Viikon paras taidetunti ja vinkkejä luovaan liikuntaan (+ARVONTA)

2.2.2017 Yleinen
Luovaa liikuntaa

Luvassa luovaa liikuntaa ja ammattilaisen antamia vinkkejä! Lisäksi arvotaan voimistelurenkaat! Mutta onko tässä kyse taiteesta?

 

Luovaa liikuntaa

Taidetta?

Yliopiston taidefilosofian tunneilla sai pohtia taiteen olemusta loputtomiin. Mikä on taidetta? Kuka päättää? Millä perustein? Näkemyksiä on monia, eivätkä määrittelyt aina käy yksiin. Mutta onko sillä väliä?

Tässä blogissa puhutaan lapsista ja luovuudesta, ilosta ja riemusta. Vaikka nyt ei siis suinkaan ole kyse tiukoista kategorisoinneista, nousi kysymys taiteen määrittelystä mieleeni lukiessani Helsingin Sanomien joulukuista juttua. Tässä jutussa puhuttiin lasten harrastuksista ja siitä, miten edelleen on nähtävissä selkeitä eroja ns. tyttöjen ja poikien harrastusten välillä. (Vielä nykyvanhemmillakin näyttää siis olevan uskomattoman pinttyneitä käsityksiä…)

Taidenäkökulmasta katsottuna mielenkiintoista oli erityisesti se, että juttuun oli listattu niin tyttöjen kuin poikienkin mielestä kiinnostavimmat kulttuuriharrastukset.

Peruskouluikäiset tytöt olivat erityisen kiinnostuneita valokuvauksesta, tanssista ja kuvataiteesta. Poikia puolestaan kiinnosti ylivoimaisesti eniten parkour, street- ja showtanssi.

 

Luovaa liikuntaa

Luovaa liikkumista Gymillä

Kolmen pojat äitinä tämän kyselyn tulokset tuntuvat erittäin uskottavilta. Vaikka kukaan pojistamme ei ole vielä kouluikäinen, ja vaikka he aivan varmasti ovat keskivertoa kiinnostuneempia kaikesta taiteesta, on selvää, mikä heidän mielestään on kaikkein paras taidetunti. Se on jokaviikkoinen Gymi Family -jumppa, jossa saa vapaasti tehdä temppuja, voltteja, kiipeilyjä ja kaikenlaista parkour-henkistä liikkumista.

En ollut itse tullut ajetelleeksi, että tämä koko perheen yhteinen ”parkour”-jumppamme olisi varsinaisesti kulttuuria tai taidetta, mutta niin, tietystihän se on! Se on luovaa liikkumista. Se on mahdollisuus ilmaista itseään. Se on väline tuottaa mielihyvää. Se on juuri sitä, mitä yleisestikin taiteelta odotetaan. Ja ennenkaikkea se on iloa, riemua ja hauskuutta!

 

Temppuja Gymillä

Liikuntaa leikkimällä

Olemme aina kannustaneet lapsia liikkumaan, ja kotiimmekin on luotu erinomaiset puitteet toteuttaa itseään liikkumalla. Täällä kiipeillään puolapuilla, tehdään voltteja renkailla, liu’utaan ja tasapainoillaan. Täällä taiteillaan hernepusseilla, renkailla ja palloilla. Täällä juostaan, hypitään ja tehdään kuperkeikkoja.

On hauska leikkiä käärmeitä ja ryömiä lattialla. On riemuisaa olla hirviö ja juosta kiinni saaliita. On kivaa rakentaa sohvatyynyistä siltoja, saaria ja kiviä – ja onnistua ylittämään jopa valtameriä.

Kun puhutaan luovasta liikkumisesta, ovat mahdollisuudet loputtomat!

 

Luovaa liikuntaa Gymillä

Taidetta siellä, taidetta täällä

Tanssille on jo kauan sitten annettu taiteen asema. (Vaikkakin alalajit aiheuttavat yhä keskustelua…) Sirkuskin on tunnustettu taiteeksi. Ja Helsingin Sanomien jutussa parkourkin oli listattu kulttuuriharrastuksiin. Myös esimerkiksi perinteinen satujumppa on jo nimensä mukaisesti kulttuuria.

Mutta mitä sanoo lasten liikuntaan erikoistunut ammattilainen? Onko hän ajatellut lasten jumppatuntien olevan taidetta?

Kysyin asiaa pari vuosikymmentä lasten liikunnan parissa työskennelleeltä Christina Nurmelta. Hän on ohjannut tuhansia lapsia liikkumaan, toiminut telinevoimisteluvalmentajana, vetänyt Pikku Kakkosen aamujumppaa sekä mm. perustanut lasten ja nuorten kuntoklubi Gymin.

 

”Gymillä liikutaan luonnollisesti (natural movement) ja harjoitellaan motorisia taitoja. Taiteeksi tämän liikkeen tekee se, että jokainen voi luoda oman tyylin liikkua, vaikka lainalaisuudet ovatkin kaikilla samat. Keho ja liike ovat välineitä itsensä ilmaisemiseen ja hetkestä nauttimiseen; kyllä se on taidetta. :)”

 

Selvä. Ymmärretty. Asiaa tuskin tarvitsee enää pohtia. Mutta entäpä, millaisia vinkkejä liikunta-ammattilainen antaisi lapsiperheille? Miten pieniä lapsia kannattaa kannustaa jokapäiväiseen, luovaan liikkumiseen?

 

”Lapset liikkuvat, leikkivät ja ovat luovia luonnostaan, jos siihen annetaan mahdollisuus eli annetaan ei-strukturoitua aikaa ja luodaan sellainen ympäristö, joka mahdollistaa luovan liikkeen.”

 

 

Gymillä

Viisi vinkkiä luovaan liikkumiseen

Christina antaa seuraavat viisi vinkkiä, joiden avulla lasta voi kannustaa luovaan liikkumiseen:

 1. Älä tee lapselle tiukkaa aikataulua, jonka puitteissa elämää ”suoritetaan”.
 2. Luo kodista (tai muusta ympäristöstä) sellainen, joka kannustaa luovaan leikkiin ja luonnolliseen liikkeeseen.
 3. Leiki ja liiku yhdessä lapsen kanssa. Lapsi oppii ja innostuu, kun aikuinen on jutussa mukana.
 4. Älä opeta ”oikeita” tapoja liikkua ja tekniikkaa. Liike – oli se sitten juoksua, luistelua tai heittoa –  alkaa (lähes) aina luonnostaan menemään oikein, kun toistoja saadaan tarpeeksi. Unohda siis kaikenlaiset neuvot ja tekniset opit ja heittäydy – ja anna lapsenkin heittäytyä – liikkeeseen.
 5. Muistuta lapselle aina, että jokainen liikkuu tyylillään, ja kaikki tyylit ovat yhtä hyviä. Liikkeestä saa ja pitää nauttia. Liike on taidetta. 😉

 

ARVOTAAN VOIMISTELURENKAAT!!!

Vinkkien lisäksi Christina ja Gymi haluavat lahjoittaa huippulaatuiset voimistelurenkaat arvottavaksi Taidekodin lukijoiden keskuudessa! Kiitos!!! Ihan mahtavaa! Meillä ainakin lapset todella rakastavat temppuilla renkailla! 🙂

Kyseessä ovat puiset renkaat, jotka voi kiinnittää kattoon tai palkkiin niiden mukana tulevien, mustien remmien avulla. Renkaat ovat kunnolliset treenirenkaat, jotka sopivat niin lapsille kuin aikuisillekin. Renkaiden arvo on 75 €. Lisätietoa renkaista voi lukea täältä.

Voit osallistua arvontaan jättämällä kommentin tämän jutun lopussa olevaan viestikenttään. Arvonta suoritetaan perjantaina 10.2.2017 klo 10. Voittajaan ollaan yhteydessä sähköpostitse ja hänen tulee ilmoittaa katuosoitteensa renkaiden postitusta varten viimeistään tiistaina 14.2.2017.

Onnea arvontaan!

Lisätietoja lapsille ja nuorille suunnatuista Gymi-tunneista saa osoitteesta gymi.fi/.

Lisätietoja koteihin, kouluihin ja päiväkoteihin suunnitelluista, kotimaisista Gymi Furniture -kalusteista saa osoitteesta gymi.fi/kalusteet/.

 

Hauskoja liikuntahetkiä ja luovuuden riemua! 🙂

 

– Johanna

 

P.S. Tämä juttu on toteutettu yhteistyössä Gymin kanssa ja jutun kuvat on otettu Niittykummun Gymillä, siis todellisessa suosikkipaikassamme, jossa kävimme jumppaamassa jo silloin, kun esikoisemme oli vasta 1-vuotias. 🙂

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

54 Replies to “Viikon paras taidetunti ja vinkkejä luovaan liikuntaan (+ARVONTA)”

 1. pimassou sanoo:

  Mukaan iloiseen arvontaan. 🙂 Liikunnan riemu on ihanaa!

 2. Gitta sanoo:

  Mukana? Gymi Niittykumpu poikieni suosikki harrastuspaikka!

 3. Henna sanoo:

  Ihana postaus! Mukaan arvontaan! ?♡
  juotasniemi.henna@gmail.com

 4. NiinaS. sanoo:

  Meillä on kotona vielä vauvaikäinen marakatti, joka tosin on osoittanut liikuntaintonsa jo monin tavoin kiipeilemällä ja nousemalla joka paikkaan. Haluaisinkin tarjota lapselleni myös kotona virikkeelliset puitteet iloiseen liikkumiseen, että liikunnasta jäisi pysyvä tapa aikuisiällekin. Ehdottomasti mukana arvonnassa! 🙂

 5. Emmi sanoo:

  Mukana! Meiltä löytyisi pari innokasta temppuilijaa. 🙂

 6. gustavå sanoo:

  Mahtava postaus! Täältä löytyisi muutama innokas renkaiden käyttäjä! 🙂

 7. gustava sanoo:

  Mahtava postaus! Täältä löytyisi muutama innokas renkaiden käyttäjä! :))

 8. tiiu sanoo:

  Mukana!

 9. Sannis sanoo:

  Mukana! 3,5v poika olis innoissaan!

 10. Nelliina sanoo:

  Kiva postaus 🙂 Mukaan arvontaan tottakai!

 11. sikkuralla sanoo:

  Mukana kivaan arvontaan. Meillä olisi yksi pikkuakrobaatti, joka olisi aivan innoissaan renkaista.

 12. Johanna sanoo:

  Mukana! Gymi on huippupaikka ja meillä koko ajan temppuillaan kotonakin ?

 13. Peace sanoo:

  Meillä on serkkujen luona voimistelurenkaat ja lasta ei meinaa niistä pois saada kun pitää lähteä. Ja kaipa noilla vois itsekin yrittää treenata; )

 14. Riiti sanoo:

  Mukana 🙂 Meidän perheestä löytyy useampi pieni innokas kiipeilijä ja niskajumeista kärsivä äiti, joten nämä olisivat varmasti suoranainen hitti meillä.

 15. Jennao sanoo:

  Näillä olisi kiva jumppailla!

 16. Minna sanoo:

  Olipas mukavaa lukea tällainen juttu liikunnan riemusta! Meillä myös tykätään liikkua monipuolisesti koko perheen voimin! 🙂 Voimistelurenkaat olisi aivan mahtava juttu 🙂

 17. KCP sanoo:

  Poika on tosi liikkuvaista sorttia ja jos ei saa liikkua kyllikseen ei jaksa keskittyä muuhunkaan toimintaan. Nämä ois tosi kiva ylläri naperolle

 18. Katja sanoo:

  Mukana! Tulisi varmasti käyttöön ja uudessa kodissamme olisi jopa paikka mihin nämä saisi helposti kiinni 🙂

 19. Hippu sanoo:

  Huojentavaa, että ei tarvitse opettaa ”oikeita” liikkeitä, kun tätä juuri olen miettinyt, että pitäiskö missä vaiheessa alkaa vahtia, että menee oikein! Olen arvonnassa mukana!

 20. MarjaKoo sanoo:

  Mukana, nämä olisivat ihanat!

 21. Sanna Karvonen sanoo:

  Mahtava artikkeli! Ihan sattumalta osui silmään! Ja toki mukana arvonnassa!

 22. Sannamarianna sanoo:

  Yes! Mukana ollaan, nää on meillä erittäin toivotut renkaat!

 23. Minna sanoo:

  Arvontaan myös osallistumme. Olisi hienoa saada kotivoimisteluille uusi ulottuvuus ja luvallinen tapa lapsille harjoitella ilmassa taiteilua.

 24. Elise H. sanoo:

  Onpa kiva arvonta! Mukana ollaan 🙂

 25. Samsam sanoo:

  Niin, miksi liikunta ei voisi olla taidetta… onhan esim. tanssiesityksetkin. Lasten liikkuminen on mahtavaa ja on upea nähdä lapsen nauttivan liikkumisesta. Liian usein vanhemmat alkaa puskea jo pienille lapsille liiallisia tavoitteita, jotka latistavat liikunnan ilon. Tämä on ihan huippujuttu ja mukana arvonnassa

 26. Arhippa sanoo:

  Tuollaisista renkaista ollaan haaveiltu jo jonkin aikaa, mutta on jäänyt vielä aikomisen astelle. Jospa nyt onni osuisi kohdalle. Gymi-kalusteita on ollut silloin tällöin messuilla ja ovat kyllä mahtavia, harmi kun tilanpuute estää sisustamasta ihan miten haluaisi.

 27. Salama sanoo:

  Mukana arvonnassa! Sais paukkupakkasillakin liikuntaa tarpeeksi ettei muuttuisi lapset sohvaperunoiksi

 28. Malaika sanoo:

  Tähän on ihan pakko osallistua. Sais lapsenlapset kilpaa renkaissa roikkua mummun luo tullesaan

 29. piitu sanoo:

  Osallistun!

 30. Mummojuttuja sanoo:

  Nämä renkaat pääsisi mummolassa paraatipaikalle ja olisi aina lasten, lastenlasten, teinien ja meidän aikuistenkin käytössä <3

 31. Azlak sanoo:

  Gymin huonekalut on mahtavia, harmi vaan, ettei lapsiperheen budjetti ole vielä sallinut niiden hankkimista. Mukana kivassa arvonnassa

 32. ansu88 sanoo:

  Mukana!

 33. Sonja sanoo:

  Täälläkin olisi iloisia käyttäjiä renkaille

 34. Sari sanoo:

  Ehdottomasti mukana! ❤

 35. Kirsi sanoo:

  Ehdottomasti mukana! 🙂

 36. Sara Suopanki sanoo:

  Mukana arvonnassa!?

 37. Sanna sanoo:

  Meillä kotona roikkui voimistelurenkaat keittiän katosta ja päivittäin niissä tuli keikuttua ja temppuiltua ihan ohimennen. Saman soisin enemmän kuin mielelläni omalle aktiiviselle 7-vuotiaalleni. Lapset ei ole jäykkiä,eikä kipeitä (niinkuin aikuiset),koska ovat jatkuvassa liikkeessä. Mukana!

 38. Kirsti sanoo:

  Täälläkin olisi muutama temppuilija, jotka haluaisivat renkailla taiteilla☺.

 39. outi sanoo:

  Gymiä ollaan täälläkin harkittu! 2,5 v sirkusapina riemastuisi renkaista. 🙂

 40. Laura sanoo:

  Mukana arvonnassa! Nämä ilahduttaisivat varmasti juuri kätensä murtanutta 4,5 vuotiasta puissa kiipeilijää…

 41. Karoliina sanoo:

  Mukana arvonnassa! Olipa kiva juttu taas ?

 42. Xeveliina sanoo:

  Mukana arvonnassa! Rakastin lapsena renkaissa roikkumista ja olisivathan ne kivat näin aikuisenakin! 🙂

 43. Ansku sanoo:

  Ehdottomasti mukana arvonnassa. Meillä saa rakentaa majoja ha kiipeillä sisälläkin

 44. Kaisu Pöyry sanoo:

  Oma aktiivisuushuone vielä rakenteilla. Renkailla voisi taiteilla yhdessä lapsen kanssa! ?

 45. Sini sanoo:

  Mukana arvonnassa! Omasta lapsuudesta muistan äitini kotitalon tuvassa olleet renkaat. Niissä tehtiin vaikka ja minkälaisia temppuja silloin. Ihana muisto.

 46. Sanna Mäkelä sanoo:

  Näistä on haaveiltu!

 47. Suska sanoo:

  Kiva postaus taas kerran! Ja mukana arvonnassa myös.

 48. taidekoti sanoo:

  Suuren suuret kiitokset kaikille arvontaan osallistuneille! Ja kiitos myös kivoista kommenteista! Arpaonni suosi tällä kertaa Hippua. Onnea voittajalle! (Voittajalle on lähetetty asiasta sähköpostia.) Ja oikein ihanaa viikonloppua kaikille!

 49. Mlk sanoo:

  Ojoi, nuo renkaat sopisivat uuden kodin lastenhuoneeseen hienosti!
  Mukana arvonnassa siis 🙂

 50. Silivati sanoo:

  Mukana! 1- ja 2-vuotiaat lapsemme voisivat mielellään alkaa roikkua näissä renkaissa vanhempien lahkeiden sijaan 😛

 51. […] viikonloppu. Perjantaina olimme saaneet Vaarin yökylään ja lauantaina olimme ajaneet aamuisen jumppatuntimme jälkeen Turun Ruissaloon viettämään yhteistä aikaa lapsuudenystävieni ja heidän […]

 52. […] ovat Gymi-jumpassamme innostuneet kaiken muun ohella myös hernepussista, ja keksimmekin leikata puhki kuluneista […]

 53. […] mitkään muutkaan suoranaiset kulttuurisynttärit, oli ilmassa nytkin toki luovuutta. Kuten olen aikaisemminkin kirjoittanut, parkour on itseilmaisua ja luovaa […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.