Lasten puutarhakirja

Kaikessa on itua – Uutuuskirja innostaa puutarhapuuhiin

Lasten Keskus julkaisi viime viikolla uuden, ihastuttavan kuvakirjan, joka innostaa niin isoja kuin pieniäkin lukijoitaan puutarhapuuhiin. Marjo Nygårdin kirjoittama ja kuvittama Kaikessa on itua – Siilin puutarhassa tarjoaa kokonaisvaltaisen katsauksen siihen, miten pienistä kasvinaluista kehittyy maittava sato. Kirjassa esitellään monia puutarhanhoitoon liittyviä perusasioita – sekä kerrotaan herttaisesti kuvitettu satu siitä, mitä kaikkea pieni siili saa kokea puutarhassaan yhden kasvukauden aikana.

 

Lasten puutarhakirja

 

Pieniä puutarhureita

Meillä lapset ovat olleet innokkaita puutarhureita, ja heidän aloitteestaan kokeilimme viime keväänä jopa kasvien esikasvatusta (ks. Kevätkukkia-juttu). Satoakin olemme onnistuneet saamaan mm. mansikoista, yrteistä ja kesäkurpitsoista. Ja viime kesänä keskimmäisen poikamme ikioma, pieni kirsikkapuukin täyttyi marjoista! (Lapsemme sai tämän puun kolmevuotislahjaksi kummeiltaan. Huippuihana idea, kiitos!)

Meidän pojissamme tuntuu siis jo kasvavan pieni puutarhuri-itu, ja oli selvää, että uusi Kaikessa on itua -kirja herätti heidän kiinnostuksensa. Sekä minä että pojat luimme kiinnostuneina siitä, miten siili siirteli taimiaan varjosta valoon, kouli ja karaisi niitä, raivasi rikkakasveja syötäväksi, rakensi kasvulaatikon jne.

Kun tuholaiset söivät siilin satoa, olivat omatkin poikani silminnähden harmistuneita. Itse päätin jatkossa testata kirjan esittelemää nokkosvesivinkkiä (1 kg tuoreita nokkosia ja 10 l vettä). Tämän luonnollisen torjunta-aineen ansiosta siili sai kuin saikin kerätä runsaan sadon, säilöä sitä talven varalle – ja nauttia omenapuun alla herkullisesta sadonkorjuujuhlasta. Ehkäpä mekin?

 

Lasten puutarhakirja

Satua ja faktaa

Kaikessa on itua on kiinnostava tarina, jossa ei säästytä haasteilta ja vastoinkäymisiltä. Se antaa realistisen kuvan siitä, mitä kaikkea hyötypuutarhan perustaminen ja hoitaminen vaatii. Siilin puuhista kertovan sadun lisäksi kirjan sivuilla on pieniä faktalaatikoita, joissa mm. selitetään puutarhanhoitoon liittyviä termejä. Näillä vinkeillä me lähdemme tulevaan kauteen! 🙂

Kirjan kuvitus on viehättävä, ja se saa tällaisen romanttisen aikuislukijan haaveilemaan jälleen omasta pienestä punamultamökistä, jonka pihapiiri on täynnä omenapuita ja tuvassa komeilee vanha leivinuuni, lautalattiat natisevat ja seinillä on kukkatapetit…

Lasteni mielestä kuvituksessa oli silmiinpistävintä se, ettei siili kuulemma näytä siililtä… ”Ei toi oo mikään siili! Se on koira!” Onneksi hellyyttävä sellainen. 🙂

 

Lasten puutarhakirja

 

Puutarhariemua!

– Johanna

 

Marjo Nygård: Kaikessa on itua – Siilin puutarhassa, Lasten Keskus 2017

Kirja on saatu kustantajalta.

 

Lasten puutarhasatu

 

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

Vastaa