Uusi Siiri-kirja on ilmestynyt! Teemana mielikuvitusystävät (Mukana ARVONTA)

Ilouutisia kaikille Siiri-faneille: uusi Siiri-kirja on tullut painosta! Ja tässä kirjassa pääroolin saa mielikuvitusystävä!

Tiina Nopolan kirjoittama ja Mervi Lindmanin kuvittama Siiri ja kumma Kasperi on suositun lastenkirjasarjan viidestoista teos. Viime viikolla ilmestynyt kirja jatkaa tuttua Siiri-tyyliä; siinä keskitytään Siirin ja kolmen Oton välisiin suhteisiin ja touhuihin sekä paneudutaan hauskalla tavalla pienten lasten murheisiin.

Tällä kertaa Siiri ja pikku-Otto hyppäävät korkeutta. He kisailevat ja kokevat vaihtelevia tunteita onnistumisten ja epäonnistumisten vuoristoradassa. Kun iso-Otto ja keski-Otto tulevat mukaan, iskee pikku-Otolle rimakauhu. Hän ei uskallakaan enää hypätä, vaan juoksee metsään. Häntä itkettää. Muut varmasti nauravat… ”Ne haluavat olla keskenään. Ne eivät enää tykkää minusta. Minä olen ihan yksin…” 

Mutta pian taivaalle ilmestyy uusi kaveri. Pilvien joukossa näkyy kiharapäinen poika, Kasperi…

 

Siiri ja kumma Kasperi

 

Mikä mielikuvituskaveri?

Mielikuvituskaveri tuo pikku-Otolle lohtua ja auttaa häntä piristymään, iloitsemaan – ja hyppäämään. Toki uudesta kaverista puhuminen tuo mukanaan myös uusia tiukkoja tilanteita ja uutta epävarmuutta, mutta kaiken kaikkiaan Kasperi on juuri sitä, mitä mielikuvituskaveri parhaimmillaan: apu hädän keskellä. (Siis sellaisen suhteellisen pienen hädän, joka voi kuitenkin tuntua lapsen mielestä hyvinkin suurelta…)

Tein pikaisen googlauksen mielikuvituskavereiden merkityksestä, roolista ja yleisyydestä. Tämän katsaus teki varsin selväksi sen, että mielikuvitusystävät ovat hyväksi lapselle (kunhan ne ovat siis kavereita, eivätkä pelottavia mörköjä tms.).

Esimerkiksi australialaistutkimuksessa on kuulemma todettu seuraavaa:

”Yliopisto-opiskelijoita koskettavassa tutkimuksessa selvisi, että opiskelijat, joilla oli ollut mielikuvitusystävä, olivat paljon luovempia, päämäärätietoisempia ja tunteellisesti herkempiä kuin ne opiskelijat, jotka viettivät lapsuutensa ilman näkymätöntä seuraa.” 

Lastenpsykiatrian ylilääkäri Auli Laakso-Santavirta puolestaan kertoo Ylen uutisissa, että lapsi täydentää puuttuvia ominaisuuksiaan kuvitteellisella kaverillaan.

”Mielikuvitusystävän tärkeimpiä tehtäviä on se, että sen kanssa harjoitellaan vuorovaikutustilanteita. Kuvitellun kaverin kanssa koetetaan, minkälaista elämä voisi olla. Leimaavaa mielikuvitusystäville on se, että ne täydentävät lapsen omaa persoonallisuutta ja paikkaavat puuttuvia ominaisuuksia.”

Vau.fi-sivustolla terveyden hoitaja Niina Huttunen puolestaan toteaa mielikuvitusystävien tuovan lapselle turvaa ja auttavan käsittelemään leikin kautta erilaisia tunteita, kuten pelkoa ja epävarmuutta.

”Lisäksi itsekseen höpöttämällä lapsi kehittyy paremmaksi viestijäksi.”

 

Uusi Siiri-kirja

Onko se totta?

Meilläkin on aika ajoin ”näkynyt” mielikuvituskavereita, mutta ehkäpä suuremman roolin ovat saaneet ”eläviksi” muuttuneet pehmolelut. Voi uskomatonta, sitä tarinoiden määrää, jota kolmevuotiaskin voi keksiä nallensa ympärille… Nallen luokse saa mennä leikkimään ihan aina. (Ainakin silloin, kun isoveljet ovat omien kavereidensa luona). Nallella on usein syntymäpäiväjuhlia. (Ainakin aina, kun joku muu perheenjäsen pääsee kaverisynttäreille.) On myös selvää, miten nallen luokse mennään, mitä siellä tehdään ja millaista siellä on – aina tilanteesta riippuen.

Siinä missä meillä haetaan lohtua nallesta, turvautuu pikku-Otto taivaalla asuvaan Kasperiin. Mutta mitä mieltä ovat isommat lapseni siitä, onko Kasperi oikeasti olemassa?

 

”On.”

”Ei, se vaan kuvittelee sen.”

 

Niin, riippuu siitä, miten asiaa tarkastelee…  😉 Mutta selvää on, että kaikki kolme poikaani (7, 5 ja 3 v.) kuuntelevat tätä uutta Siiri ja kumma Kasperi -tarinaa suurella mielenkiinnolla. Hyvä kirja siis.

 

Arvonta

Jos haluat saada ko. kirjan itsellesi, kerrothan siitä jättämällä viestin tämän jutun alapuolella olevaan kommenttikenttään. Arvon lukemamme kirjan kaikkien kommentoijien kesken keskiviikkona 11.10.2017 klo 21.00.  

Tiina Nopola, Mervi Lindman (kuv.): Siiri ja kumma Kasperi, Tammi 2017, 14,90 €

Siiri ja kumma Kasperi on saatavilla myös CD-äänikirjana, 14,20 €!

 

Viidestoista Siiri-kirja

 

Onnea, mielikuvitusta ja hauskoja lukuhetkiä!

– Johanna

 

P.S. Tiina Nopola on tunnettu Siiri-sarjansa lisäksi mm. Sinikka-sisarensa kanssa kirjoittamistaan Risto Räppääjä – ja Heinähattu ja Vilttitossu -kirjoista. Risto Räppääjistä olen kirjoittanut aikaisemmin mm. seuraavissa jutuissa: Viikon Räppääjä-uutuudet: laulukirja ja teatteriensi-ilta, Hyvä Risto! ja Risto Räppää Espoossa. Heinähatusta ja Vilttitossusta ilmestyy blogijuttu vielä tämän syksyn aikana. 🙂

P.P.S. Kaikki Taidekodin kirjavinkit löytyvät suoraan osoitteesta taidekoti.com/category/kirjavinkit/.

P.P.S. Tämä juttu on kaupallinen yhteistyö Tammen kanssa, mutta kaikki kirjoittamani on tietysti pelkästään omia ajatuksiani, mielipiteitäni jne. Kirjalinkit vievät suoraan Adlibriksen sivuille. Niiden klikkaaminen on tietysti täysin vaaratonta, maksutonta yms., mutta jos päätät tilata kirjan ko. linkkien kautta, Adlibris maksaa minulle pienen komission. (Sinulle tästä ei tietenkään tule mitään lisäkuluja!!) Suuret kiitokset, että päättäessäsi hankkia ko. kirjan käytät tässä jutussa olevia kirjalinkkejä  ja tuet tätä kautta Taidekodin ylläpitämistä!

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Siiri ja kumma Kasperi

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

46 Comments

 1. emmi

  Meiltä löytyy pari Siiri-fania ja luultavasti pieninkin tykästyy Siiri-kirjoihin, kunhan ensin hieman kasvaa. 🙂 Mukana arvonnassa!

 2. Miisa

  Oih, Siiri ilahdutti meitä kirjaston kautta viime talvena!!! Nyt olisi kiva päästä päivittämään Siirin kuulumiset ❤

 3. Hannele

  Täällä lukuhiiri äiti toivoo lisää luettavaa. Omalle pojalle olen yrittänyt tartuttaa tätä lukuintoa, mutta vielä on tehtävää.
  Töihin tarvitaan myös uusia kirjoja, tämä uutuus olisi kiva unisatukirja.

 4. Sanna Broman

  Siiri-kirjat naurattaa meillä sekä lapsia että meitä vanhempia aina uudelleen ja uudelleen! Juuri iltasaduksi luettiin hulvaton Siiri ja villi taapero! ❤

 5. Riiti

  Meiltä löytyy yksi oma Siiri-kirja, jota on luettu niin paljon, että se osataan jo ulkoa. Muutamia kirjoja on lainattu kirjastosta ja ovat olleet suosittuja iltalukemisia meillä. Niissä on ollut mukava tarina ja kivat kuvat. Mukaan arvontaan 🙂

 6. Solja

  Siiri-kirjat ovat ihan parhaita. Niitä kirjoja joita ei vielä itsellä ole niin lainataan kirjastosta. Siiri-kirjoja olen lukenut jo vuosia niin omille kuin hoitolapsillekin. 😀 eli todellakin mukana arvonnassa. 👍

 7. Anna

  Mukana arvonnassa. Kaikki edelliset on jatkuvassa lainassa kirjastosta ja kaksivuotias latelee ulkoa Siiri-kirjojen lauseita 😊

 8. NiinaS

  Meidän pikkuinen on viimein alkanut kiinnostua kirjoista! Mitä värikkäämpi sen parempi. Uskon että tämä olisi hitti meidän taaperolle!

 9. taidekoti

  Suuren suuret kiitokset kaikille arvontaan osallistuneille! Arvonta on nyt suoritettu, ja arpaonni suosi Annea. (Hänelle on lähetetty voitosta sähköpostia.) Ihanaa syksyä kaikille! Uusia arvontoja on tulossa taas pikimmiten… 😉

Vastaa