Oletko kiinnostunut uudesta kotimaisesta lastenmusiikista? Entäpä viehättävistä kuvituksista? Tai pienistä, peikkomaisista hahmoista? Miltä kuulostaisi se, että hauskoja lastenlauluja voisi kuunnella ihan oikean sinfoniaorkesterin säestäminä?

Jos vastasit yllä oleviin kysymyksiin myöntävästi, kannattaa aivan ehdottomasti tutustua uuteen Hilla ja Liisi -kirjaan!

 

Lastenmusiikkia sinfoniaorkesterille

Mikä löytö!

Tämä kirja on oman, huhtikuisen Lapsimessut-käyntini suurin löytö. Kyseessä on ainutlaatuinen lastenmusiikkikirja ja CD-levy, jotka sisältävät Mari Kätkän, Ulla Piispasen ja Tuomas Kesälän uutta, kotimaista lastenmusiikkia – Kymi Sinfoniettan (!) säestämänä.

CD:n, nuottien ja sanojen lisäksi tässä kahden peikkotytön touhuista kertovassa kirjassa on viehättävä kuvitus, jolle kannattaa ihan ilman muuta antaa oma huomionsa.

 

Upea levy

Sain tuolta messuilta mukaani uunituoreen kirjan, ja nyt täällä meillä on kuunneltu Hillaa ja Liisiä päivittäin jo kolmisen viikkoa. Se on soinut taustalla syödessämme ja se on tarjonnut viimeiset sävelet ennen poikien nukahtamista.

Olemme kuunnelleet Peikkokansan tanssia ja Kaveria – sekä lukuisia muita uusia, hauskoja kappaleita. On ollut aivan mielettömän hienoa sammuttaa iltasadun jälkeen valot, sulkea omatkin silmät ja päästää Kymi Sinfoniettan soitto sukeltamaan sisimpäämme.

Ihan mahtavaa, että lapsille on tehty tällainen ainutlaatuisen hieno levy! Miten tämä onkaan oikein tapahtunut?

 

Sari Aurolan kuvitus

Vuosien työ

Juttelin Lapsimessuilla hetken Mari Kätkän kanssa. Kun olimme tutustuneet poikieni kanssa Hilla ja Liisi -uutuuteen, kyselin häneltä vielä lisää taustoja tämän uutuuskirjan ja levyn synnylle. Tässä niistä kooste! 🙂

 

”Hilla ja Liisi ovat saaneet alkunsa jo muistaakseni vuonna 2010. Saimme Ullan kanssa mahdollisuuden toteuttaa Ylelle kuunnelmasarjan, ja selailtuamme almanakan nimiluetteloa päädyimme siihen, että minusta tulee Hilla ja Ullasta Liisi. Sarja käsitteli näiden kahden kaveruksen leikkejä ja arkista ihmettelyä. Mukana olevan musiikin piti olla teostovapaata, ja pian päädyimmekin tekemään omaa musiikkia.”

 

Mari kertoi myös, että noihin samoihin aikoihin heiltä tilattiin myös lastenkonsertti toteutettavaksi orkesterin kanssa. Koska valmista, sinfoniaorkesterille sovitettua lastenmusiikkia oli tarjolla vain rajoitetusti, he päättivät luoda työryhmän kanssa oman, aivan uuden konserttikokonaisuuden.

 

”Alkoi rahoituksen etsiminen, apurahojen haku, ideointi ja sävellystyö. Tämän prosessin lopputuloksena syntyivät  Hilla ja Liisi -laulut.”

 

Hilla ja Liisi

Kantaesitys 2014, levytys 2015, kirja 2017

Projektin lähtökohtana oli tehdä laulettavaa musiikkia sinfoniaorkesterille, minkä johdosta joidenkin laulujen tekstiosuudet ovat pieniä, ja toiset taas ovat pidempiä, tarinallisia lauluja.

Hilla ja Liisi -musiikkisadun kantaesitys oli Kymi Sinfoniettan kanssa lokakuussa 2014. Levytys tapahtui ALBA Recordsin toimesta marraskuussa 2015.

 

”Minulle oli koko ajan tärkeää, että visuaalinen maailma on voimallisesti läsnä tulevan levyjylkaisun kokonaisuudessa ja siksi otin yhteyttä kirjakustantamoihin tiedustellakseni julkaisuformaatiksi kirja-levy- kokonaisuutta. Iloksemme Kustannusosakeyhtiö Teos lähti kanssamme yhteistyöhön.”

 

Tämän jälkeen palkittu kuvittaja ja graafikko Sari Airola kuunteli levytysmateriaalia ja alkoi piirtää Hillaa ja Liisiä peikkomaisiksi hahmoiksi.

 

”Huhtikuussa 2017 saimme käsiimme upean kokonaisuuden, jossa Sarin kuvat hehkuvat ja kenellä tahansa on mahdollisuus kokea Hilla ja Liisi oikean orkesterin soittamana.”

 

Sari Aurolan kuvitusta Hilla ja Liisi -kirjaan

Kukin voi kokea omalla tavallaan

Minä ja pojat olemme keskittyneet levyllä soitettavan ja laulettavan musiikin kuunteluun ihan sellaisenaan, mutta osaisikohan Mari (alias Hilla) antaa tekijälähtöisiä vinkkejä, joiden avulla ihan mahtavasta kokonaisuudesta voisi saada irti vieläkin enemmän?
”Meille on ollut tärkeää, että kokemusta ei ole ennalta kummemmin päätetty. Kokonaisuuden kokemiseen vaikuttaa varmasti paljon, lähestyykö sitä ensisijaisesti kuulijana, katsojana vai liikkeen kautta. On upeaa, ettei ole vain yhtä tai kahta tapaa kokea uusia asioita.”

 

 

Hilla ja Liisi / Juhlatunnelma

5 vinkkiä antoisaan kokemukseen

Tästä huolimatta Mari suostuu jatkamaan ja paljastamaan muutamia ideoita levyn ja kirjan hyödyntämiseen.

 

Vinkki 1:

 

”Jotkut ovat luoneet kotiin tai vaikkapa tanssitunnille oman tanssillisen peikkometsänsä ja kehitelleet omat peikkomaiset tanssinsa musiikin mukaan.”

 

Vinkki 2:

 

”Pienet balleriinat ja prinsessat löytävät varmasti itsensä Juhlatunnelma- ja Kenkämasurkka –kappaleiden pyörteistä.”

 

Vinkki 3:

 

” Kuulijakaverin kainalossa taas kuvat ja musiikki yhdessä herättävät varmasti monta matkaa ja tarinaa Hillan ja Liisin leikeistä.”

 

Vinkki 4:

 

”Orkesterin soittaessa voi toki tutkia paikallisen musiikkikoulun tai -opiston soitinvalikoimaa tai vaikka netistä sinfoniaorkesterin soittimia ja arvuutella, kuka soittaa milloinkin.”

 

Vinkki 5:

 

”Jollekin taas kuvat ja värit avaavat värikylläisen matkan, jossa musiikki kuuluu taaempana.”

 

 

Hilla ja Liisi / Sari Aurolan kuvitusta

 

Meillä taidetaan leikkiä heti huomenna peikkometsää! Entäpä teillä? 🙂

 

– Johanna

 

 

Mari Kätkä, Ulla Piispanen, Tuomas Kesälä, Sari Airola (kuv.): Hilla ja Liisi (mukana CD), Kustannusosakeyhtiö Teos 2017, yhteistyössä Alba Regords ja Kymi Sinfonietta (kapellimestarinaan Esa Heikkilä)

 

Tekijöistä voi lukea lisää kustantajan sivuilta

Oma kirjamme on saatu ilmaiseksi.

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *