Mielikuvitusmatka Japaniin

Mielikuvitusmatka Japaniin – vinkkejä, ideoita ja suuri Yutaka-ARVONTA

Me olemme parhaillamme Japanissa. Ympärillämme on viehättävää taidetta ja näyttävää kalligrafiakirjoitusta. Kirsikankukat kukkivat ja lipussa hehkuu punainen aurinko. Olemme tutustuneet keramiikkaan ja kylpeneet onsenissa. Eilen nautimme herkullista tonkatsua ja pari päivää sitten sushia.

Japani on ihana maa – myös näin kotoa käsin leikittynä.

Tässä jutussa esitellään helppoja vinkkejä, joiden avulla pääsee lentämään Japaniin – kotisohvasta tehdyllä lentokoneella. Jutun lopussa on myös aiheeseen liittyvä ARVONTA!

 

Mielikuvitusmatka Japaniin

Kirjoja ja elokuvaa

Aloitimme Japanin-matkamme tutkailemalla Suurta karttakirjaa (ks. juttu) ja japanilaisia ruokakirjojamme sekä katselemalla valokuvia yhdeksän vuoden takaiselta (ihan oikealta) matkaltamme.

Lainasin kirjastosta myös muutamia japanilaisia lasten sarjakuvakirjoja, jotka osoittivat näppärästi japanilaisen tavan lukea ns. lopusta alkuun. Hello Kittytkin ovat ehtineet tulla entistä tutummiksi, ja kiinnostavaa oli lukea japanilainen Ihmeellinen teepannu -satu Graham Percyn Satuja eri maista -kirjasta.

Aivan ihanaksi osoittautui japanilaisen Hayao Miyazakin Ponyo rantakalliolla -elokuva. Tämä elokuva on nyky-Japaniin tuotu, hurmaava sovitus H.C. Andersenin Pienestä merenneidosta. Sen kautta pääsimme juttelemaan (muiden teemojen ohella) mm. japanilaisesta estetiikasta, japanilaisista tavoista ja Japanin sijainnista mannerlaattojen rajalla. Suosittelen!

 

Mielikuvitusmatkalla Japanissa

Onsen-kylpylä ja jutustelua

Olen nyt viikon ajan kertonut eri yhteyksissä lapsille Japanista ja siitä, miten perinteisessä japanilaiskulttuurissa toimitaan. Olemme puhuneet mm. käyttäytymisestä, kimonoista ja puutarhoista, ja mm. saunailtana juttelimme japanilaisista kylpemistavoista. (Vaikkakaan omassa, kolmen pojan täyttämässä, kylpyammeessamme ei kyllä saavutettu ihan sitä samaa, seesteistä tunnelmaa, kun aidossa onsenissa…)

 

Lippuja, kalligrafiaa ja keramiikkaa

Kirsikkapuumaalauksia meillä oli jo valmiina (ks. juttu pullonpohjalla maalaamisesta). Nyt pojat innostuivat piirtämään lippuja, taiteilemaan japanilaista kalligrafiakirjoitusta ja maalaamaan japanilaisessa hengessä. Mutta kaikkein parasta taisi olla keramiikka.

Pojat puristelivat savea, painelivat sitä ja onnistuivat muodostamaan aivan ihastuttavia, pikkuruisia maljakoita ja kuppeja. Tämä savityöhetki on ehdottomasti ollut yksi viikkomme kohokohdista!

Lisäksi olemme taiteilleet origameja (=paperilentokoneita), muotoilleet hiekkalaatikon pintaan kauniita kuvioita ja tehneet taidetta lautasille – ihan niin kuin Japanissa.

 

Taidetta Japanin hengessä

Lasten japanilaistaidetta

Ruoka

Japanissa estetiikka on osa kaikkea, eikä ruokakaan suinkaan ei ole pelkästään vatsan täytettä. Kaikki on taidetta ja ruuan on tarkoitus hivellä jokaista viidestä aististamme.

On ollut hienoa, miten innokkaasti pojat ovat osallistuneet japanilaisten ruokien valmistamiseen. Eilen leivitimme neljävuotiaani kanssa porsaan pihvejä panko-jauhoilla, ja koko perhe söi tätä tonkatsua suurella ruokahalulla.

Viikonloppuna puolestaan teimme kuusivuotiaani kanssa sushia ja maailman helpointa misokeittoa. Oli ihanaa, miten valtavasti lapseni innostui Japanista ostamistamme veitsistä ja koko japanilaisesta ruokakulttuurista. Hän pilkkoi, levitti, rullasi ja viipaloi – sekä ennen kaikkea asetteli.

Servetitikin tuli muotoiltua ”japanilaiseen tyyliin”, ja olemme saaneet nyt useana päivänä eteemme toinen toistaan kauniimmin aseteltuja alkupalalautasia, joissa jokaisella kurkulla, porkkanalla ja paprikalla on ollut oma, tarkasti mietitty paikkansa. Ihan huippujuttu! 🙂

 

Miso-keittoa

Sushin valmistusta / Japani

Japani-ilta / sushia

Lapsen japanilaiset asetelmat

Japani-tunnelmissa

Yutaka-ARVONTA!

Saimme Japani-viikkoamme varten Fine Foodsilta japanilaisia Yutaka-tuotteita, mm. soijakastiketta, riisiviinietikkaa, wasabitahnaa, merilevää, misokeittoa jne. Suuret kiitokset! Ilman näitä eivät olisi onnistuneet sen paremmin sushit kuin tonkatsutkaan. Ja mm. tänään teemme vielä japanilaista sobanuudelisalaattia. 🙂

 

Japanilaisia tuotteita

 

Fine Foods on myös luvannut lahjoittaa Taidekodin arvottavaksi upean Yutaka-tuotepaketin!

Jos siis haluat itsekin päästä fiilistelemään Japani-tunnelmiin, kannattaa osallistua suuren Yutaka-paketin arvontaan jättämällä viesti sivun lopussa olevaan kommenttikenttään viimeistään tiistaina 11.4.2017.

 

Arvottava paketti sisältää seuraavat tuotteet:

YUTAKA Awase misokeitto maustetahna

YUTAKA Bambusyömäpuikkopaketti

YUTAKA Bambumatto (4 kpl)

YUTAKA Japanilainen riisiviinietikka

YUTAKA Luomu Tamari soijakastike

YUTAKA Mirin makea riisiviini

YUTAKA Misokeitto

YUTAKA Misokeitto – Kasvis

YUTAKA Miso-seesamikastike

YUTAKA Nori merilevä

YUTAKA Panko-japanilaistyylinen korppujauho

YUTAKA Sobanuudeli – japanilainen tattarinuudeli

YUTAKA Sushi inkivääri

YUTAKA Sushi riisi

+ pieni YUTAKA-reseptivihkonen

 

Arvonta suoritetaan keskiviikkona 12.4.2017 klo 9.00 ja voitosta ilmoitetaan sähköpostitse (sekä tämän jutun kommenttina).

Voittajan toivotaan vastaavan sähköpostiin ja ilmoittavan postiosoitteensa mahdollisimman pikaisesti.

YUTAKA-tuotteista ja japanilaisesta ruokakulttuurista voi lukea lisää Fine Foodsin sivuilta!

 

Onnea arvontaan! Ja ihania Japani-hetkiä!

 

– Johanna

 

P.S. Tämä juttu on ensimmäinen osa ns. maailmanympärimatkaamme, josta puhuin karttakirjoja käsittelevässä Seikkailu alkakoon! -jutussani. Muutaman viikon päästä on siis luvassa matka jonnekin toisaalle! 🙂

 

 

Japani / leikki lasten kanssa

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

32 Comments

 1. Raija

  Huokaus. Japaniin olisi kiva päästä. Teidän perhe tosiaankin tuo japanilaisen kulttuurin Suomeen! Mahtavaa!
  Kiva kisa!

 2. Tanja

  Jos voitan, järjestän japanilaisen illan perheeleni ja lähimmille ystävilleni. Sinne pitää pukeutua ja japanilainen kuöltuuri pitää olla jotenkuten hallussa…

 3. lentoemo

  Itsellä saattaisi mennä sormi suuhun monen paketin tuotteen kanssa, mutta tyttärentytär olisi innoissaan. Mukana siis minäkin..

 4. Minna

  Hei. Yhdessä myös lasten kanssa kun tehdään ruokaa niin sen huomaa että omatekemä maistuu :-). Nyt täytyykin tosiaan testata sushin teko miso keiton kera, ehkä sitä kautta saa lapset ihastumaan. Ovat minun lemppariuokia.

 5. taidekoti

  Suuret kiitokset kaikille osallistumisesta arvontaan! Ja paljon kiitoksia myös kivoista kommenteista! Arvonta on nyt suoritettu ja voittoarpa osui Rainbow Dashiin. (Voittajalle on lähetetty asiasta sähköpostia.)

Vastaa