Pimeässä syysmetsässä / Halloween

Kuka siellä huhuilee? Eli pienten lasten kutkuttavan jännät syysteokset

Kuka siellä huhuilee? Näkyykö ketään? Onko se pöllö? Vai sittenkin MÖRKÖ?

Illat ovat pimentyneet, ja pihapuista on pudonnut jo iso osa lehdistä. Tämän innoittama taiteilimme poikien kanssa kutkuttavan jänniä teoksia, joissa kirkkaat silmät kiiluvat pimeässä metsässä…

Tässä taidepuuhassa yhdistyivät öljyliiduilla piirtäminen, vesivärimaalaus ja tarrojen liimaus.

 

Kummitusmetsä / Halloween

 

Lasten teoksista tuli valtavan kauniita – ja samalla jänniä ja kiehtovan synkeitä. Valokuvissa teosten värit ovat aika vaaleita, mutta luonnossa maalaukset näyttävät paljon pimeämmiltä. (Tuohon ensimmäiseen kuvaan olen kuvannut ne niin, että teokset peilaantuvat keraamisen lieden pinnasta.)

 

Syksyinen metsä

 

Näiden taideteosten työstö aloitettiin teippaamalla akvarellipaperi maalausalustalle ja piirtämällä paperiin mustalla öljypastelliliidulla lehdettömiä puita.

Seuraavaksi puiden päälle laveerattiin leveällä siveltimellä pimeä syystaivas. Itse käytimme peitevärejä, mutta tavalliset vesivärit toimivat yhtä hyvin.

 

Lasten taidetta / Pimeä syysmetsä

 

Vinkkejä

Oleellista on käyttää tarpeeksi suurta sivellintä ja riittävästi vettä. Itse suosin suuria värinappeja, sillä niistä on helppo saada reilusti väriä siveltimeen.

Jotta maalaukseen syntyy kiehtovaa syvyyttä, kannattaa käyttää vähintään kahta väriä. Meillä pojat esim. levittivät ensin (preussin)sinistä ja lisäsivät joukkoon pinkkiä (karmiininpunaista). Osa lapsista lisäsi sekaan myös mm. mustaa.

Kun puut on piirretty runsaasti väripigmenttiä sisältävillä öljypastelliliiduilla, ne nousevat vesivärin alta esiin, vaikka niiden päältä maalaa. Kun liidulla piirtää, kannattaa myös painaa riittävästi.

 

Vesivärimaalausta

Pimeä syysmetsä

 

Kun maalaukset olivat kuivuneet alustoihinsa teipattuina, niihin kiinnitettiin silmätarroja (ostettu aikoinaan Tigeristä). Pojat saivat valita mieleisensä silmät ja liimata ne kurkkimaan oman syysmetsänsä pimeyteen.

 

Silmätarrat

Silmätarrat

Syysmetsässä

 

Tarvikkeet ja ohjeet

Tässä vielä tiivistettynä tähän taideprojektiin tarvittavat välineet:

 • Maalausalusta ja maalarinteippiä
 • Vesiväripaperia
 • Musta öljypastelliliitu
 • Vesi- tai peitevärit
 • Leveä sivellin ja vesiastia
 • Silmätarroja (tai esim. valkoiselle paperille piirrettyjä silmiä ja liimaa)

 

Toteutus etenee seuraavasti:

 1. Teippaa vesiväripaperi maalausalustaan.
 2. Piirrä paperiin lehdettömiä puita mustalla öljypastelliliidulla.
 3. Laveeraa paperiin pimeä syystaivas esim. sinisellä, karmiininpunaisella ja mustalla vesivärillä. Maalaa myös puiden päältä.
 4. Anna maalauksen kuivua alustaansa teipattuna.
 5. Kiinnitä kuivaan työhön silmiä ja irrota maalaus alustastaan.

 

Syysmetsässä

Lisävinkki: sadutusta teosten pohjalta

Näiden teosten kautta on hauska antaa lasten keksiä myös omia tarinoitaan. Mitä tapahtuukaan teoksessa? Kuka kurkistaa puun takaa? Mitä on tapahtunut? Mitä seuraavaksi tapahtuu? Kenen ovatkaan toiset silmät…?

Anna lapsen vapaasti kertoa omasta teoksestaan ja kirjoita tarina ylös sanasta sanaan. Mikä tahansa kertomus on täysin oikea. Jokainen sana on täysin oikea. Kaikki pituudet ovat juuri oikeita. Anna lapsen kertoa rauhassa juuri hänen tarinansa!

Kun tarina on valmis, voit lukea tekstin lapselle ja antaa hänen vielä tehdä siihen mahdolliset korjaukset – juuri niin kuin hän haluaa.

Tämä on loistava tapa sanoittaa myös klassisia mörköpelkoja ja alkaa jutella vähän jännistäkin asioista… Vai mitä mieltä olet?

 

Kummitusmetsä

 

”Sieltä tulee kummituksia. Kuuluu ’Pöö’! Ja sitten puut yrittää kaatuilla. Mutta ne ei kaadu. Ja sitten tämä on päärynäpuu. Nää kaikki on päärynäpuita. Sitten tulee mörkö. Tänne tulee mörkö. Loppu.”

 

 

Jänskän kauniita syyshetkiä!

– Johanna

 

P.S. Tämä taidepuuha sopii loistavasti myös Halloween-teemaan! Muita vastaavia ideoitamme löydät seuraavista jutuista: Kummitusjuttuja (jalanpohjalla painetut kummitukset ja vaahteranlehdistä maalatut kummitukset) sekä Halloween-hämähäkkejä vessapaperirullien avulla.

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Kummitusmetsä

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

2 Comments

Vastaa