Lukeudut kenties meihin, jotka rakastamme konkreettisia, fyysisiä kirjoja, joita voi pitää kädessään, kääntää sivuja, tutkia kuvia jne. Mutta kuulut ehkäpä myös meihin, joiden aika ei riitä riittävän pitkiin satutuokioihin – ainakaan ihan joka päivä? Kompromissit ovat loistavia. Ja tässä jutussa esittelen yhden sellaisen.

 

BookBeat-sovellus sisältää tuhansia kirjoja

Aika on rajallista

Itselleni on ollut tärkeää lukea lapsilleni mahdollisimman paljon ihan vauvasta lähtien. Nämä hetket ovat olleet mahdollisesti koko lapsiperhe-elämämme palkitsevinta antia. Harmikseni olen kuitenkin joutunut toteamaan yhteisen lukuaikamme vähentyneen huolestuttavasti.

Enää emme lue päivittäin kasapäin mitä erilaisempia kirjoja, emme ahmi sylikkäin tuntikaupalla satuaarteita, emmekä tee riittävän pitkiä retkiä ihastuttaviin mielikuvitusmaailmoihin. Valitettavasti.

Pidän kuitenkin kiinni vähintäänkin iltasatuhetkistä, ja olen hyvin tietoinen siitä, että lukeminen moninkertaistaa lapsen sanavaraston, tukee pärjäämistä koulussa, kasvattaa lapsesta itsevarmemman, opettaa häntä pärjäämään porukassa, kehittää hänestä paremman keskustelijan, auttaa nukkumaan paremmat yöunet jne… (luelapselle.fi)

Koska kaikkea ei kuitenkaan voi (eikä tarvitse!) saada ja ehtiä, olen ottanut myös äänikirjat osaksi arkeamme. Näiden avulla lapset ovat päässeet saturetkille myös esimerkiksi silloin, kun itse laitan ruokaa tms.

Olen lainannut kirjastosta CD-kirjoja ja ostanut kotiimme omia. Aika ajoin olemme hyödyntäneet myös mm. Lasten Omaa Satukirjastoa, mutta jostain käsittämättömästä syystä en ole aikaisemmin tullut sukeltaneeksi laajempien e-kirjavalikoimien pariin. Onneksi joululoman aikaan sukelsin!

 

BookBeat / Siiri ja kauhea kummitus

 

Oletko jo testannut?

Käydessäni joulukuussa juttelemassa mahdollisista tulevista yhteistöistämme Tammella ja WSOY:llä, sain ohimennen vinkin myös BookBeatista, eli sovelluksesta, jonka kautta voi lukea ja kuunnella valtavan määrän kirjallisuutta laidasta laitaan. Ko. palvelun käyttäminen vaikutti olevan kirja-alan ammattilaisille jo täysin itsestäänselvyys (eikä tämä juttu siis pohjaudu minkäänlaiseen yhteistyöhön tai kaupalliseen mainostukseen).

Jostain syystä olen itse kuitenkin ripustautunut perinteisiin kirjamuotoihin. Ei ehkä kannattaisi. Siis pelkästään.

Koska en kuitenkaan usko olevani ainut, joka on jumaloinut fyysisiä artefakteja nykyteknologian kustannuksella, päätin vinkata BookBeatista myös muille.

 

BookBeat-sovellus älylaitteisiin

 

Mikä BookBeat?

BookBeat on älylaitteisiin (App Storesta tai Google Playstä) ladattava sovellus, josta löytyy valtavat määrät kirjallisuutta laidasta laitaan. Mukana on romaaneja, jännitystä, klassikoita, elämänkertoja, novelleja, scifiä, runoja, tieto- ja hyvinvointikirjoja sekä lasten- ja nuortenkirjoja. Valikoima on erittäin suuri ja se kasvaa jatkuvasti.

Osa kirjoista on luettavissa digitaalisina e-kirjoina, osa kuunneltavissa äänikirjoina ja suuri osa näinä molempina. Haluamansa kirjat saa myös ladattua offline-tilaan, eli niitä voi kuunnella missä tahansa. Palveluun voi tutustua kaksi viikkoa maksutta, ja tämän jälkeen se maksaa 16,90 €/kk. Ja tällä summalla kirjoja voi lukea/kuunnella täysin rajattomasti. (Tilauksen voi halutessaan lopettaa milloin tahansa.)

 

BookBeat / lapset

Mitä kaikkea lapsille?

BookBeatista löytyy siis myös satoja lastenkirjoja. Mukana on mm. Siirejä, Elloja, Pateja, Muumeja, Lukupaloja, Lasse-Maijan etsivätoimistoja, Supermarsuja, Maukkoja ja Väykköjä, Uppo-Nalleja, Peppejä jne., jne.

Ja nämä on siis mahdollista joko lukea tabletin/puhelimen näytöltä tai vaihtoehtoisesti kuunnella äänikirjana. Itse olen erityisen innostunut tästä äänikirjaominaisuudesta! (Jatkuvaan sinisen valon tuijottamiseen en nimittäin edelleenkään kannusta ja kuuntelemaan pystyy itsekseen myös lukutaidoton…)

 

Täydellinen matkoilla

Äänikirjat toimivat erinomaisena ”apukätenä” ihan kotiloissakin, mutta ihan täydellinen BookBeat on tietysti esim. matkoilla. Vaikka normaalioloissa suosinkin edelleen fyysisiä kirjoja, kyllähän e-kirjat ovat joissain tilanteissa ylivoimaisia.

Matkoille ei tarvitse kantaa kilokaupalla sen paremmin luettavia kirjoja kuin kuunneltavia CD-levyjäkään. Ja automatkatkin sujunevat helposti satujen maailmassa – joko lukien tai kuunnellen.

Ja ihan huipputoimiva tämä sovellus on ollut myös niinä päivinä, kun lapset ovat olleet kotona kipeinä ja itseni on pitänyt pystyä tekemään myös töitä. Ja suurta apua se on tarjonnut myös silloin, kun omaa kurkkuani on särkenyt, eikä ääneenlukemista ole voinut ajatellakaan…

 

BookBeat / Supermarsu ja jääräpää Janne

Myös ruotsia ja englantia

Yksi loistava lisä BookBeatissa on sen kansainvälisyys. Palvelussa on mukana suomenkielisen kirjallisuuden lisäksi myös ruotsin- ja englanninkielisiä kirjoja. Eli arvaa vaan, innostuinko jo siitä, miten lapset (ja minä itse!) pääsevät BookBeatin avulla helposti myös hauskaan kielitreeniin! Voi olla, että meillä tullaan jatkossa nukahtamaan lempeään englantilaisääneen, kun painan iPadista playtä luettuani ensin itse ns. perinteisen sadun…

 

Myös aikuisille

Tästä sovelluksesta löytyy, paitsi satoja lastenkirjoja, myös tuhansia kirjoja aikuisille. Tämän palvelun avulla en itsekään todennäköisesti olisi tullut luopuneeksi lukuharrastuksestani silloin seitsemän ja puoli vuotta sitten, kun ensimmäinen vauva tuli täyttämään elämämme.

Olisin varmasti kuunnellut äänikirjoja työnnellessäni koliikkilastani päivittäin tuntikausia ympäri lähimetsiä. Olisin varmaan kuunnellut äänikirjoja myös niinä muina hetkinä, kun yritin opettaa kipuilevaa lastani nukkumaan edes hetkittäin – jos ei muuten, niin edes sitten omassa sylissäni…

Ja olisi aivan varmasti helpompi palata romaanien pariin, jos ne olisivat pysyneet matkassani edes ääniversioina näinä kaikkina ensimmäisinä äitiysvuosinani… (Kun siis sain suureksi ilokseni kolme lasta reilun kolmen vuoden sisään…)

Mutta: uusi aika alkakoon NYT! 🙂

 

Antoisia kirjahetkiä!

– Johanna

 

 

Taidekodin kaikki kirjavinkit löytyvät osoitteesta taidekoti.com/category/kirjavinkit/.

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

1 thought on “Lastenkirjat digitaalisina? Miksi kannattaisi kokeilla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *