Jos kaipaat ideoita syksyn taidehetkiin, kannattaa hyödyntää tämä juttu! Olen nimittäin koostanut alle kaikki omat suosikkimme edellisvuosien ruskataiteiluistamme. Mukana on kahdeksan ideaa toteutettavaksi niin ihan pienten kuin vähän isompienkin lasten kanssa. Osa mukana olevista tekniikoista on hyvinkin perinteisiä, osa puolestaan uudempia. Toivottavasti löydät näistä jonkun uuden suosikin!

(Juttu on julkaistu alunperin elokuussa 2017.)

 

Syystaidetta lasten kanssa

 

 

1. Painamista lehdillä

Yksi perinteisimmistä syystaiteiluista on lehdillä painaminen. Tämä tapahtuu levittämällä syksyn lehtien takapuolelle esim. sormiväriä (tai vähän juoksevampaa askartelumaalia) ja painamalla maalatuilla lehdillä kuvioita paperiin. Saman voi toistaa useita kertoja erilaisilla syksyn sävyillä.

Lisää tästä tekniikasta voit lukea syksyn 2015 Syystaiteilua-jutustani: taidekoti.com/2015/09/syystaiteilua/.

 

Syystaide

 

2. Painamista foliomytyllä

Kauniita ruskalehtiä voi synnyttää myös foliomytyn avulla. Rypistä foliopala palloksi, kasta se maaliin ja töpötä kuvioita paperille. Syyspuiden varret voi piirtää, mutta ehkäpä kaikkein viehättävimmät rungot syntyy aidoista, oikeista puunoksista, jotka voi liimata töpötettyjen lehtien sekaan.

Tämän tekniikan esittelin edellisvuonna Ruskalehtiä foliolla -jutussani: taidekoti.com/2016/09/ruskalehtia-foliolla/.

 

Ruskalehtiä foliolla töpöttämällä

 

3. Syyspuita maalarinteipillä ja vesiväreillä

Yksi suurimmista suosikkitekniikoistani on maalarinteipin ja maalin yhdistäminen. Näiden avulla voi loihtia mitä näyttävämpiä taideteoksia – Suomen lipuista automattoihin. Ja maalarinteippiä hyödyntämällä voi taiteilla myös valtavan kauniita syysteoksia.

Teippaa paperille teipinpaloja puun rungoiksi ja oksiksi, maalaa vesiväriä isolla siveltimellä teippien päältä ja poista lopuksi teipit kuivuneesta työstä.

Lisäinfoa tästä taideideasta voit lukea Syystaidetta vesiväreillä ja maalarinteipillä -jutustani: taidekoti.com/2016/09/syystaidetta/.

 

Syystaidetta

 

4. Klassisia vahaliitulehtiä

Kenties kaikkein klassisin syyspuuha on lehtikuvioiden loihtiminen vahaliitujen avulla. Tämä on sellainen tekniikka, jonka muistan omasta lapsuudestani, ja samalla se on myös sellainen tekniikka, jota olen halunnut päästä testaamaan omien lasteni kanssa ehkäpä ihan ensimmäisenä. Toteutus tapahtuu näin: aseta lehti tavallisen paperin alle suomupuoli ylöspäin ja väritä paperia lehden päältä lappeellaan olevalla vahaliidulla. Valmista!

Tämänkin tekniikan olen esitellyt syksyllä 2015 julkaisemassani Syystaiteilua-jutussani: taidekoti.com/2015/09/syystaiteilua/.

 

Syystaidetta

 

5. Lehtikuvioita maalitelalla

Hauskaa syksytaidetta on myös lehtikuvioiden loihtiminen maalitelan avulla. Aseta vain lehti paperille ja maalaa tavallisella, vaikkapa askartelumaaliin kastetulla, maalitelalla sen päältä. Kun poistat lehden, jää paperiin ko. lehden muotoinen kuvio. Meillä pojat innostuivat viime vuonna tekemään omiin lehtiteoksiinsa myös erilaisia lisäefektejä – kuten kuvasta näkyy. 🙂

Aihetta käsittelevä Ruska valloillaan -juttuni löytyy osoitteesta: taidekoti.com/2016/09/ruska/.

 

Ruska lasten maalauksissa

 

6. Herkkiä vesivärilehtiä

Kenties kaikkein upein näkemäni syysteos on vaahteranlehti, jonka esikoiseni maalasi viisivuotiaana. Hän otti mallia oikeasta vaahteranlehdestä, piirsi hennot ääriviivat puuväreillä ja värjäsi lehden vesiväreillä.

Tämän teoksen olen esitellyt Luonnonantimia-jutussani: taidekoti.com/2015/09/luonnonantimia/.

Silloisen kolmevuotiaani vastaavalla tekniikalla toteutettu, valtavan ihastuttava syyslehti puolestaan löytyy Syystaiteilua-jutustani: taidekoti.com/2015/09/syystaiteilua/.

 

Syystaidetta

 

7. Maalausta luonnon omilla siveltimillä

Kiva taidehetki syntyy myös hyödyntämällä luonnon omia ”siveltimiä”. Itse maalasimme havupuidenoksilla ja rikkaruohokimpuilla alkukesän vihreyttä Siveltimet suoraan luonnossa -jutussani, mutta saman voi tietysti toteuttaa syksyisemmissä väreissä, kun ruska alkaa vallata luontoa.

 

Luonnon omia siveltimiä

 

8. Kehystettyä luontoa

Toinen luontoon liittyvä (ja muihinki vuodenaikoihin soveltuva) taideidea on ympäristön tarkkailu kehysten läpi. Taulukehysten avulla voi rajata ruskametsästä poikkeuksellisen kauniita kohtia ja keskittyä ihailemaan luonnon omia muotoja, sävyjä jne. Tällaisesta toteutuksesta voit lukea lisää osoitteesta taidekoti.com/2017/05/luonnon-kauneus/.

 

Luonnonkauneus kehyksissä

 

Ihanaa alkavaa syksyä!

– Johanna

 

 

 

Seuraathan Taidekotia myös Facebookissa ja Instagramissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *