Laura Merz: Tuhat ja yksi otusta (Etana Editions 2016)

 

”Eräänä päivänä päätin tutkia, millaisia eläinkuvia mieleeni on lapsuudestani jäänyt. Muistanko otukset avaamatta kirjaa, katsomatta mallia mistään? 

Vuorasin työhuoneeni seinät ja lattian paperilla. Roiskin tussia, annoin sen levitä. Jätin kynät ja siveltimet ja otin käyttöön uudet hassut välineet: sudit, puunpalaset, tikut, harjat, sienet, lastat. Leikin kuin lapsi.

Pian jo huomasin mustan läiskän, joka muistutti eläintä…”

 

Nämä sanat löytyvät Laura Merzin Tuhat ja yksi otusta -kirjan esipuheesta (Etana Editions 2016). Ja tätä samaa me ajattelimme kokeilla omien lasteni kanssa viimeistään viikonloppuna. (Tosin siten, ettei ihan koko huonetta tarvitse vuorata…)

 

Laura Merz: Tuhat ja yksi otusta (Etana Editions 2016)

 

Maailman upein eläinkirja

Tuhat ja yksi otusta on ehkä upein kirja, jonka tiedän. Se on lasten oma tietokirja, joka kertoo kiinnostavia faktoja maailman eläimistä. Mutta ennen kaikkea se on visuaalisesti äärimmäisen viehättävä kokonaisuus. Se on sellaista kuvitustaidetta, joka saa omat silmäni nauttimaan, ihastelemaan, loistamaan ja hykertelemään. Tuhat ja yksi otusta on juuri sellainen taideteos, jonka parissa voisi viettää tuntikausia.

Laura Merz on lohjalainen kuvataiteilija, kuvittaja, tekstiilitaiteilija (sekä suuri eläinten rakastaja), jonka teoksia on ollut esillä useissa näyttelyissä ja jonka kuvitukset ovat saaneet monia palkintoja ja kunnianosoituksia.

Ensimmäisen lastenkirjansa sivut Merz on täyttänyt uniikeilla eläinkuvilla. Hän on halunnut tehdä lasten eläinkirjan, mutta ei mitään perinteistä opusta, jossa faktalaatikot ja realistiset kuvitukset rinnastuvat asiatekstiin.

 

Laura Merz: Tuhat ja yksi otusta (Etana Editions 2016)

 

Kymmeniä sivuja visuaalista nautintoa

Merzin kuvitukset ovat nerokkaan yksinkertaisia. Ne ovat mustavalkoisia hahmoja, joissa abstraktisuus ja esittävyys yhdistyvät hauskoiksi kombinaatioiksi. Ne ovat geometrisiä muotoja, musteläiskiä ja hassuja viivoja. Mutta samalla ne ovat täysin tunnistettavia kuvia toinen toistaan kiehtovimmista eläimistä. Ja ne saavat katsojansa pohtimaan tekotapoja ja tarttumaan itsekin maalausvälineisiin!

 

Onko tuo vesiväriä? Vai sittenkin mustetta? Onnistuisikohan tuo sormivärillä? Miten tuollaisen viivan voisi saada tehtyä? Entä tuon ympyrän? Tai nuo kaaret?

 

Laura Merz: Tuhat ja yksi otusta (Etana Editions 2016)

Pisteet myös tekstille

Oma visuaalisuutta janoava katseeni pysähtyy Merzin kuvitukseen, mutta suurta kiitosta annan myös kirjan tekstille. Tarinoissa kaikki on totta, mutta samalla niin hauskasti kerrottua. Kiitos tästä kuuluu Merzin ohella hänen kummitädilleen, eläkkeellä olevalle äidinkielenopettaja Aino Järviselle. Teksti on heidän yhteistä käsialaansa.

Tuhat ja yksi otusta on aivan loistava! Ja lapsenikin tuntuvat viihtyvän kirjan parissa (vaikkei heidän intonsa ko. kirjaa kohtaan ylläkään ihan samoihin sfääreihin kuin omani…)

Kaiken lisäksi jokaisesta myydystä kirjasta lahjoitetaan euro WWF:n työlle tiikerin suojelemiseksi!

 

Laura Merz: Tuhat ja yksi otusta (Etana Editions 2016)

Näin voit kokeilla itse

Kirjan innoittamana kannattaa ehdottomasti kokeilla itsekin maalata viivoilla ja muilla yksinkertaisilla muodoilla kutkuttavan hienoja eläimiä. Kannattaa levittää paperille maalia ja pyöräytellä sitä pahvinpalalla. Kannattaa testata mustetta. Ja kannattaa yhdistää vesivärimaalaukseen vaikka tussia. Ja piirtää silmiä! Ja häntiä! Ja painaa vaikkapa kynän päällä ja mustalla sormivärillä lisäefektejä! Kannattaa testata, kokeilla ja nauttia!

Tässä vielä oma vinkkilistani välineistä, joiden avulla voi kokeilla seurata Laura Merzin jalanjälkiä:

  • Mustaa vesi- tai peiteväriä
  • Mustaa mustetta (jos teiltä löytyy sellaista)
  • Mustaa sormi- tai askarteluväriä
  • Musta tussi
  • Erilaisia siveltimiä ja suteja
  • Pahvinpaloja, sienenpaloja ja/tai muita painamiseen sopivia esineitä (esim. maitotölkinkorkkeja, perunanpuolikkaita yms.)

 

Ja näin tätä taidepuuhaa voi testata:

  • Anna lapsen levittää ja roiskia värejä haluamallaan tavalla.
  • Pahvinpaloilla voi maalata siveltimen tavoin tai esim. painamalla sen reunoilla viivoja. Pahvinpalalla voi myös koittaa levittää esim. sormiväriä viuhkamaisiksi kuvioiksi pyörittämällä palan reunaa paperia pitkin.
  • Etsikää syntyneistä jäljistä eläinhahmoja ja lisätkää näihin tarvittaessa vielä joitain elementtejä esim. tussilla.
  • Ihailkaa teoksia ja keksikää eläinhahmojen ympärille omia tarinoitanne.

 

 

Laura Merz: Tuhat ja yksi otusta (Etana Editions 2016)

 

Ihania taidehetkiä!

– Johanna

 

Tuhat ja yksi otusta -kirjasta löytyy lisäinfoa esim. osoitteesta www.beastiesallsorts.com/.

Tuhat ja yksi otusta -kirjan vois ostaa esim. Adlibrikseltä (21,40 €).

Laura Merzistä ja hänen taiteestaan löytyy lisäinfoa osoitteesta www.designallsorts.com/.

Arvostelukappaleemme on saatu kustantajalta.

Muita Etana Editonsin kirjoja olen esitellyt mm. seuraavissa jutuissa:

Taidekodin kaikki kirjavinkit löytyvät osoitteesta taidekoti.com/category/kirjavinkit/.

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Laura Merz: Tuhat ja yksi otusta (Etana Editions 2016)

1 thought on “Lastenkirja, joka sisältää 60 sivua palkittua taidetta – Miten tehdä vastaavaa itse?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *