Näin teet rapuessut hetkessä (+ muita ideoita)

Rapujuhlat / DIY-essu

 

Naurua, kuulumisia, leikkiä, laulua, ruokaa ja juomaa. Perinteitä ja uusia kokemuksia. Ihanaa yhdessäoloa ja sukupolvilta toisille siirtyvää ystävyyttä. Tätä oli meidän viimeisin lauantaimme. Saimme istuutua jälleen essut kaulassa ruokapöytämme ääreen ja nauttia rapuja yhdessä ystäväperheidemme kanssa.

Ennen kun aloitimme klassisen ”askartelun” syötävien saksiniekkojen parissa, olimme kuitenkin ehtineet jo askarrella samaisen pöydän ääressä rekvisiittaa juhliimme. Tällä kertaa keskityimme ns. käyttöesineisiin: helposti toteutettaviin rapuessuihin ja lauluvihkoihin.

 

 

Rapu-kuvioita piparkakkumuotilla

 

Helpot rapuessut

Koska meiltä löytyi vanhastaan rapuessut ainoastaan seurueemme aikuisille, päätin tehdä omat essut myös kaikille kahdeksalle lapsellemme. (Vaikka kaikki heistä eivät tainneet edes koskea rapuihin…) Ajatuksenani oli tehdä nopea, helppo, edullinen ja samalla kivan näköinen toteutus.

Päädyin superyksinkertaiseen versioon, jossa tavallinen, valkoinen paperi sai pintaansa muutaman piparkakkumuotilla painetun kuvion.

 

DIY-rapuessu

 

Tarvittavat välineet olivat:

 

Rapuessu syntymässä

 

Toteutus onnistuu seuraavasti:

  1. Taita paperin alareunasta muutaman sentin kaistale essun taskuksi ja liimaa taskun sivureunat kiinni. (Halutessasi voit myös kaventaa paperia leikkaamalla parin sentin kaistaleen reunasta pois. Itse tein näin, koska essut olivat tulossa pienille lapsille.)
  2. Leikkaa paperin yläosaan kaula-aukko. (Voit halutessasi piirtää puoliympyrän esim. lautasen avulla.)
  3. Kasta piparkakkumuotti maaliin ja paina sillä kuvioita paperiin.
  4. Anna maalin kuivua.
  5. Tee essun yläosaan reijät ja solmi niihin nauhat. (Voit toki solmia nauhat halutessasi jo ennen kuvioiden painamista.)
  6. Valmista!

 

DIY-rapuessu

 

Vastaavat essut voisi toki tehdä kestävämmiksi versioiksi suhteellisen helposti myös ompelemalla ne puuvillakankaasta ja käyttämällä askartelumaalin tilalla tekstiilivärejä.

 

Rapujuhlat / lauluvihko

Lauluvihot

Askartelin juhlapöytäämme myös hyvin yksinkertaiset lauluvihot printaamalla parit klassiset laulunsanat ja taittamalla ne punaisen paperin väliin. Vihon kanteen painoin piparkakkumuotilla ravun kuvan ja koristeeksi solmin vielä juuttinauhan.

Samaan ”kansioon” voisi halutessaan tulostaa laulujen tilalle tai lisäksi esim. menun ja rapujen syöntiohjeen. Lisäksi sinne saisi kauniisti piiloon vaikkapa muutamia kosteuspyyhkeitä.

 

Rapujuhlien lauluvihko

 

Näppärä piparkakkumuotti

Näissä askarteluissa käytin tosiaan ravun mallista piparkakkumuottia, mutta samalla tekniikalla syntyy tietysti melkein mitä tahansa kuvioita mihin tahansa juhliin, kortteihin tai vaikkapa lahjapapereihin. Piparkakkumuotit ovat ehdottomasti yksi suosikkivälineistäni askarrellessamme lasten kanssa!

Ks. esim. Persoonallisia lahjapaketteja -juttuni, josssa hyödynsimme piparkakkumuotteja painamiseen. Lisäksi olemme käyttäneet niitä lukuisat kerrat mm. erilaisten muotojen piirtämiseen, ks. esim. seuraavat jutut:

 

 

Rapujuhlat

 

Kivaa viikkoa! 🙂

– Johanna

 

Rapuja

Rapujuhlat

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

Vastaa