Pyörivä vappuhyrrä

 

Google tarjoaa lukuisia ohjeita suloisten vappuhyrrien tekoon. Osaa näistä hyrristä ei kuitenkaan ole tarkoitettu pyörimään. Osassa ohjeista puolestaan kerrotaan hyrrän tekemisen olevan helppoa ja nopeaa – mutta tästä huolimatta me emme meinanneet saada aikaiseksi hyrrää, joka tosiaan pyörii kunnolla…

Ajattelin meidän tekevän lasten kanssa siitä vaan ihan nopeasti kivat hyrrät meille kaikille. Mutta toteutus ei totisestikaan sujunut ihan niin näppärästi kuin kuvittelin… Valmiit hyrrät jumittivat. Hyrräosat ponnahtelivat pois varsistaan. Pyörintää ei näkynyt kuin hädin tuskin pienen henkäyksen ajan.

Mikä meni vikaan? Mitä teimme väärin? Miksi ihana ja ihan helppo ohje ei tuonutkaan toivottua lopputulosta? Miten ne hyrrät saa OIKEASTI pyörimään?

Tässä jutussa esittelen, paitsi ohjeen DIY-hyrrien tekoon, myös ne tärkeimmät huomiot onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi. Lopulta meilläkin nimittäin hihkuttiin innosta, kun hyrrät pyörivät vinhaa vauhtia kevättuulessa… 🙂

 

Itse tehty vappuhyrrä

 

Välineet

Hyrrien valmistukseen tarvitaan seuraavat välineet:

 • Paperia
 • Kynä, viivotin ja sakset
 • Paperipilli
 • Nuppineula
 • Helmi
 • Sinitarraa

Helpoiten hyrrät tekee tavallisesta kopio- tai piirustuspaperista. Myös kivat kuviopaperit toimivat oikein loistavasti.

Itse kuitenkin halusin saada papereihinkin lasten omaa kädenjälkeä, ja näinpä lapseni saivat maalata ja koristella omat hyrräpaperinsa.  (Valitsin käyttöömme 200 grammaisen paperin, joka kestää vesivärit muttei kuitenkaan ole ihan liian paksu hyrrien valmistukseen.)

 

Vappuhyrrä / vappuaskartelu

Toteutus

Hyrrien toteutus tapahtuu seuraavasti:

 1. Käytä valmista paperia tai koristele paperi mieleiseksesi. (Meillä lapset piirsivät papereihin Groove Triple One -värikynillä ja suihkuttivat sumutepullolla vettä päälle, jotta värit levisivät kauniisti. Paperien annettiin kuivua kunnolla ennen, kun hyrrien valmistusta jatkettiin.)
 2. Piirrä paperiin 9×9 cm kokoinen neliö ja leikkaa se irti. (Myös 10×10 cm toimii.)
 3. Piirrä neliöön viivat kulmasta kulmaan.
 4. Leikkaa kustakin kulmasta n. 4,5 cm verran. (Huom! Ei liian lähelle keskustaa!)
 5. Paina nuppineula joka toisen sakaran läpi aivan kuin tekisit joulutorttuja.
 6. Paina neula paperin keskustan läpi. (Huom! Tämä on kaikkein tärkein kohta! Reiän tosiaan pitää olla IHAN keskellä, jotta hyrrä toimii.)
 7. Pujota neulaan pieni puuhelmi (esim. 0,5 – 0,7 cm).
 8. Työnnä neula paperipillin läpi. (Jos vielä jostain syystä irrotat neulan pillistä, tee suosilla uusi reikä. Muuten nimittäin neula ei enää pysy kiinni pillissä, vaan koko hyrräosa ponnahtaa pois…)
 9. Laita neulan terävän pään suojaksi pieni määrä esim. sinitarraa. (Siten ettei se koske pilliin.)

 

DIY vappuhyrrä

DIY pyörivä vappuhyrrä / vappuaskartelu

DIY vappuhyrrä

Itse tehty vappuhyrrä

 

Meillä lapset koristelivat paperit ja leikkasivat ne, mutta muuten tässä askartelussa tarvittiin kyllä aika paljon aikuisen apua…

 

Pyörintä

Ja sitten se pyöriminen.

Meille oli ihan itsestäänselvää, että hyrrien pitää tosiaan pyöriä (eikä olla vain koristeita), mutta aluksi tässä pyörinnässä oli aika lailla haasteita. Suurimman syyn uskon olleen sen, että en ollut mitannut tarkkaan hyrräneliön keskikohtaa, vaan olin leikellyt oman testiversioni vähän sinne päin ja vielä painanut neulankin ihan vaan suurinpiirtein keskeltä. Tämä EI toiminut. Suosittelen siis viivottimen käyttöä ja huolellisuutta. 🙂 (Ja tuon puuhelmen funktio on tosiaan mahdollistaa hyrrän pyörintä.)

Kun suostuin ottamaan viivottimen kiltisti käteeni, ongelmat katosivat. Kun toteutus oli tehty huolellisesti, hyrrät pyörivät hurjaa vauhtia pihalla tuulen mukana. 🙂

Ja sisälläkin ne sai kivasti pyörimään puhaltamalla. Tosin tämä(kään) ei onnistunut ihan heti ihan helpolla. Pyörinnän helpottamiseksi kannattaakin:

 1. Puhaltaa tarpeeksi läheltä.
 2. Puhaltaa ikään kuin hyrrän sisään. (Jotta hyrrä tosiaan saa ilmavirrasta vauhtia.)

 

Vappuhyrrä

Kerrothan, jos joku ei toimi!

Kokonaisuudessaan tämä oli kyllä tosi kiva ja lopulta oikein helppokin askartelu, ja näin jälkikäteen tuntuu jopa ihan ihmeelliseltä, ettei tämä meinannut aluksi millään onnistua… 🙂

Samalla tuli mieleeni, että jätäthän näihin omiin blogijuttuihini kommentin, jos huomaat, ettei joku helpoksi kehumani taiteilu/askartelu/tms. tunnu toimivan! Joskus syynä voi nimittäin olla joku ihan pieni ja huomaamaton juttu – kuten itselläni tässä hyrrässä tuo keskikohdan tarkka sijainti… 😉

 

Iloista vappua!

– Johanna

 

P.S. Kannattaa lukea myös muut vapputeemaiset juttuni: Maalausta ilmapalloilla, Värikkäät vappupussukat, Saippuakuplamaalaus ja esim. Itse tehdyt saippuakuplavälineet.

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

3 thoughts on “Näillä vinkeillä syntyy pyörivä vappuhyrrä (helposti, nopeasti ja ihan oikeasti)

 1. Hei.
  Kiitos ohjeesta, tällä hyrrät onnistuivat hyvin.
  Pienen tuunauksen tein ja korvasin sinitarran pienellä pisaralla kuumaliimaa, koska heti hyrrää testatessa sinitarra hukkui ja hyrrä purkaantui. Kuumaliiman kanssa neulan pääkin pysyy paremmin piilossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *