Lastenkirja suomen kirjakielen synnystä

A sanoi Agricola – uusi lastenkirja vie aikamatkalle suomen kirjakielen syntyhetkiin

Tässä on kirja, joka pitäisi lukea jokaiselle suomalaislapselle (ja tietysti myös aikuiselle!). Ei välttämättä siksi, että se olisi poikkeuksellisen hauska tai hurmaava, vaan siksi, että se kertoo meidän oman kirjakielemme synnystä – lapsiakin kiinnostavalla tavalla.

 

Lastenkirja suomen kirjakielen synnystä

Tarina siitä, miten Agricola loi suomen kirjakielen

Kaksi vanhinta lastamme (6 ja 4,5 v) istuivat innoissaan syliini kuuntelemaan tarinaa Kristian-nimisestä pojasta ja hänen Mikael-isänsä lapsuudesta, koulunkäynnistä, matkoista ja työstä.

Uppouduimme kiehtovaan aikamatkaan suomen kirjakielen syntysijoille ja pääsimme kuulemaan, miten Mikael Agricola kulki 500 vuotta sitten Pernajasta Viipuriin, Turkuun ja Wittenbergiin Lutherin oppiin. Luimme siitä, miten Agricola pähkäili sanoille oikeita kirjoitusmuotoja ja mietti, mistä murteesta suomen kirjakieltä lähdettäisiin muokkaamaan.

Historiasta ja sivistyksestä kiinnostuneille A sanoi Agricola tarjoaa kiinnostavan lukuelämyksen, mutta myönnettäköön, että neljävuotiaamme lipesi jo muutaman sivun jälkeen peuhuamaan isänsä ja pikkuveljensä kanssa… Kuusivuotias esikoisemme sen sijaan halusi ehdottomasti kuulla tarinan loppuun – siitä huolimatta, että jumppahuoneestamme kuului houkuttelevaa naurua ja hihitystä.

 

Lastenkirja suomen kirjakielen synnystä

”Se oli hyvä kirja.”

Tietoa janoavalla esikouluikäiselle tämä upouusi kuvakirja toimi loistavasti, mutta kirjan lopussa olevat, usean sivun mittaiset lisäselostukset olivat hänellekin jo liikaa. Uskoisin, että parhaimmillaan A sanoi Agricola toimii alakouluissa. Ja lopussa olevat faktatiedot tarjoavat aikuisellekin näppärän tietopaketin oman muistin virkistykseksi. 😉

 

 

Lastenkirja suomen kirjakielen synnystä

Kokenut tekijäjoukko

A sanoi Agricola on Lasten Keskuksen julkaisema, ja sen tekijäjoukkoon lukeutuu eri alojen ammattilaisia: toimittaja ja kirjailija Tytti Issakainen, kirjailija ja suomentaja Maisa Tonteri, professori Kaisa Häkkinen ja kuvittaja Pekka Rahkonen.

A sanoi Agricola julkaistiin perjantaina 7.4.2017 Turun tuomiokirkossa (itseoikeutetusti), ja meilläkin oli ilo saada kirja luettavaksemme juuri ennen tämänpäiväistä Mikael Agricolan eli suomen kielen päivää (9.4.).

 

Lastenkirja suomen kirjakielen synnystä

 

 

Hyvää Agricolan päivää!

– Johanna

 

Tytti Issakainen, Kaisa Häkkinen, Maisa tonteri, Pekka Rahkonen: A sanoi Agricola, Lasten Keskus 2017

Kirja on saatu pyynnöstäni kustantajalta.

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

Vastaa