Kymmenen kirjaa ystävyydestä

14.2.2017 Kirjavinkit
Ystävyys / lastenkirjoja

Tänään vietettävän ystävänpäivän kunniaksi olemme lukeneet viime päivinä runsaasti ystävyysaiheisia lastenkirjoja. Mukana tarinoissa on ollut iloa ja surua, opettelua ja oppimista. Useissa kirjoissa on puhuttu siitä, millaista on olla hyvä kaveri – ja millaista taas ei. Saduissa on tuotu esiin epävarmuutta ja ikävää käytöstä, mutta tietysti myös hyvyyttä, ystävällisyyttä ja onnen hetkiä.

Tähän juttuun olen nostanut kymmenen (kotimaista) ystävyyskirjaa, joiden toivoisin luettavan jokaiselle lapselle – myös ilman erityistä ystävänpäiväviikkoa.

Ystävyysaiheisia lastenkirjoja

1. Katri Kirkkopelto: Piki (Lasten Keskus 2016)

Katri Kirkkopellon Piki on kaunis ja koskettava satu pienestä Pikistä, joka yrittää ystävystyä toisten lasten kanssa. Kirjassa kerrotaan, miltä tuntuu, kun innostus vaihtuu pettymykseen, jännitys itkuun. Tarinassa kuvataan elävästi kiusaamista ja leikkien ulkopuolelle jättämistä. Siinä nostetaan esiin pettymys ja paha mieli, kiukku ja kurjat tunteet.

Satu tuo esiin myös sen, miten aikuinen voi auttaa yhteisten leikkien sujumisessa – sekä sen, että usein kuitenkin tarvitaan myös lasten omaa rohkeutta. Ja hienoa on tietysti, että lopulta sekä Piki että muut lapset uskaltavat vastustaa porukkansa ilkeää pomoa…

Ystävyysaiheisia lastenkirjoja: Katri Kirkkopellon Piki ja Molli

2. Katri Kirkkopelto: Molli (Lasten Keskus 2013)

Katri Kirkkopelto on aikaisemmin kirjoittanut myös toisen poikkeuksellisen hienon kirjan ystävyydestä. Molli on satu, jossa yksinäinen olento on pystyttänyt kotitalonsa pihapiirin täyteen erilaisia ”Pääsy kielletty” -kylttejä. Sisällä talossa komeilevat sukulaisten yrmeät muotokuvat ja lannistavat elämänohjeet (Hupi on turhaa! / Itku pitkästä ilosta. / Hymytön päivä hyvä on. / jne.)

Kun pikku Sisu koputtaa Mollin ovelle, alkaa yksinäinen otus pohtia ystävyyttä, siis asiaa, joka on ollut hänelle täysin outo ja vieras. Molli alkaa opetella ystävänä olemista kirjoistaan. Hän lukee ohjeita ja harjoittelee peilin edessä – ja odottaa, että Sisu palaisi ovelle…

3. Maaret Kallio ja Susanna Ruuhilahti: Onnikujan kaverukset ja uusi poika (Väestöliitto 2014)

Onnikujan kaverukset ja uusi poika on Väestöliiton julkaisema lastenkirja, jossa on onnistuttu käsittelemään useita tärkeitä aiheita sadun keinoin. Kirjassa tuodaan esiin jokaisen ihmisen ja perheen erilaisuus sekä annetaan hyviä käyttäytymismalleja moniin tilanteisiin, niin ystävyyteen kuin esimerkiksi omien rajojen asettamiseen.

Tarina rakentuu pihan lasten ympärille, ja omat lapseni kuuntelivat kertomusta oikein mielellään. Aikuiselle tarinan opetuksellisuus on kuitenkin silmiinpistävän ilmeistä – mutta silti ehdottoman onnistunutta.

Ystävyys lastenkirjoissa

4. Mervi Juusola ja Jonna Koski (kuv.): Ystävyyden pelisäännöt (Voimakirja 2014)

Mervi Juusolan kirjoittama ja Jonna Kosken kuvittama Ystävyyden pelisäännöt lukeutuu jo nimensä perusteella opettavaisten kirjojen kategoriaan. Kirja on satu lapsen sosiaalisista suhteista, ja se kannustaa lapsia ja aikuisia pohtimaan yhdessä, mitä on hyvä ystävyys, millainen on reilu kaveri ja mitä lapsi itse kokee ja tuntee.

Ystävyyden pelisäännöt on kiinnostava satukirja Metsäkylän kaveruksista ja heidän haasteistaan ystävyyssuhteissa. Hahmot on kuvattuu kategorisoidun erilaisiksi persooniksi; mukana ovat Pete Jämpti, Kani Ujoliini, Roope Rämänen, Lissu Lieronen ja Arttu Eripää. Heidän kauttaan lapsi pystyy pohtimaan omaa persoonaansa, tunteitaan ja hyviä toimintamalleja.

5. Eppu Nuotio, Anna Nuotio ja Kristiina Louhi (kuv.): Veikko ja Veikko (Otava 2012)

Eppu ja Anna Nuotion kirjoittama sekä Kristiina Louhen kuvittama Veikko ja Veikko on sympaattinen kertomus 5-vuotiaan lapsen ja 78-vuotiaan naapurinsedän uudesta ystävyydestä. Siinä tuodaan esiin sekä lapsen että aikuisen ilo, se miten hauskaa lapsella voi olla uuden aikuisen kanssa ja miten liikuttavan ihanaa voikaan olla, kun aikuinen saa kokea jotain uutta ja ainutlaatuista…

Ystävyys / lastenkirjoja ystävyydestä

6. Sanna Pelliccioni: Onni-poika saa uuden ystävän (Minerva 2012)

Sanna Pelliccionin Onni-poika saa uuden ystävän on osa ihastuttavaa Onni-poika kirjasarjaa. Tässä kirjassa Onnin ja hänen pikkuveljensä naapuriin muuttaa uusi poika, Aram. Onnista ja Aramista tulee hyviä ystäviä, ja heidän perheensäkin tutustuvat toisiinsa. Tarinassa kerrotaan erilaisista kulttuureista ja tavoista, juhlista ja perinteistä – sekä siitä, että erilaisuus on rikkaus.

7. Salla Järveläinen ja Keanne van de Kreeke (kuv.): Ystävyys kuin perhosen kutitus (Pieni Karhu 2010)

Salla Järveläisen kirjoittama ja Keanne van de Kreeken kuvittama Ystävyys kuin perhosen kutitus  tuo esiin erilaisuuden hyväksyntää ja ainutlaatuisuuden arvostamista. Samalla se kertoo, miten ystäväyys voi saada alkunsa yllättävistäkin tilanteista. Kyseessä on kaunis toteutus – niin tarinallisesti kuin visuaalisestikin.

Ystävyys kuin perhosen kutitus

8. Pirkko Harainen ja Ulla Virkamäki (kuv.): Empo ja oikea ystävä (Mäkelä 2016)

Pirkko Haraisen kirjoittama ja Ulla Virkamäen kuvittama Empo ja oikea ystävä kertoo suloisen tarinan pienestä, ystävällisestä leijonasta, joka rakastaa huuliharpun soittamista, mutta nostelee painoja, haaveilee tanssimisesta, mutta pelaa jalkapalloa – kuten kaikki muutkin pojat.

Eräänä päivänä puistoon saapuu outo eläin, josta Empo saa itselleen todellisen ystävän.

9. Marja Kontiokari ja Virpi Penna (kuv.): Nelli ja Osku: Leijona yökylässä (WSOY 2014)

Marja Kontiokarin kirjoittama ja Virpin Pennan kuvittama Nelli ja Osku: Leijona yökylässä on pala lapsuutta, yökyläilyn jännitystä, ristiriitaisia toiveita, pettymystä, kiukkua ja kiherrystä. Se on kertomus siitä, kun Osku tulee yökylään Nellin luokse, mutta heidän leikkitoiveensa eivät kohtaa.

Leijona yökylässä on niin valtavan realistiselta kuulostava kuvaus pienen tytön ja pienen pojan ystävyydestä, siitä, miten toinen haluaa leikkiä hääleikkiä ja toinen Professori Dynamiittia. Tässä kertomuksessa tarjoillaan stereotyyppisiä sukupuolirooleja, mutta näen ja kuulen kirjan sivut elävästi silmieni edessä. Tuntuu kuin useitakin yksityiskohtia olisi eletty omassa kodissamme. Oi, sitä pienen kyläilevän prinsessan temperamenttiä ja romanttisuutta… Ja oi, sitä pienen pojan yökkimistä pussailujutuille… Ja oi ihanuus sitä, että kuitenkin ollaan niin hyviä ystäviä…

Ystävyys / lastenkirjoja ystävyydestä

10. Timo Parvela ja Virpi Talvitie (kuv.): Maukka ja Väykkä (Tammi 2009)

Kymmenes nostomme on Timo Parvelan kirjoittama Maukka ja Väykkä. Emme ole vielä edes ehtineet saada tätä tämänhetkistä iltasatukirjaamme ihan loppuun, mutta siitä huolimatta uskallan antaa vahvan suosituksen tälle ihan ensimmäiselle, ihastuttavalle tarinalle kissan ja koiran ystävyydestä. Arviomme taustana toimivat aikaisemmin lukemamme Maukat ja Väykät, ja ihan selvää on, että näitä tulemme lukemaan vielä paljon lisää!

Ihanaa ystävänpäivää! Ja ihania lukuhetkiä!

– Johanna

Kaikki jutun kirjat on lainattu kirjastosta.

LISÄYS: Lue myös juttuni  Réka Királyn Pieni suuri tarina ystävyydestä kirjasta (Etana Editions 2017)! 

Sisutuksesta kiinnostuneille vinkiksi, että kuvien taustalla näkyvä letitys on uudesta, ihanasta Linie Designin Silver Comfort -matostamme!

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

3 Replies to “Kymmenen kirjaa ystävyydestä”

 1. […] Lue myös juttuni muista ystävyys-aiheisista kirjoista. […]

 2. Hannele sanoo:

  Kiitos taas ihanista vinkeistä😊
  Maalailtiin jouluna hammastahna jämällä ja veskirullalla sydämiä keittiön ikkunaan. Lapset 8 ja 18, molemmat yhtä innoissaan ja äiti myös.

  • taidekoti sanoo:

   Voi, kiitos Hannele! Onpa aina niin ihana kuulla, että vinkeistäni on iloa. 🙂 Ja meilläkin tosiaan äiti on yleensä vähintäänkin yhtä innoissaan kuin lapset… 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.