Etana Editonsin kirjat tuntuvat olevan aina ihania, hurmaavia ja valtavan suloisia. Niin tälläkin kertaa. Juuri ilmestynyt uutuus, Réka Királyn kirjoittama ja kuvittama Pieni suuri tarina ystävyydestä, on kaunis ja herttainen, söpö ja hyväsydäminen. Se on yksinkertaisen hauskasti kuvitettu kertomus viidestä eläinystävyksestä.

 

Pieni suuri tarina ystävyydestä

 

Ystävyys

Tarinan ydin on ystävyydessä, siinä, miten suuri merkitys ystävillä voi olla ja miten tärkeitä he ovatkaan toisilleen.

Ystävyys ja ystävät ovat tietysti ihan valtavan ihana ja tärkeä asia, mutta aina välillä mietin, miten ystävyyttä korostaviin kirjoihin mahtavatkaan suhtautua ne lapset, joilla ei ole omia ystäviä. Miltä heistä tuntuu kuunnella satua, jossa painotetaan hyvien ystävien ihanuutta? Miltä mahtaakaan tuntua se, ettei itse voi kokea samaa?

 

Pieni suuri tarina ystävyydestä

 

Réka Királyn uutuuskirjassa ei ole lähdetty mässäilemään ystävyyden ihanuudella tai sillä, että tottakai jokaisella on ystävä. Király on itsekin pohtinut sitä, ettei ystävyys ole aina itsestäänselvyys.

 

”Nykyisin puhutaan paljon kiusaamisesta ja ulkopuolisuudesta ja siitä miten tärkeää ystävyys on. Mutta ystävyys ei synny aina helposti.”

 

Pieni suuri tarina ystävyydestä kertoo tarinan yhden ystäväporukan – Siilin, Jäniksen, Ketun, Hiiren ja Pöllön – seikkailuista. Se korostaa ihmisten (tai siis tässä tapauksessa eläinten) erilaisuutta ja sitä, miten he voivat olla hyviä ystäviä erilaisuudestaan huolimatta. Toinen on rohkea, toinen pelokas. Toinen haluaa päästä esille, toinen käpertyy kuoreensa. Mutta ne ominaisuudet, jotka saattavat tuntua hyödyttömiltä, osoittautuvatkin hyödyllisiksi…

 

Réka Király: Pieni suuri tarina ystävyydestä

 

Pelko

Tarinan Jänis on rohkea. Hän ei pelkää mitään. Tai niin hän siis aluksi väittää. Siiliä pelottaa lähes kaikki, Kettua ukkonen, Hiirtä ampiaiset. Pelko ja pelkääminen ovat kirjan toinen kantava teema. Aihe on onnistuttu tuomaan pieneen tarinaan lempeästi ja koskettavasti. Pelon kohteet on valittu helposti samaistuttaviksi, ja lapseni kuuntelevat tarinaa kiinnostuneina. Nuorimmaista (3 v.) jopa vähän jännittää.

Kun luemme kirjaa toistamiseen, vajaa 5-vuotiaani hihkuu Jäniksen kyllä pelkäävän, vaikka hän väittääkin, ettei pelkää.

 

”Se pelkää olla siellä korkealla! Se sanoi, ettei se pelkää, mutta kyllä sitä sitten pelottaakin!”

 

Lasta tuntuu huojentavan ajatus siitä, että kaikkein rohkeintakin pelottaa…

Onneksi ystävät auttavat. Onneksi he voivat olla yhdessä.

 

Réka Király: Pieni suuri tarina ystävyydestä, Etana Editions 2017

 

Takaperin

Király kertoo kirjan saaneen alkunsa viimeisestä kuvasta.

 

”Tarina on syntynyt takaperin. Aluksi päässäni ei ollut mitään muuta kuin loppukuva, jossa ystävät istuskelevat yhdessä puun oksalla ja miettivät, miten pääsevät alas. Kuva oli absurdi. Pikku hiljaa tarina ja juoni avautui. Lopulta oli selvää, että tämä tarina kertoo peloista, joita meillä kaikilla voisi olla. Jotkut niistä ovat suuria, jotkut ovat naurettavia, mutta silti ne ovat olemassa, juuri hädässä hyvät ystävät ovat läsnä.”

 

On hienoa, että kirja päättyy tuohon kuvaan. Me saamme mahdollisuuden miettiä, miten satu jatkuu. Vaihtoehtoja löytyy useita. Ihanaa, miten lapseni haluavat auttaa. 🙂

 

Réka Király: Pieni suuri tarina ystävyydestä, Etana Editions 2017

 

Hyviä lukuhetkiä!

– Johanna

 

Réka Király: Pieni tarina ystävyydestä, Etana Editions 2017, 19 €Arvostelukappale on saatu kustantajalta.

Réka Király on unkarilaissyntyinen graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Taiteen maisteriksi Unkarin kuvataideakatemiasta ja Aalto-yliopistosta. Réka on työskennellyt lastenkulttuurin parissa vuodesta 2005: hän on kirjoittanut ja kuvittanut lastenkirjoja, suunnitellut kirjan kansia, taittoja ja tekstiilikuoseja.

Pieni suuri tarina ystävyydestä on toinen osa Réka Királyn Pieni suuri tarina -kirjasarjaa. Ensimmäinen osa, Pieni suuri tarina huomisesta, ilmestyi WSOY:n kustantamana vuonna 2013.

Lue myös juttuni Etana Editionsin Talo kulman takana -kirjasta.

Lue myös juttuni muista ystävyys-aiheisista kirjoista.

Kaikki Taidekodin kirjavinkit löytyvät osoitteesta taidekoti.com/category/kirjavinkit/.

 

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

5 thoughts on “Etana Editionsin uutuuskirja kertoo peloista ja ystävyydestä

  1. Mekin tykkäsimme tästä kirjasta, vaikka vielä en ole ehtinyt kirjoittaa siitä. Aika monessa lastenkirjassa ystävyyttä tosiaan korostetaan paljon, ja ihastellaan ystävien tärkeyttä ja sitä, miten ystävien avulla kaikki onnistuu. Aivan varmasti se voi tuntua hankalalta heistä, joilla ei ole ystäviä. Elina Hirvosen kirjoittama ja Ville Tietäväisen kuvittama kirja Näkymätön onkin oikeastaan kirja heille, joiden on hankala löytää ystäviä (syystä tai toisesta). Mielestäni on tärkeää, että alstenkirjoissa ystävä kuitenkin aina löytyy, sillä onnellinen loppu antaa lapsilukijalle toivoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *