Esittelyssä jokaisen pienen arkkitehdin unelmakirja!

Pihla Meskasen Iloista rakentelua (Nemo 2017) on loistava löytö kaikille niille lapsille, jotka nauttivat ideoida ja suunnitella, rakentaa ja toteuttaa, keksiä ja kokeilla. Ja erinomainen se on ennenkaikkea kaikille meille aikuisille, jotka kaipaamme uusia, kivoja ideoita perheen yhteisiin puuhahetkiin ja lastemme luovuuden lisäämiseksi.

 

Pihla Meskanen: Iloista rakentelua (Nemo 2017)

Arkkitehtuurikoulussa testattuja ohjeita

Meskanen on arkkitehti ja Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin rehtori. Uuteen kirjaansa hän on nostanut 12 hauskaa rakentelutehtävää labyrinteistä igluihin, puumajoista Pokemonien koteihin. Ajatuksena on antaa vinkkejä erilaisten materiaalien käyttöön ja tutustuttaa lapset arkkitehtuuriin (eli tiloihin, taloihin ja tunnelmiin) hauskalla tavalla.

Kirjan ideat ja ohjeet ovat sellaista, joita on testattu ja toteutettu Arkin ryhmissä – ja joista osa on noussut jo aikaisemmin myös oman perheemme suosikeiksi.

 

 

Pihla Meskanen: Iloista rakentelua (Nemo 2017)

 

Näistä meillä ylivoimainen ykkönen on karkkitehtuuri! Siis sellainen rakentelu, jossa yhdistellään cocktailtikkuja toisiinsa pehmeiden karkkien (tai vaikka rusinoiden) avulla. Mutta vaikka olemmekin toteuttaneet tätä rakentelua jo useampaan otteeseen, antoi Iloista rakentelua -kirja tähänkin tekemiseen ihan loistavan perusvinkin: karkkirakennelmat pitää koostaa kolmioista, ei siis neliöistä kuten olemme ajattelemattomuuksissamme ennen tehneet.

Tämän yksinkertaisen ohjeen avulla huojuvat muotomme muuttuivat silmänräpäyksessä tukeviksi (ja poikamme rakensivat reilut pari viikkoa sitten sellaisen ristikon, joka seisoo edelleenkin ylpeästi keittiönpöydällämme…)

 

Iloista rakentelua / karkkitehtuuri

Karkkia, spagettia, sokeripaloja ja paljon muuta

Iloista rakentelua ei ole kuitenkaan pelkästään karkkitaidetta, vaan monipuolinen kattaus erilaisia rakennustekniikoita. Kirjan innostamana ostin itsekin vihdoin kuumaliimapistoolin, ja niinpä meillä on noussut karkkirakennelmien ohella mm. torneja spagetista ja igluja sokeripaloista…

 

Iloista rakentelua / iglu sokeripaloista

Iloista rakentelua / torni spagetista

 

Iloista rakentelua -kirjassa korostetaan suunnittelun merkitystä ja luonnosten piirtämistä ennen varsinaista toteutusta, mutta – kuten saatoin arvata – meillä on ampaistu suoraan toteutukseen ja kestävyystesteihin. Mutta ehkäpä omat pienet arkkitehtini saavat kirjan kautta kipinän myös suunnitelmallisempaan rakentamiseen…

 

Pihla Meskanen: Iloista rakentelua (Nemo 2017)

 

Ja arvaa mitä? Vaikka ko. kirja on ideaali rakentamista rakastaville lapsille, meillä sen sisältämistä askarteluista on innostunut eniten juurikin se lapsi, jota esim. Legot kiinnostavat kaikkein vähiten! Ja sama lapsi on nyt halunnut jäädyttää maitopurkkeihin jäätiiliä ja rakentaa näistä linnoituksia. Ihan loistavaa! 🙂

 

Pihla Meskanen: Iloista rakentelua (Nemo 2017)

 

Taustalla 24 vuoden historia

Iloista rakentelua ilmestyi viime syksynä (2017), mutta se on saanut alkusysäyksensä jo yli 24 vuotta sitten – samaan aikaan kuin Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki. Ehkäpä kirjan vanhahtava ulkoasu on kunnianosoitus tälle pitkälle historialle? Kenties Pia Petterssonin luoma, 90-lukua henkivä fontti- ja värimaailma on tietoinen tyyliseikka? Tätä en tiedä, mutta varmaa on se, että kirjan sisältö on loistava! Suosittelen!

 

Pihla Meskanen: Iloista rakentelua (Nemo 2017)

 

Iloista rakentelua!

– Johanna

 

Pihla Meskanen: Iloista rakentelua (Nemo 2017), hinta esim. Adlibriksellä 26,30 € 

Arvostelukappale on saatu kustantajalta.

Kirjalinkit ovat mainoslinkkejä.

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *