Marraskuinen Barcelona on erinomainen lomakohde lapsiperheelle. Tässä ajatuksia, kuvia, kokemuksia ja vinkkejä!

 

Barcelona marraskuussa

 

Barcelona pursuaa taidetta, kulttuuria ja valtavan paljon muuta ihanaa. Kesällä se kuitenkin täyttyy turisteista ja paahtavasta auringosta. Kaikkialla on tuntien jonot, tungosta ja tukalaa kuumuutta.

Tästä huolimatta mekin olisimme suunnanneet tähän väenpaljouteen jo heinäkuun paahteessa – jollei kevään mittaan olisi uutisoitu useaan otteeseen siitä, miten ko. kaupungissa on alettu vastustaa turistitungosta ja asetettu mm. Airbnb pannaan.

Päädyimme viettämään koko kesäloman koti-Suomessa ja nauttimaan monista oman maamme matkakohteista (ks. jutut). Vaikka Suomi-kesämme oli antoisa, helppo ja ihana, jäi meille kuitenkin pieni kutkutus päästä pian jälleen myös ulkomaille. Niinpä varasimme jo elokuun alkupäivinä lennot Barcelonaan.

Ajankohdaksi valitsimme marraskuun. Siis juuri sen kuukauden, kun juuri kukaan muu ei sinne suuntaa. Liputkin sai halvalla. 😉

Sitten tuli terrori-isku. Ja tuli myös Katalonian itsenäisyysjulistukset. Ja me aloimme jo hitusen katua, ettemme olleet sittenkin varanneet ihan vaan pakettimatkaa Kanarialle…

Mutta oli valtava onni, ettemme luopuneet matkasuunnitelmistamme! Tämä Barcelonan matka oli nimittäin erittäin onnistunut.

 

Lempeää lämpöä ja rauhallista väljyyttä

Aurinko paistoi ihanan lämpimästi. Ei likimainkaan siten, että olisi ollut tukalan kuuma, vaan juuri sopivan lempeästi. Paikalliset kulkivat toppatakeissa, mutta meille riittivät ohuet neuleet ja jopa t-paidat oikein hyvin. Oli aivan ideaali sää.

Leikkipuistot ammottivat tyhjyyttään. Ruuhkaisimmillakin ostoskaduilla mahtui kulkemaan. Sagrada Familia -kirkkoon olisi päässyt ilman ennakkolippuja. Park Güelliin pääsi sisään vain hetken jonotettuaan. Miró-museossa ei ollut montakaan muuta vierailijaa. Akvaarioon ei tarvinnut jonottaa hetkeäkään. Busseissa mahtui istumaan. Jne. Jne.

Marraskuinen Barcelona oli ihan täydellinen. Siis ainakin juuri tänä vuonna ja juuri viime viikolla. (En ota vastuuta siitä, jos ensi marraskuussa vaan sataa ja ukkostaa… 😉 )

 

Barcelona lasten kanssa

 

Ei merkkiäkään mistään uhkaavasta

Vaikka koti-Suomessa uutisoitiin matkamme aikana 750 000 itsenäisyysmielisen mielenosoituksesta, ei tästä näkynyt merkkiäkään paikan päällä omassa majapaikassamme, siis alle kahden kilometrin päässä ydinpaikalta. Tuntui täysin absurdilta lukea uutisia massiivisesta suurmielenosoituksesta, kun omalle parvekkeellemme ei näkynyt ketään eikä kuulunut inahdustakaan. Missään ollut mitään uhkaavaa. Eikä edes yhtään lakkoa.

Oli vain upeaa arkkitehtuuria, kiehtovia katukivetyksiä ja kenties maailman parasta taidetta. Oli hienoja puistoja, monipuolisia ravintoloita ja siistejä vessoja. Oli lukuisia leikkipaikkoja ja vaikuttava akvaario. Ja olisi ollut myös valtavan paljon muuta!

Me poimimme matkaohjelmaamme suosilla vain muutamia tärppejä ja nautimme rennosta oleilusta. Koska kaupunki kuitenkin pursuilee lukuisia muitakin äärimmäisen houkuttelevia kohteita, saatamme suunnatta sinne uudestaan heti vuoden päästä. 😉

Tällä kertaa ehdimme kokea mm. nämä:

 

1. Fundació Miró

Joan Miró -museo on yksi niistä paikoista, joka on tehnyt itseeni valtavan suuren vaikutuksen heti ensinäkemältä (15 vuotta sitten). Oli siis täysin selvää, että halusin viedä poikanikin katsomaan tätä paikkaa, joka hehkuu iloa, väriä ja veikeyttä.

Mirón taide on ihastuttavaa. Mirón taide on leikkisää. Mirón taide on vaikuttavaa.

Joan Miró on juuri se taiteilija, jonka teoksiin haluaisin tutustuttaa kaikki lapset! Suuren suuri suositus siis!

Museo sijaitsee Montjuïc-kukkulan rinteellä ja sinne pääsee kätevästi bussilla (no. 55 ja 150). Museolta on hienot näkymät alas kaupunkiin ja rakennuksen takana levittäytyy upeasti hoidettu puutarha (poikien sanoin ”salainen puutarha”) suihkulähteineen, pienine polkuineen jne. Alempaa (Teatre Grecin vierestä) löytyy myös lasten leikkipaikka.

 

Joan Miró -museo Barcelonassa

Joan Miró -museo Barcelona

Joan Miró -museo Barcelona

Joan Miró -museo / Barcelona

Joan Miró -museo Barcelonassa

Joan Miró -museo / Barcelona

Joan Miro -museo / Barcelona

Miro-museo Barcelonassa

Miro-museo Barcelonassa

Joan Miró -museo Barcelonassa

Joan Miró -museo / Barcelona

Barcelona / Puisto Miró-museon takana

Barcelona / puistoalue Miro-museon takana

Barcelona / leikkipuisto Miro-museon lähettyvillä

 

2. Park Güell

Güellin puisto oli toinen niistä kohteista, jotka halusin ehdottomasti sisällyttää matkaohjelmaamme. Kyseessä on Eusebi Güellin Antoní Gaudílta tilaama puistoalue Barcelonan pohjoisosassa. Puisto on valmistunut 1914, ja vuonna 1984 se on liitetty Unescon maailmanperintöluetteloon.

En ollut itsekään vieraillut aikaisemmin tässä kohteessa, ja itse asiassa odotukseni poikkesivat hyvinkin paljon todellisuudesta. Mutta ei suinkaan välttämättä negatiivisesti.

Olin kuvitellut alueeseen kuuluvan useita rakennuksia, runsaasti värikkäitä muureja jne. Näkemieni kuvien perusteella olin muodostanut mielessäni kuvan iloisen värikkäästä alueesta, joka täyttyisi toinen toistaan hauskemmista rakennelmista. Tämä ei ihan pitänyt paikkaansa.

Puiston maksullisessa osassa (liput aikuisilta 7-8 €) sijaitsee toki upeita mosaiikkiteoksia ja persoonallisia rakennelmia, mutta näitä on huomattavasti vähemmän kuin olin kuvitellut. Sen sijaan rakennusten ympärillä leviää todellinen puisto lukuisine mielenkiintoisine yksityiskohtineen. On portaita, siltoja ja pylväitä. On runsasta kasvillisuutta ja upeita näköaloja. On myös useita piknik-paikkoja ja leikkipuistoja. Kyseessä on ihastuttava paikka, joka saa suuren suosituksen ennenkaikkea lapsiltamme!

(Normaalisti liput kannattaa ostaa ehdottomasti etukäteen netistä. Laajaan puistoalueeseen pääsee ilmaiseksi.)

Güellin puistossa sijaitsee myös hurmaava vaaleanpunainen talo, jossa Gaudí on itse asunut ja joka toimii nykyisin pienimuotoisena Gaudí-museona. Liput sisälle ko. taloon maksavat aikuisilta 5,50 €, ja museossa kannattaa toki piipahtaa, jos sinne pääsee yhtä kätevästi kuin oman vierailumme aikana. Pitkien jonojen tms. arvoinen se ei kuitenkaan ole…

 

Park Güell / Barcelona

Park Güell / Barcelona

Park Güell / Barcelona

Park Güell

Park Güell (ns. Gaudin puisto) / Barcelona

Güellin puisto / Barcelona

Güellin puisto (ns. Gaudin puisto) Barcelonassa

Park Güell / Barcelona

Park Güell / Barcelona

Güellin puisto (ns. Gaudin puisto) / Barcelona

Gaudi-museo / Barcelona

Park Güell / leikkipaikka / Barcelona

Güellin puisto (Barcelona)

 

3. L´Aquàrium Barcelona

Yksi lastemme valitsemista Barcelona-kohteista oli akvaario. Olimme kuulleet ja lukeneet tästä monia kehuja ja odotuksemme olivat hyvin korkealla. Ja tottahan toki paikka olikin hieno! Mitenkään ylivoimaiseksi se ei kuitenkaan noussut muiden poikkeuksellisen hienojen akvaariokokemustemme rinnalla (vrt. esim. Hampuri).

Upeinta Barcelonan akvaariossa olivat lasiseinäiset käytävä(t), joissa sai kulkea mm. haiden seassa. Lattiaan oli asennettu hitaasti etenevä liukuhihna, joka kuljetti yleisön rauhallisesti kalojen ”sekaan”.

Akvaariosta löytyi myös monia kiinnostavia paikkoja, joihin lapset pääsivät touhuamaan, ja erityishitiksi meillä nousi kalojen ruokkiminen tuttipulloilla.

Barcelonan akvaario saa lisäpisteitä myös sijainnistaan satama-alueella. Sinne kulkiessa saa siis tilaisuuden ihastella samalla merta ja valtavia huvipursia…

 

Barcelonan akvaario

Akvaario / Barcelona

Aquarium Barcelona

Barcelona / Akvaario

Barcelona / akvaario

Satama / Barcelona

 

4. Sagrada Família

Kenties Barcelonan tunnetuin nähtävyys on Sagrada Família, Gaudin suunnittelema roomalais-katolinen kirkko, jota on rakennettu jo pitkälti toista sataa vuotta (vuodesta 1882 lähtien). Kirkko on vaikuttava nähtävyys jo ulkoa päin, mutta aivan varmasti se tekisi vielä moninkertaisen vaikutuksen sisältä katsottuna.

Koska hävisin äänestyksemme 1-4, me tyydyimme tällä kertaa ihastelemaan tätä keskeneräistä rakennusta pelkästään ulkoa päin – vaikka olisimmekin saaneet liput ovelta jo vajaan tunnin päähän. (Yleensä tämä ei siis suinkaan onnistu näin nopeasti, vaan netin ennakkoliput ovat ehdottomat…)

Kirkon sisätilojen sijaan keskityimme nauttimaan auringosta viereisessä leikkipuistossa, ja esikoisemme innostui heti mm. potkimaan palloa paikallisen pojan kanssa…

 

Sagrada Familia / Barcelona

Sagrada Familia / Barcelona

Sagrada Familia / Barcelona

Leikkipuisto / Barcelona

Leikkipuisto / Barcelona

 

5. FCBarcelona Official Store

Koska perheeseemme on saapunut kuluneen syksyn aikana jalkapalloinnostus, oli selvää, että meidän piti päästä käymään virallisessa FCBarcelona Offical Storessa. Ko. liikkeitä löytyy mm. lentokentältä ja akvaarion vieressä sijaitsevasta Maremàgnum-ostoskeskuksesta. Omalle reitillemme osui ensimmäisenä ydinkeskustan liike Placa Catalunyan -aukion kulmassa (La Ramblan pohjoispuolella, Ronda Universitat -kadulla). Täältä pojat saivat mukaansa uudet pelipaidat, sortsit, pullot yms…

 

FCBotica Official Store / Barcelona

 

6. Bussiliikenne

Barcelonassa on toimiva metroverkko ja taksejakin saanee kätevästi. Itse annan kuitenkin ääneni busseille! On ihan mahtavaa päästä liikkumaan määränpäähän bussilla, ja siinä samalla pystyä ihastelemaan rauhassa kaupunkia (sen sijaan, että matkustaisi maan alla). Ja bussilla pääsee suoraan myös mm. sekä Miró-museon että Güellin puiston eteen.

Mietimme ennen matkaa, ottaisimmeko rattaat mukaan, jotta pystyisimme kävelemään enemmän. Oli kuitenkin erittäin hyvä päätös olla ottamatta näitä ja saada 3-vuotiaallemmekin muutaman päivän aikana lukuisia kävelykilometrejä.

Sen sijaan olisi kannattanut hankkia vähintään pari 1o kerran matkalippua ihan samantien ja hypätä heti ensimmäisenäkin päivänä bussin kyytiin. (Sama lippu käy sekä metroon että bussiin, ja lippuja myydään ainakin metroasemilla. Samalla 10-lipulla voi leimata kaikkien matkat. Alle 5-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.)

 

Barcelona / bussipysäkillä

 

Oli selvää, ettemme ehtisi muutamassa päivässä ahmia kaupungin koko tarjontaa, ja niinpä jäljelle jäi lukuisia kohteita odottamaan seuraavia kertoja. Näitä ovat mm. seuraavat:

 

7. Tiedekesus CosmoCaixa

Tiedekeskus, johon on rakennettu mm. sademetsä! Lue lisää esim. täältä. Omat verkkosivut: www.cosmocaixa.com/

 

8. Museu Picasso

Picasso-museo olisi ollut yksi must see -kohteemme, jos emme mieheni kanssa olisi molemmat täällä jo aikoinamme vierailleet. Nyt jätimme sen suosilla odottamaan seuraavia kertoja.

 

9. Fundació Antoni Tàpies

Antonio Tàpieksen teokset ovat mahtavia, ja hänelle omistettu museo olisi varmasti kokemisen arvoinen. Jos aika olisi riittänyt, olisimme ehdottomasti käyneet täällä!

 

10. Gaudín talot

Güellin puiston ja Sagrada Familian lisäksi Antoni Gaudín arkkitehtuuria edustavat Barcelonassa myös mm. Casa Milà (eli La Pedrera) ja Casa Batlló. Näistä ja muista Gaudí-kohteista löytyy kätevästi infoa esim. Ansku BCN -blogista.

 

11. MACBA – Nykytaiteen museo

Nykytaidemuseot ovat aina käymisen arvoisia! 🙂 www.macba.cat/

 

12. Ranta

Vaikka veden lämpö ei enää riittäisi uimiseen, lapset rakastavat viettää aikaa hiekkarannalla touhuten. Ensikerralla siis myös uimarannalle – vaikka marraskuussa!

 

13. Tavaratalo

Rakastan vieraiden kaupunkien suuria tavarataloja. On ihana katsoa, mitä kaikkea on tarjolla, miten ne ovat esillä jne. Erityisen houkuttelevaa on vierailla ruokaosastoilla!

 

14. Tapas-ravintolat

Espanjassa (tai Kataloniassa) vierailuun kuuluu olennaisena osana tietysti tapakset, ja näitä mekin nautimme iltaisin omassa vuokrahuoneistossamme. Lounaat söimme ravintoloissa, mutta sen sijaan, että olisimme tutustuneet kaupungin parhaimpiin, trendikkäimpiin, herkullisempiin tai tunnusomaisimpiin ruokapaikkoihin, tyydyimme mm. multikansallisiin pikaruokapaikkoihin… Kulinarismiloma jäi siis odottamaan vuoroaan.

 

15. Paljon muuta nähtävää

Barcelonsta löytyy myös mm. suklaamuseo, taikuusmuseo, kuuluisat suihkulähteet, vanha huvipuisto upealla paikalla, lukuisia ostosmahdollisuuksia, runsaasti leikkipuistoja jne. Näistä kannattaa lukea lisää esim. Kids in Barcelona -sivustolta!

 

16. Majoitus

Me majoituimme tällä matkallamme Booking.comin kautta varaamassani GIR80 Apartments -huoneistossa*, jossa oli sängyt jopa seitsemälle hengelle. (Isäni piti alunperin lähteä mukaamme.) Asunto oli oikein siisti, tilava, tyylikäs ja toimiva, ja heidän tarjoamansa lentokenttäkuljetus toimi loistavasti (saapuessamme keskiyöllä).

 

GIR 80 / Barcelona

 

Ensi kerralla taidamme kuitenkin valita kenties jotain hitusen persoonallisempaa. 🙂 Vaihtoehtoja näyttää olevan jopa tuhansia… (Ks. Booking.com*!)

 

– Johanna

 

 

*mainoslinkki

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Marraskuinen Barcelona

2 thoughts on “Barcelona + marraskuu + pienet lapset = huippuloma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *