Lasteni mielestä kesän paras taidenäyttely on ehdottomasti ollut Helsingin taidemuseon Graffiti (6.4.-9.9.2018).

Heille graffiti ei rinnastu mihinkään kiellettyyn tai lainvastaiseen. Heillä ei ole perspektiiviä graffitin historiaan tai viimeaikojen salonkikelpoistumiseen. Heille on itsestäänselvää, että graffiti kuuluu taidemuseoon. Että se on arvostettua taidetta siinä missä mikä tahansa muukin.

Tästä huolimatta graffitissa on heillekin jotain poikkeuksellista houkuttelevuutta. Sen muotokieli onnistuu puhuttelemaan pieniä poikiani. Tyyli vetoaa. Ja kutkuttaa. Vetää puoleensa.

”Graffiti on mageeta.”

 

Graffiti / HAM

Graffiti – kesän paras näyttely

Helsingin ytimessä sijaitsevan HAMin seiniä koristavat näyttävät seinämaalaukset. Mukana on myös valokuvia ja mm. opas erilaisiin tägifontteihin. On videoita ja ääninauhoja, historiallista esittelymateriaalia ja helsinkiläisgraffitin kehityskaarta.

Kuormalavojen äärelle pääsee piirtämään omia luomuksiaan ja harjoittelemaan persoonallisten tägien tekoa.

Ja mikä parasta: näyttelytilasta löytyy kuntopyörä, jonka avulla voi hypätä kuvitteelliselle fillarimatkalle Ateenan metrotunneleihin! Tämä Sauli Sirviön ja Johannes Rantapuskan interaktiivinen Useless Exercise -installaatio on 7- ja 6-vuotiaideni suurin suosikki.

Mutta mukana oli myös paljon muuta kivaa ja hienoa ja kiehtovaa.

 

Graffiti / HAM

Graffiti / HAM

Graffiti / HAM

Graffiti / HAM

 

Omaa puuhaa lapsille

Yksi maininnan arvoinen seikka on lipunmyynnistä lainattava reppu, joka sisältää 3-9-vuotiaille suunnattua puuhaa. Graffiti-näyttelyyn liittyen repusta löytyy puukynät, vihko sekä pieni puujuna ja kuva junanvaunusta. Näiden materiaalien toivotaan innostavan lapsia vaikkapa omien graffitien suunnitteluun.

On aina ihan loistavaa, kun lapsivieraat huomioidaan museoissa. On ihanaa, että heille mietitään omia, aktivoivia elementtejä.

Itse lainasimme mukaamme yhden repun (henkkareita vastaan), ja 4- ja 6-vuotiaamme kilpailivat innoissaan siitä, kumpi sitä sai kantaa. Repun sisältämiin puuhiin yhdeltäkään lapsistamme ei kuitenkaan oikein herunut kiinnostusta. Vaikka repun materiaaleilla oli suora yhteys näyttelyyn, ei näyttely-ympäristö oikein toimi omalla kohdallamme omaehtoisena puuhastelupaikkana.

Mutta voi että, jospa vaan repusta olisi löytynyt kartta, jonka avulla olisi voinut sukeltaa graffitimaailmaan! Tai bongaustehtäviä! Olen täysin vakuuttunut, että salaperäinen seikkailurata graffitien seassa olisi innostanut jokaisen lapsemme uppoutumaan näyttelyyn entistäkin syvemmin…

HAMin panostus lapsiin ei kuitenkaan rajoittunut reppuun eikä edes näyttelysalin piirustuspisteeseen. Alakerroksesta löytyi suuri seinä, johon kuka tahansa sai piirtää omat merkkinsä. Ja tarjolla on aina myös hauskoja vinkkilappuja, joiden avulla jokainen voi lähestyä taidetta uudenlaisesta näkökulmasta. Ja lisäksi mm. lauantaisin museolla järjestetään kaikille avoimia työpajoja. Kiitos HAM!

Lisätietoja Lasten HAMista löytyy täältä ja lauantaipajoista täältä.

 

Graffiti / HAM

Graffiti / HAM

Graffiti / HAM

 

Kannattaa käydä!

– Johanna

 

Graffiti 9.9.2018 asti HAMissa (Helsingin taidemuseo), Tennispalatsi, Eteläinen Rautatiekatu 8, Helsinki, avoinna ti-su 11-19, liput 12/10 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi, www.hamhelsinki.fi

 

Muita graffitiaiheisia juttujani ovat olleet mm.

 

Seuraathan Taidekotia myös Facebookissa ja Instagramissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *