Onhan se ihanaa katsella kallion laelta auringossa kimmeltävää veden pintaa, kuunnella lintujen laulua ja aistia metsän tuoksuja.  Mutta osaavatkohan ympäriinsä säntäilevät lapset nähdä luonnon kauneuden? Sen tuhannet kiehtovat yksityiskohdat? Värien lukuisat sävyt? Asetelmat, sommitelmat, muodot ja kuosit?

Metsä on paikka, jota minun(kin) lapseni rakastavat. Se on täynnä mahdollisuuksia kiipeilyyn, temppuiluun ja tasapainoiluun, leikkiin ja luovuuteen. Metsä tekee ihan valtavan hyvää – niin lapselle kuin aikuisellekin.

Se on aarreaitta, joka tarjoaa valtavasti materiaalia myös taiteen tekemiseen. On keppejä, kiviä ja käpyjä. On rajaton mahdollisuus yhdistellä ja asetella. Mutta mitä jos joku kerta ei kerättäisikään mitään? Mitä jos keskityttäisiinkin tutkimaan luonnon omaa kauneutta ihan sellaisenaan?

 

 

Luonnon kauneus

 

Kehystettyä luonnon kauneutta

Me olemme joskus ottaneet metsäretkelle mukaamme taulunkehykset ja suunnanneet näiden avulla huomiomme luonnon omiin taideteoksiin. Olemme nostaneet ne rajaamaan näkymiä ja asettaneet ne maahan merkitsemään metsän omaa kauneutta.

Pojat ovat etsineet innoissaan kiinnostavia kohteita kallionpinnasta tai mutalammikoista, pilvistä tai kasvistosta. He ovat valinneet parhaita paloja, tutkineet sävyjä ja muotoja sekä mm. keksineet nimiä näille ”tauluille”. Olemme valokuvanneet valittuja kohteita, ja kotona kameraan tallentuneista ”tauluista” on joskus myös tehty uusia versioita piirtämällä tai maalaamalla.

 

Kehystetty mänty

Luonnonkauneus

Tarvikkeet ja ohjeet

Tämä on valtavan helppo taideidea, johon tarvitsee ainoastaan kevyet taulunkehykset (ilman lasia ja taustapahveja). Halutessaan kehykset voi toki asetella myös metsän kepeistä, mutta ns. oikeat kehykset tuovat puuhaan erilaisen säväyksen. Ne korostavat taulumaisuutta ja taideulottuvuutta. Lisäksi ne kiinnittävät huomion rajattuihin alueisiin keppejä selvemmin ja tehokkaammin.

Ja näin se sujuu:

  1. Pakkaa reppuun taulunkehykset ja mene metsään. (Myös esim. oma piha toimii oikein hyvin!)
  2. Nosta tai laske kehys haluamaasi kohtaan.
  3. Tutki, tarkastele ja ihastele rajattua kohtaa. (Voit laskea sävyjä, miettiä, millaisia muotoja näkyy, pohtia erilaisia mielleyhtymiä, keksiä ”taululle” nimen, pähkäillä, mitä ”taulu” voisi esittää tai mitä siinä tapahtuu jne.)
  4. Valitse halutessasi uusi kohta ja tutkaile tätä.
  5. Halutessasi voit myös ikuistaa rajatun kohteen valokuvaamalla (tai vaikkapa piirtämällä).

 

Rajattua luonnon kauneutta

Pojat kehystettynä

 

Jutun kuvat on otettu edellissyksynä Porkkalanniemessä.

Muita luontoaiheisia juttujani ovat olleet esimerkiksi:

 

Antoisia taide- ja tutkimusretkiä!

– Johanna

 

Kehyksissä luonto

 

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

1 thought on “Idea, joka auttaa huomaamaan luonnon oman, ainutlaatuisen kauneuden

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *