin hiljattain blogisi ja erityisesti lastenkirjavinkit ovat menneet aina heti kirjastosta varaukseen ja kirjoja on ahkerasti luettu parivuotiaan kanssa.
Kiitos! Onpa kiva kuulla, että olet löytänyt blogini ja saanut sieltä inspiraatiota. 🙂