Uusi esityskausi on käsillä, ja teatterit, kulttuuritalot ja muut toimijat ovat julkaisseet kevään 2018 esityskalenterinsa. Kahlasin ne läpi ja poimin niistä omat suosikkini. Tässä siis kevään 2018 kaikkein kiinnostavimmat esitykset ja esityskokonaisuudet lapsille! (Näyttelyistä kirjoitan oman juttunsa myöhemmin…)

 

Lastenkulttuuri / kulttuuritärpit lapsille / kevät 2018

 

1. Jazz for Kids Espoon kulttuurikeskuksessa

On ihan loistavaa, että Tapiolassa sijaitseva Espoon kulttuurikeskus näyttää vakiinnuttaneen Jazz for Kids -konsertit ohjelmistoonsa!

Kyseessä on tasokkaiden – ja ilmaisten! – jazzkonserttien sarja, johon ovat tervetulleita aivan kaikki perheenjäsenet – myös siis vauvat. Konsertit järjestetään lauantaiaamupäivisin klo 11-11.45 kulttuurikeskuksen Flyygeliaulassa, johon pääsee helposti lastenvaunujenkin kanssa ja josta voi tarvittaessa poistua vaikka kesken konsertin.

Itse konsertit ovat vaihtuvien ammattimuusikoiden esittämiä, 45 minuutin mittaisia kokonaisuuksia, jossa he esittävät oman tuotantonsa parhaita paloja volyymiltaan lapsiystävällisinä versioina. He myös usein kertovat lapsille (ja toki myös muille!) soittimistaan ja musiikistaan. Suosittelen!

Kevään 2018 Jazz for Kids -konsertit ovat:

la 20.1. Riikka Timonen (laulu) ja Senni Eskelinen (kantele)
la 17.2. Via d’Elle: Adele Sauros (saksofoni) ja Leevi Lehikoinen (kitara)
la 10.3. m&m TRAVEL SIZE: Mirja Mäkelä (laulu) ja Mikko Pettinen (laulu, trumpetti & piano)
la 21.4. Sointi Jazz Quintet: Rasmus Soini (sävellykset, piano), Frans Thomsson (saksofonit, huilu), Jasmin Afaneh (trumpetti, huilu), Panu Luukkonen (pasuuna, tuuba) ja Oskari Siirtola (kontrabasso)

 

2. Sellosalin Lasten lauantait

Toinen erityisen kiinnostava espoolaiskonsepti on Leppävaarassa sijaitsevan Sellosalin Lasten lauantait. Ko. talo tarjoaa toki arkiaamuisinkin erinomaisia esityksiä pienille lapsille ja mm. päiväkotiryhmille, mutta kuukausittaiset lauantaiohjelmat mahdollistavat myös työssäkäyvien perheiden osallistumisen talon tilaisuuksiin.

Lauantaiohjelmistoon lukeutuvat mm. Kikattava Kakkiainen (la 13.1. klo 15), Hevisaurus (la 3.2. klo 15) tai Pikku Papu (la 12.5. klo 13 ja 15).

 

3. Disney on IceLumotut maailmat Hartwall Arenalla

Emme ole itse kertaakaan kokeneet Disney on Ice -jääshowta, vaikka olemmekin kuulleet aikaisempien vuosien esityksistä paljon kehuja. Tänä vuonna siis voisi vihdoin olla meidänkin aikamme kokea maailmanluokan jääspektaakkeli ja nähdä jäällä Autot, Elsa ja Anna, Ariel ja Toy Story -lelut! Disney on Ice – Lumotut maailmat Hartwall Arenalla Helsingissä 8.-11.2.2018!

 

4. Pinokkio Tanssiteatteri Hurjaruuthissa

Helsingin Kaapelitehtaalla sijaitseva Tanssiteatteri Hurjaruuth tuo maaliskuussa (3.3.2018) ensi-iltaan oman versionsa klassisesta Pinokkio-sadusta. Ko. teatterin käsittelyssä klassikkotarina herätetään eloon klovnerian, fyysisen teatterin ja musiikin keinoin. Ja mukana on toki myös ripaus sirkusta…

Nähtyäni Hurjaruuthin muitakin Pölyt pois klassikoista! -esityksiä (kuten Peukalo-Liisan, Piparkakkupojan ja Pikku Prinssin), voin melkein luvata, että Pinokkiokin tulee olemaan upea!

 

5. Tiitiäisen pippurimylly Tanssiteatteri Raatikossa

Vantaalaisen Tanssiteatteri Raatikon kevään 2018 ensi-ilta (8.3.2018) on Tiitiäisen pippurimylly, joka pohjautuu Kirsi Kunnaksen iki-ihaniin runoihin – nykymaailmaan sovellettuna tanssitarinana.

Ja voi että, miten meillä rakastetaankaan Tiitiäisen tuutulaulua ja monia muita Kunnaksen runoja. Jos siis lavalla voi nähdä samaan aikaan vaikuttavaa nykyteatteria sekä mm. Herra Piipoon ja Haitulan, me tulemme olemaan paikalla!

 

6. Kansallisoopperan ja -baletin lastenohjelmisto

Kun Kansallisooppera ja -baletti tekevät esityksiä lapsille, kannattaa liput hankkia välittömästi! Tämän talon liput nimittäin tuntuvat menevän ns. kuumille kiville, ja upealta kuulostava Muumipeikko ja taikurin hattu -balettikin (23.1.-2.2.2018) on ymmärrettävästi jo loppuunmyyty.

Onneksi talosta kuitenkin löytyy myös muuta, kuten Lasten taidetuokiot, Vauvojen taidetuokiot ja 29.1.2018 ensi-iltansa saava Tuhkimo-miniooppera. Ja kannattaa laittaa kalenteriin myös oopperatalon Avoimien ovien päivä 10.3.2018!

 

7. Bravo!-festivaali pääkaupunkiseudun kulttuuritaloissa

Kevään yksi merkittävimmistä lastenteatteritapauksista on Bravo!-festivaali. Kyseessä on kansainvälinen lasten- ja nuorten teatterifestivaali, joka viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhlaansa.

Festivaalin ohjelmassa on kahdeksan kansainvälistä esitystä sekä kaksi kotimaista ensi-iltaa. Esityksiä saapuu eri puolilta maailmaa: Israelista, Etelä-Koreasta, Belgiasta, Iso-Britanniasta, Tanskasta, Italiasta, Virosta ja Suomesta. Esitykset sekä runsas oheisohjelma valtaavat pääkaupunkiseudun kulttuuritalot 10.-18.3.2018.

(En tällä hetkellä valitettavasti päässyt heidän omille sivuilleen, mutta ohjelmatietoja löytyy jo mm. Espoon kulttuurikeskuksen ja Sellosalin sivuilta…)

 

8. Ruutia!-tanssifestivaali Hurjaruuthissa

Kevään toinen suuri lastenfestivaali on Ruutia! eli Tanssiteatteri Hurjaruuthin emännöimä kansainvälinen tanssifestivaali lapsille ja nuorille. Kaapelitehtaalla järjestettävillä festivaaleilla nähdään korkeatasoisia tanssiesityksiä Suomesta ja ulkomailta. Lisätietoa esityksistä ilmestynee lähiaikoina Hurjaruuthin sivuille.

 

9. ja 10. Ella ja kaverit konsertissa sekä RSO Piilometsän soitinsatu Musiikkitalossa

Torstaina 12.4.2018 klo 18.30 Musiikkitalossa (Helsingin Töölönlahdella) on mahdollisuus kokea Helsingin Kaupunginorkesterin koko perheen tarinallinen Ella ja kaverit konsertissa -konsertti ja kuulla Iiro Rantalan uudet sävellykset Timo Parvelan tulevaan Ella ja kaverit -kirjaan.

Torstaina 26.4.2018 klo 10 Musiikkitalossa on puolestaan mahdollisuus nähdä RSO:n ja Musiikki- ja Kulttuurikeskus VERSO:n yhteistyökonsertti Piilometsän soitinsatu. Tässä konsertissa seikkaillaan Prokofjevin balettisarjan tahtiin James Gaffiganin johdolla.

 

11. ja 12. Pate aarresaarella Jyväskylässä ja Rovaniemellä

Yksi Timo Parvelan viime syksyn kirjauutuuksista, Pate Aarresaarella, pääsee keväällä 2018 teatteriensi-iltaan niin Jyväskylässä kuin Rovaniemelläkin. Jyväskyläläisessä Teatteri Eurooppa Neljässä Pate aarresaarella -esityksen ensi-ilta on tammikuussa ja Rovaniemen Teatterissa 20.4.2018.

 

13. Ihmemaa Oz Kotkan kaupunginteatterissa

Kotkan kaupunginteatterin suurella näyttämällö saa huhtikuussa (14.4.2018) ensi-iltansa L. Frank Baumin klassikkosatuun pohjautuva Ihmemaa Oz. Tämän esityksen johdosta luulen, että perheemme suuntaa huhti-toukokuussa viikonloppumatkalle Kotkan seudulle… 🙂

 

14. Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaali

Oulussa vietetään kaupungin 37. lasten ja nuorten teatterifestivaalia 2.-5.5.2018. Tarkka ohjelmisto julkaistaan helmikuussa, ja se tulee sisältämään mm. Circo Aereon & Thom Monctonin The Artistin, Race Horse Companyn Ympäri Ämpärin, Oulun kaupunginteatterin kantaesityksen vauvayleisölle sekä suuren kevätkonsertin.

 

15. Lasten Teatteritapahtuma Kuulas Kuusankoskella

Lasten Teatteritapahtuma Kuulas on Kuusankoskella 16.-19.5.2018 järjestettävä festivaali, jossa nähdään lukuisia 0-12-vuotaille suunnattuja ammatti- ja harrastajaesityksiä eripuolilta Suomea. 30-vuotiaan Kuulaksen tämänkeväinen ohjelmisto julkaistaan maaliskuussa osoitteessa kuulas.info.

 

Maassamme on toki tarjolla myös paljon, paljon muutakin hienoa lastenkulttuuria, ja olet ehdottomasti mitä lämpimimmin tervetullut jättämään tähän alapuolelle myös omat teatteri- konsertti- yms. vinkkisi!

 

LISÄYS 9.3.2018:

Helsingin Kaupunginteatteri julkisti eilen kevään superhienon ensi-iltansa: Mörköooppera 22.3.2018! Kalentereista kannattaa siis ehdottomasti varata aika myös tälle Marjatta Pokelan iki-ihanalle 80-luvun klassikolle!

Kansallisteatteri puolestaan paljasti tänään, että heidän Willensaunassaan saa kantaesityksensä Mauri ja mini-isoveli 11.4.2018! Myös tämä vaikuttaa poikkeuksellisen hauskalta! 🙂

 

Antoisaa kulttuurikevättä!

– Johanna

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

 

2 thoughts on “Kevään 2018 kiinnostavimmat lastenkulttuuritärpit (15 esityspoimintaa)

  1. Tosi kiva kun kokoat näitä teatterikokonaisuuksia. Hyvä muistilista, jota voi välillä käydä kurkkaamassa!

    Meidän on tarkoitus ensimmäistä kertaa käydä nyt kevätkaudella tutustumassa Raatikkoon. Vanhemman lapsen kanssa taas ajattelin mennä katsomaan Peter Pania Tikkurilan teatteriin. Ja me ei olla vieläkään nähty Tippukivipausta… mikä vähän nolottaa ja harmittaa…

    Lapset haluaisivat nähdä uudestaan Nukkeatteri Sampon Leonardon lentävät apinat ja itse taas haluaisin nähdä MIAU! pääsiäinen nukkeateatterissa esityksen. Siinä esitys jonka meikäläinen haluaisi nähdä jokaisena pääsiäisenä, vähän kuten aina joulun alla Ihanan joulun!

    Nuo festivaalit kiinnostaisivat tietenkin myös ja olisi kiva käydä myös jollakin reissulla katsomassa teatteria. Mutta pitää katsoa mihin aika ja rahkeet nyt keväällä riittävät. Syksyllä oli aika krooninen aikapula. Nyt itselläni on joustavampi aikataulu mutta toisaalta paljon kaikkea, mitä pitäisi sen puitteissa saada tehtyä. Blogin kirjoittaminen on niin hauskaa, että joskus siihen tulee tuhrattua turhankin paljon aikaa…

    1. Kiitos Piia! 🙂 Tippukivitapausta kyllä suosittelen! Ja jotenkin olen itse nyt valtavan ihastunut ajatuksesta tehdä lasteni kanssa yksittäinkin ns. teatterimatkat eri kaupunkeihin. Tosi kiva, että kerroit teidän lasten ihastuneen noin paljon Sampon Lentäviin apinoihin. Meiltä on nimittäin jäänyt tuo esitys näkemättä, eli asia pitänee korjata pikimmiten… 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *