Se on jännä tunne. Ihan kuin olisi löytänyt aarteen tutulta metsäpolulta. Tai saanut ensimmäiset silmälasit. Siinä on jotain ihan arkista ja tavallista, mutta samalla jotain aivan uutta, ainutlaatuista ja silmiä avaavaa. On oikeastaan ihan käsittämätöntä, että olemme ajaneet lukuisia kertoja Hämeenlinnan ohi, mutta emme ole kertaakaan pysähtyneet kaupunkiin – siis ennen viime viikonloppua.

 

Verkatehdas / Hämeenlinna

Paljon muutakin kuin keskiaikainen linna

Saimme elää vuoden ensimmäisen kesäviikonlopun keskellä kauneutta ja kulttuuria, iloa ja onnea. Saimme nauttia pikkukaupungin vieraanvaraisuudesta ja uskomattoman monipuolisesta tarjonnasta. Saimme kokea muutamia ihastuttavia elämyksiä – ja alkaa haaveilla niistä lukuisista muista.

Se, mitä ennestään tiesin Hämeenlinnasta, rajoittui pitkälti Sibeliukseen, Aulangon kylpylään ja varsinaiseen linnaan – vaikka ei minulla siis näistäkään ollut henkilökohtaisia kokemuksia.

Poikien tähänastinen Hämeenlinna-tuntemus puolestaan tarkoitti Sibeliuksen 150-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistua Hämeenlinnan Janne -kirjaa (Tapani Bagge ja Salla Savolainen, Tammi 2015).

Tämä kaupunki on kuitenkin myös paljon muuta kuin Sibeliuksen lapsuuskaupunki, kiva kylpylä tai keskiaikainen tiililinna.

Tässä on 10 poimintaani omista viikonloppukokemuksistamme, muista houkuttelevista kohteista sekä sellaisista faktoista, jotka tekevät Hämeenlinnasta todellisen lapsiperheiden(kin!) unelmakohteen!

 

Original Sokos Hotel Vaakuna / Hämeenlinna

1. Sijainti

Lähdetään siitä, että Hämeenlinnaan ajaa Helsingistä tunnissa ja Tampereelta vieläkin nopeammin. Turustakin pääsee perille parissa tunnissa. Kaupunkiin on tarjolla myös erinomaiset bussi- ja junayhteydet.

Ihastuttavaa kaupunki-, kulttuuri-, luonto- tai rantalomaa varten ei siis suinkaan tarvitse kuluttaa juurikaan aikaa, luonnonvaroja eikä edes omia tai kanssamatkustajiensa hermoja.

 

2. Hotellit

Hämeenlinnasta löytyy majoitustarjontaa laidasta laitaan, mutta oman kokemuksemme perusteella voin suositella panostamista laadukkaaseen hotellihuoneeseen. Aulanko on varmasti hyvä valinta, ja esimerkiksi keskustassa sijaitseva, yksityinen Hotelli Emiliakin näyttää oikein viehättävältä. Mutta mitä mieltä olet näistä parvekenäkymistä?

 

Hämeenlinna / Original Sokos Hotel Vaakuna

Hämeenlinna / Original Sokos Hotel Vaakuna

 

Me saimme yöpyä vastikään remontoidussa Original Sokos Hotel Vaakunassa. Tämä hotelli sijaitsee Vanajaveden rannalla, kaupungin keskustassa. Rautatieasemalle on ehkä noin 100 metriä ja kaikkiin keskustan kulttuurikohteisiinkin vain lyhyt kävelymatka. Hämeen linnaankin pääsee kävelemään esimerkiksi ihastuttavaa rantareittiä reilusti alle puolessa tunnissa. (Matkaa on vain 1,7 km.)

Mieheni on viettänyt tässä hotellissa aikaisemminkin useita työmatkapäiviä ja -öitä. Hän on vetänyt hotellin kokoustiloissa ministeriöille esimieskoulutuksia ja syönyt eräänkin viikon aikana neljä kertaa Vaakunan joulubuffetin. Mutta nyt ei ollut joulu. Eikä nyt ollut kenelläkään niin tiukkaa ohjelmaa, että kaikki aika olisi mennyt töiden parissa.

Nyt me olimme perheemme ensimmäisellä, yhteisellä Hämeenlinnan lomalla ja ihastelimme huoneen parvekkeelta auringossa kimmeltävää järven pintaa. Nautimme huoneen antimista ja parvekkeelle levittämästämme piknikistä. Saunoimme ja istuimme kylpytakit päällä aistimassa kesäillan tunnelmaa. Vastarannalla näkyivät kaupungin valot ja mm. merirosvoristeilyjäkin tarjoava risteilyalus (torstaisin 29.6.-3.8.2017 klo 14-16.30).

 

Hämeenlinna / Original Sokos Hotel Vaakuna

Hämeenlinna / Original Sokos Hotel Vaakuna

 

Käytössämme oli Teuvo Lomanin sisustama sviitti. Ja vaikka Teuvon sisustusmaku ei aina menekään ihan yksiin omani kanssa, tämä huone oli kyllä erittäin onnistunut! Vai mitä mieltä olet alla olevista kuvista?

Huoneessa oli oma sauna, ja vuodesohvaan mahtui nukkumaan jopa kolme pientä poikaa. (Tämän sviitin hinta on alkaen 257 €/yö, ns. tavallisten huoneiden alk. 122 €/yö.)

 

Original Sokos Hotel Vaakuna / Hämeenlinna

Original Sokos Hotel Vaakuna / Hämeenlinna

Original Sokos Hotel Vaakuna / Hämeenlinna

Original Sokos Hotel Vaakuna / Hämeenlinna

 

3. Wetterhoff

Kimmoke omaan Hämeenlinnan lomaamme tuli saamastani kutsusta Wetterhoffin talon bloggaribrunssille. Kyseessä on idyllinen kulttuurikeskittymä Hämeenlinnan keskustassa. Tässä arvorakennuksessa toimii lukuisia luovien alojen yrittäjiä. Lisäksi se tarjoaa mm. kokous- ja koulutustiloja sekä käsi- ja taideteollisuusalan koulutusta. Rakennuksessa on myös kahvila sekä mm. käsityötarvikkeita ja sisustustavaraa myyvä Wetterhoff-myymälä. Ehdottomasti käymisen arvoinen kohde! (Kerron Wetterhoffista vielä paljon lisää erillisessä blogijutussa.)

 

Wetterhoff / Hämeenlinna

4. Aulanko

Sillä välin, kun itse olin ammentamassa inspiraatiota Wetterhoffilla, tutustuivat perheemme isä ja pojat Hämeenlinnan luontoon. He olivat ehtineet kolmen tunnin aikana piipahtaa leikkipuistoissa ja potkia palloa. He olivat löytäneet ”ihan mielettömän hienon linnan” ja retkeilleet Aulangon metsissä. He olivat syöneet eväitä ja nauttineet auringosta.

 

Graniittilinna / Aulanko / Hämeenlinna

Graniittilinna / Aulanko / Hämeenlinna

 

Pääsin itsekin vielä samana iltapäivänä näkemään tuon ihan tien vieressä sijaitsevan graniittilinnan, mutta tulemme ehdottomasti retkeilemään toisella kertaa koko perheen voimin mm. näkötornille, jonka kerrotaan inspiroineen lukuisia taiteilijoita ja innoittaneen mm. Sibeliusta säveltämään Finlandian. Haluan itsekin päästä näkemään myös mm. Joutsenlammen, Karhuluolan – ja koko Aulangon puistometsän.

Siinä missä Aulangon luonto oli hurmaava, olivat lasteni mielestä vähintään yhtä hurmaavia myös Aulangon kylpylä ja kylpylähotellin pihapiirissä sijaitseva Hugo Park -seikkailupuisto.

Hugo Park tarjoaa haastetta kaikentasoisille seikkailijoille, ja jopa meidän kolmevuotiaamme sai ylleen turvavaljaat ja pääsi kiertämään alueen ykkösradan. Kuusivuotiaamme innostui astetta haastavammasta radasta niin paljon, että olisi ehdottomasti halunnut päästä sinne heti seuraavana päivänä uudestaan. Ja mustat Tarzan liaanihyppy ja Base Jumpkin alkoivat kutkuttaa sen verran, että nyt vaan odotellaan huimaa pituuskasvua ja iän karttumista… 😉

 

Seikkailupuisto Hugo Park / Hämeenlinna

Seikkailupuisto Hugo Park / Hämeenlinna

 

Hugo Park lukeutui lauantain ohjelmaamme ja sunnuntaina pääsimme polskimaan Aulangon kylpylään. Uiminen lämpimässä vedessä on aina suuri hitti, mutta Aulangon altaat ja juuri sopivan kokoinen vesiliukumäki toimivat meidän perheellemme ihan täydellisesti. Ja kun vielä sai syödä jätskiä uima-altaan reunalla, oli olo aivan kuin ”ihan oikealla etelän lomalla”…

Pelkästään Aulangolla riittäisi tekemistä helposti useammaksikin päiväksi, ja koko kesän ajan kylpylän aulassa on esillä myös Vanajaveden opiston lasten kuvataidekoulun kerrassaan ihastuttava Vedenalainen maailma -näyttely (25.2.-31.8.2017)!

 

Vedenalainen maailma / Vanajaveden opisto / Aulangon kylpylä / Hämeenlinna

5. Hämeen linna, Militariamuseo ja Vankilamuseo

Kun lähtee Hämeenlinnaan, kannataa ehdottomasti kokea myös varsinainen Hämeen linna! Kirjoitan tästäkin vielä erillisen jutun, mutta sanottakoon jo nyt, että vierailuun kannattaa varata kunnolla aikaa. Ympärillä on kauniit puistoalueet, linna itsessään on hieno elämys ja ihan vieressä sijaitsevat myös Militariamuseo sekä Vankilamuseo.

 

Vankilamuseo ja Hämeen linna

 

Me piipahdimme sunnuntaisen Hämeen linna -kierroksemme jälkeen pikaisesti myös tuolla Vankilamuseossa ja saimme nähdä karun autenttista vankilaympäristöä. Näyttävä punatiilirakennus toimi vankilana vuoteen 1993 asti, ja museossa on nähtävillä mm. kolme selliä siinä asussaan, johon ne tuolloin jäivät.

 

Vankilamuseo / Hämeenlinna

Vankilamuseo / Hämeenlinna

 

Militariamuseoon emme tällä kertaa ehtineet, mutta jo ulkona näkyvät tykit riittivät tekemään vaikutuksen niin isoon kuin pieniinkin miehiini. Yksi erityisen kiinnostava vierailupäivä voisi olla sunnuntai 18.6.2017, jolloin ko. museossa vietetään koko perheen Suomenhevonen 110 vuotta -päivää klo 11-16.

 

6. Ravintola Piparkakkutalo

Hämeenlinnastakin löytyy tietysti niin McDonald´s kuin Hesburgerkin, mutta siellä on myös jotain aivan muuta. Me saimme testata lauantai-iltana hurmaavan Ravintola Piparkakkutalon. Oli ihanaa kävellä kesäisessä ilmassa järvenrantaa pitkin muutaman sadan metrin matka hotellilta ravintolaan.

 

Ravintola Piparkakkutalo / Hämeenlinna

 

Valkoista kirkkoa vastapäätä sijaitsi vuonna 1906 rakennettu, vaaleanpunainen puutalo. Saimme astua sisään tähän Selin A. Lindqvistin suunnittelemaan, satumaisen suloiseen taloon, jonka kauppias Anders Skogster oli rakennuttanut perheensä kodiksi (samalle paikalle, jossa oli aikaisemmin sijainnut Albert Edelfeltin lapsuudenkoti).

 

Ravintola Piparkakkutalo / Hämeenlinna

 

Talo oli ihana, ja sisätiloissakin hehkui lämpimän hienostunut tunnelma. Oli hienoa, muttei vaivaannuttavaa. Oli kaunista, mutta samalla rönsyilevän tunnelmallista. Seinillä oli mm. Pentti Pulliaisen ja Johanna Oraksen taidetta. Tämä 30-vuotias ravintola täyttyi Veuve Clicquot -mainoksista, mutta pienet lapsetkin toivotettiin lämpimästi tervetulleiksi. Ruoka oli hyvää ja talon omat jäätelöt aivan ihania.

 

Ravintola Piparkakkutalo / Hämeenlinna

Ravintola Piparkakkutalo / Hämeenlinna

 

Kun kävelimme illalla hotellille, oli joukossamme kolme kovin väsynyttä ja samalla riehakkaan iloista poikaa – sekä kaksi oikein onnellista aikuista. Jälleen kerran tuntui ihan uskomattomalta, että me tosiaan olimme vain tunnin automatkan päässä kotoa. Oli yhä lämpimän kesäistä. Vanajavesi kimmelsi edelleen. Puut olivat saaneet parin päivän aikana ensimmäiset lehtensä. Oli kesä. Oli loma. Näinkö helposti tosiaan voi saavuttaa aidon lomatunnelman? Suosittelen!

 

Original Sokos Hotel Vaakuna / Hämeenlinna

Original Sokos Hotel Vaakuna / Hämeenlinna

 

Sunnuntaina saimme vielä toisen kosketuksen Hämeenlinnan ruokatarjontaan, kun nautimme lounaaksemme Café Kukon brunssin. Café Kukkokin (kuten lähes kaikki muukin) sijaitsee ihan keskustassa, kävelymatkan päässä kaikesta. Valikoimissa on mm. salaatteja, leipiä ja lounasta, ja viikonloppuisin kahvilaan katetaan brunssi klo 10-14. Kyseessä on ihan kiva kahvila, ja vaikka brunssi ei sisälläkään mitään poikkeuksellisen upeaa tai ainutlaatuista, on se varmasti hintansa arvoinen (12,90 €, lapset 1€/ikävuosi). Pojat antoivat erityispisteet sille, että pienessä jälkiruokapöydässä oli tarjolla karkkeja!

 

Kahvila Kukko

 

7. Verkatehdas

Me emme saaneet viikonloppuumme mahtumaan enää enempää, mutta esimerkiksi Verkatehdas on paikka, johon haluan ehdottomasti päästä tutustumaan jollain toisella kertaa. Nyt ehdin ohi kulkiessani vain vilkaista kadulta äärimmäisen houkuttelevan näköiselle kujalle. Alue on täynnä luovien alojen yrityksiä ja yhteisöjä. On teatteria ja museota, galleriaa ja kahvilaa, lasten kuvataidekoulua ja kulttuurikeskusta, elokuvateatteria ja niin edelleen…

 

Verkatehdas / Hämeenlinna

 Verkatehdas / Hämeenlinna

8. Hämeenlinnan museot

Hämeenlinnan Taidemuseonkin ehdin tänä viikonloppuna bongata pelkästään kadulta, mutta sinnekin pitää – tietysti – päästä jollain toisella kertaa. Ja kiinnostavilta vaikuttavat myös Hämeenlinnan kaupunginmuseon kohteet, kuten Sibeliuksen syntymäkoti ja Museo Skogster.

Sibeliuksen syntymäkodissa voi vierailla aukioloaikojen puitteissa milloin tahansa (kesällä ma-su 10-16, talvella ti-su 12-16), mutta siihen tutustumisen voi sisällyttää myös vaikkapa Jannen Hämeenlinna -opastukseen. Näillä opastetuilla kävelykierroksilla tutustutaan Sibeliuksen koti- ja koulukulmiin, ja niitä järjestetään tiistaisin 6.6., 4.7. ja 1.8.2017 sekä syyskuun sunnuntaisin 3.-24.9.2017.

Itseäni kiinnostaisi myös lähteä kiertämään samoja kortteleita jo aikaisemmin mainitsemani Hämeenlinnan Janne -kirjan kanssa. 🙂

Museo Skogster puolestaan on Hämeenlinnan kaupunginmuseon uusi päätoimipiste, jonka alakerrassa on museoaula, käsikirjasto ja museokauppa sekä interaktiivinen Ooh, Hämeenlinna! -näyttely. Yläkerrassa on laajempi, pääsymaksullinen vaihtuvien näyttelyiden tila, jossa on 21.1.2018 asti esillä Idästä tuulee -näyttely. Tässä näyttelyssä on mahdollista nähdä samovaarien ja DDR-autojen ohella myös mm. iki-ihanat Nukkumatti ja Myyrä.

 

Hämeenlinnan Taidemuseo

9. Miniteatterin Pekka Töpöhäntä

Yksi houkutteleva syy tehdä retki Hämeenlinnaan on Miniteatterin Pekka Töpöhäntä -kesäteatterinäytelmä. Kyseessä on tämän hämeenlinnalaisen lasten- ja nuorten harrastajateatterin 60-vuotisjuhlanäytelmä, ja sitä esitetään Aulangon Graniittilinnassa – siis juuri siinä kylpylähotellin kupeessa sijaitsevassa, poikieni hehkuttamassa ”ihan mielettömän hienossa linnassa”! Ensi-ilta on 2.7.2017 ja esitykset jatkuvat 6.8.2017 asti.

 

Graniittilinna / Hämeenlinna

10. Hippalot

Lopuksi vielä ihan superjuttu: Hippalot.  3.-6.8.2017 Verkatehtaalla järjestetään lasten oma taidefestivaali, joka täyttää tänä vuonna jo 40 vuotta! Ohjelmassa on teatteria, konsertteja, työpajoja ja ihan valtavan paljon muuta. Tuota tapahtumaa ei kyllä voi jättää kokematta!

 

Hippalot Hämeenlinnan Verkatehtaalla

 

– Johanna

 

P.S. Lisäksi Hämeenlinnasta löytyy mm. Ahveniston Toimintapuisto maauimaloineen ja Flowparkeineen, herkullinen Askartelukauppa (jossa itsekin tein löytöjä), Liikennepuisto, lukuisia leikkipuistojaKantolan tapahtumapuisto, useita uimarantoja jne…

 

Lue lisää Hämeenlinnasta osoitteesta www.visithameenlinna.fi!

Matkamme toteutettiin yhteistyössä Linnan Kehitys Oy:n kanssa, mutta kaikki jutussa esitetyt mielipiteet, kokemukset ja ajatukset ovat tietysti omiamme.

Yhteistyökumppaneita Hämeenlinnan matkallamme olivat myös Café Kukko, Hugo Park, Ravintola Piparkakkutalo, Hämeen linna sekä Cumulus Resort Aulanko.

 

Hämeenlinna

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

11 thoughts on “Huippuloma Hämeenlinnassa – 10 syytä tehdä koko perheen lomamatka Hämeenlinnaan

 1. Kannattaa pojille näyttää myös Ahveniston moottorirata. Voi kilpa autot tehdä myös kovan vaikutuksen. Lähes joka keskiviikko on vapaat harjoitukset paitsi ei heinäkuussa.

 2. Haluan kertoa oman mielipaikkani, jonka toivon muidenkin löytävän Hämeenlinnassa käydessään:
  Art Café Intola on Hämeenlinnan ARX-talon uusi olohuone. Yrittäjän ja luovan toiminnan tekijän Rina Dhakalin yhteistyössä lasten ja nuorten kulttuurikeskuksen kanssa ideoima ateljeekahvila on paitsi juomien ja pienten purtavien ostos- ja nautiskelupaikka, niin samalla myös tila taiteen tekemisen.

  Art Café Intolassa järjestetään säännöllisesti perhekahvilatoimintaa ja siellä on myös käsityömyyntiä.

  Vastaavia toiminnallisia ateljeekahviloita ei valtakunnasta tiettävästi muualta löydy. Intola poikkeaa muista kulttuurikeskusten kahviloista siinä, että tilassa pääsee vaikkapa maalaamaan ja piirtämään – eikä maksa mitään.

  Tila on kivasti sisustettu, että näkemistä ja kokemista riittää sekä lapsille ja aikuisille. Voit vaikka ruutuhypellä sisään kahvilaan😉.

  1. Oi, kuulostaapa aivan ihanalta paikalta! Suuret kiitokset vinkistä! Me mennään ilman muuta käymään tuolla, jos osutaan seuraavan kerran Hämeenlinnaan Intolan aukioloaikojen puitteissa!

 3. Kiitos mukavasta matkablokista kohteena Hämeenlinna. Se oli mukavaa luettavaa. Me olemme juuri sunnittelemassa viikonloppureissua sinne ja samaiseen Vaakuna hotelliin, päivällinen Piparkakkutalossa (mainio paikka, tuttu duuni jutuista) ja kävelyretkeä Aulangon maisemissa.
  -Jari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *